Steinar Møvik i Oddersjaas hoppgruppe oppfordrer unge og eldre skihoppere til å stille opp i 140 års jubileumsrennet i Klappane lørdag 12. august. Møvik er både rennleder, trener og skal delta selv.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

140 års jubilerumsrenn i Norges eldste hoppbakke

Lørdag 12. august er det 140 års jublieumsrenn i Norges eldste hoppbakke, Klappane-bakken i Kristiansand. Bakken har vært helt avgjørende for hoppsporten i Kristiansand.

Det er faktisk 140 og et halvt år siden det aller første rennet i Klappane-bakkene. 25. februar 1877. Da var det kun åpent for gutter under 17 år, og hele 168 hoppere deltok. – Så mange blir det nok ikke i Regionrennet til helgen, sier Steinar Møvik, hopptrener i 20 år i arrangør- og eierklubben av Klappane-anlegget, Steinar Møvik.  Men han håper at unge og gamle skihoppere stiller opp i det flotte anlegget der alle tre bakkene er plastbelagt og bakkerekorden i den største bakken på nøyaktig 40 meter. Den tilhører Sondre Håland fra Øyestad, men lørdag er det kanskje mulig å slette den om forholdene blir riktig gode.
Under åpningsrennet vinteren 1877 var det i følge avisreferatet over 2000 tilskuere til stede. Enda flere var det da nyåpningen fant sted etter en større utbygging 8. mars 1998.

Her er storhopperen Anders Jacobsen på besøk i Klappane-anlegget sammen med Philip Sjøen. Bidlet er tatt i 2007. Sjøen har siden hevdet seg helt i verdenstoppen. Bak ser vi Tom Hilde.

– Da var det rene Holmenkollen-stemning med rundt 2500 tilskuere, trafikkaos og en skifest av de sjeldne, forteller Møvik. 65-åringen nøyer seg ikke med å være trener for de unge hopperne. Han er rennleder under Regioncupen 2017 og deltar også selv som aktiv i den største bakken. – Det er jo sånn med skihopping, at har du først lært det, så sitter det, og du kan det. Omtrent som med sykling, sier en smilende Møvik. Som oppfordrer publkikum til å stille i Klappane lørdag fra kl 12 og heie på hopperne.

Idyllisk
Han forteller at det i anlegget, som ligger idyllisk. men kanskje litt skjult for folk flest like nord for Enrum på Grim, er tre bakker som alle er plastbelagt. Den minste, for de aller yngste, er en såkalt K6-bakke, deretter en K16-bakke og til sist K36-bakken.
Anlegget har vært gjennom en rekke utbygginger, og hoppere som Sigurd Sørensen og Helge Hansen, som har deltatt i Holmenkollen, har hatt sin opplæring i Klappane. Kjente skihoppere som Maren Lundeby, Daniel Andre Tande, Halvor Granerud, Philip Sjøen og Jarl Magnus Riiber har deltatt i renn i Klappane.
Den største utbyggingen av Klappane-bakkene ble planlagt allerede fra tidlig på 1980-tallet da Oddersjaa mistet bakken i Suldalen, Tinnheia-bakken, fordi kommunen planlag boligutbygging der. Men det tok tid å få gjennomført utbyggingen, og først 8. mars 1998 var det klart for åpningsrenn. Rundt en million kroner kostet det, men da hadde bakken fått en moderne profil.

Bilder er tatt under Oddersjaas jubileumsrenn og viser ni år gamle Aleksander Lioan i svenet i Klappane. Bakkesjef Lorents Gunder følger spent med. (arkivfoto)

Ildsjeler
I forbindelse med utbygginger, plastlegging, trening og vedlikehold, har ildsjeler innen hoppsporten lagt ned en formidaabel innsats i Klappane-bakkene. Mange kunne vært nevnt, men nylig avdøde Lorents Gundersen la ned en stor innsats i bakken og bidro også med midler når det  skortet på slikt.

– Vi håper at mange tar turen til jubileumsrennet i Klappane lørdag, oppfordrer Steinar Møvik. Og for de som har lyst til å se lengre svev, så er muligheten der på Sandripheia dagen etter. Der går andre renn i Regioncupen 2017 i K60-bakken. Mens Oddersjaa står alene om å arrangere rennet i Klappane, er søndagens renn et samarbeid mellom Øvrebø IL og Oddersjaa. Senere på høsten blir det renn i Skien, Drammen og Oslo som inngår i den samme cupen.