Sjåfør Søren Snartemo og kartleser Arne-Ingar Stulen fra NMK Konsmo i aksjon under helgas Numedalsrally. Alle fotos: Geir Andre Ånnestad/Gaphotography
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Suste inn til tredjeplass i Numedalsrally

Etter to strake seirer i år klarte vi ikke å gå til topps i det tradisjonsrike Numedalsrallyet. Men vi har fortsatt god ledelse sammenlagt.

Helgas fjelleventyr samlet over 100 biler til start, så det er ikke noe tvil om at dette er et av årets mest populære løp. Som i fjor er det stor oppstandelse i Rødberg sentrum og snus på hodet når Numedalsrally står for tur. Det skulle kjøres ca 108 km med fartsetapper på kjente etapper som Dokkeberg, Letmolia, Verjedalen og ikke minst Smådøl begge veier. Så her står utfordringene i tur og orden. I tillegg til å kåre vinnere i alle klasser, kåres det her også fire Smådølkonger (beste tid begge veier på Smådøletappen). Det kåres en konge i hver NM-klasse. Denne prisen er nesten like gjev å vinne som selve løpet.

Team Snartemo hadde senket forventningene litt denne gangen og innså at en tredjeplass her ville være helt greit. Det er flere lokale førere som tradisjonelt gjør opp om de første plassene på resultatlista på de raske og krevende veiene. Men rally er rally, og det skal kjøres først. Dette er det eneste løpet teamet ikke har vunnet i NM-serien gjennom flere år, så ønsket om å gå til topps var det ikke noe å si på.

sor 3

Løpet starter med superraske Dokkeberg, en etappe med flere sjikaner pga gjennomsnittsfarten. For å henge med i toppen nytter det ikke å bli for langt etter fra start, så det var bare å klinke til fra første meter. Det gikk dessverre ikke helt etter planen. Inn mot første sjikane var farten altfor stor, det var umulig å klare å brems ned nok til å klare å komme igjennom, slik at eneste utvei var en liten tur utenfor veien for å få ned farten. Her ble vi stående til publikum fikk dyttet oss ut på veien igjen. Med et tidstap på ca 25 sekunder allerede på den første etappen.

Strategien om seier måtte endres, nå handlet det om å sanke så mange poeng som mulig i NM, og å se hvor nærme de lokale heltene (Skogli og Halland) det var mulig komme.

Første turen opp Smådøl er alltid spennende, her har de lokale førerne tradisjonelt rett og slett kjørt ifra. Snartemo/Stulen klokket inn 29,6 sekunder bak Skogli og 22,7 sekunder bak Halland og var greit fornøyd med dette. Tatt i betraktning at det ble tatt igjen en bil som hindret litt og gjorde sitt til litt tidstap, var tiden nærmere en i fjor.

sor

Med en liten avkjøring på den første etappen og litt hindring på den andre, var ståa inn til første service at Skogli ledet med 59 sekunder, mens Halland hadde 49 sekunder å gå på. Ned til Nordbø på 4 plass var det 24 sekunder. Så planen var nå å holde tempo oppe å sikre tredjeplass og verdifulle NM-poeng.

Etter service var det klart for Verjedalen og Lesteberget. To etapper der farten ikke er like høy, men til gjengjeld har langt flere krevende svinger. På Verjedalen klarte Snartemo/Stulen faktisk å ta noen sekunder på Skogli, mens Halland fortsatt var noen fattige sekunder foran.  Mens på Lesteberget ble det motsatt, Skogli litt foran og Halland hakket bak.

Inn til siste service var altså ståa omtrent den samme. Men i NM klasse 3 (nasjonal) er klassene 10, 11 og 12 slått sammen, slik at det var ikke bare disse to kamphanene å se opp for. Med tidstapet på første etappe var også Anders Kjær så vidt foran på resultatlista, med 8 sekunders margin.

Planen var å prøve å ta igjen disse sekundene på de raske etappene nede i dalen før den beryktede Smådøl nedover, som er siste etappe. Men så kom beskjeden om at en av disse etappene dessverre var strøket, fordi en bonde inne på etappen hadde ei ku som skulle kalve, slik at en dyrlege måtte tilkalles og dermed måtte etappen stoppes. 

Vi kjørte det remmer og tøy kunne holde på de to siste etappene, vel i mål etter en strålende dag i solen var det bare å innse at det ble som forventet, 3 plass (i klasse 10) og 4. plass i NM-klassen. Skogli gikk seirende ut av lokaloppgjøret og slo Halland med marginale 0,4 sekunder etter 108 km på full gass. Men de to lokale heltene delte brodelig fra premiebordet, da Halland ble Smådølkongen. Kjær (klasse 11) ble for sterk på totallisten i nasjonal og knep 3 plassen, men poengmessig utgjorde dette kun 2 poeng i forskjell noe Teamet var fornøyd med.

Etter at de tre vinterløpene er kjørt ser NM-tabellen slik ut :

  1. Snartemo/Stulen 76 poeng
  2. Nordbø/Spilling 49 poeng
  3. Kjær/Undebakke 47 poeng
  4. Stenberg/Østheim 37 poeng

Neste løp:

Vårsleppet 09. April (Rallyprint) ?

Hurumsprinten 23. April (Sprintrally) ?

Rally Sørland 30. April (NM)