Mathilde Sødal etter helgas NM-gull i singelsculler. Foto: Dag-Erik Tvedt.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

NM-gull til kristiansandsroer

Mathilde Sødal fra Kristiansand Roklubb vant gull i juniorklassen, og Oskar Sødal og Oda M. Aagesen sikret seg hver sin bronse i seniorklassen.

Det ble tre NM-medaljer til Kristiansand roklubb i helgens norgesmesterskap i Sarpsborg. Mathilde Sødal (17) tok gull i singelsculler i juniorklassen, bror Oskar (21) tok bronse i senior lettvekt singelsculler og Oda Madland Aagesen (19) tok bronse i senior lettvekt singelsculler.

mathilde
Sesongens høydepunkt står fortsatt for tur, nemlig Baltic Cup (1.-2. oktober) der Mathilde Sødal skal representere Norge i singelsculler.

Det var rekordstor deltakelse i flere av klassene i år (se oversikt over klassene i roing under), og det var også muligheter for å prøve seg mot OL-heltene fra Rio. Kristiansand roklubb stilte med ni roere i junior- og seniorklassen. I tillegg til en roer i juniorregattaen som ble avholdt samtidig. Det er årets siste nasjonale regatta for roerne, og siste mulighet til å måle seg mot konkurrentene før månedene med romaskin.

Lørdagen startet med tett tåke, og regattaen ble utsatt to timer på grunn av dette. Da tåken lettet, viste banen i Sarpsborg fra sin beste side. Alle roere kom seg videre fra forsøksløpene (kvalifisering). Etter finaleløpet i singelsculler for junior var det en smått overrasket, men utrolig blid Mathilde som rodde inn til premiebrygga for å hente sin gullmedalje. Det hadde vært et perfekt løp fra start til mål, og favorittene Amanda Helseth (Ålesund) og Maja Aspenes (Horten) måtte se seg slått av kristiansandsjenta som for øvrig har hatt en sesong med mye fremgang.

Oda Madland Aagesen (til høyre) etter tredjeplassen i kvinnenes seniorklase. Foto: Bergens Roklubb.
Oda Madland Aagesen (til høyre) etter tredjeplassen i kvinnenes seniorklase. Foto: Bergens Roklubb.

Kort tid etter var det Oda Madland Aagesen sin tur. Oda har også hatt en bra sesong, og har vist stor fremgang første året i seniorklassen. Hun kom i mål som nummer tre i sitt løp, og sikret dermed bronsemedaljen i klassen. Det var et godt rodd løp, og dette lover godt for hennes videre satsing. Marius Buestad rodde bra i forsøksløpet i junior A (som er klassen over den han vanligvis ror i) og kvalifiserte seg med det til semifinalen. Etter dette kom han videre til B-finalen, men måtte dessverre trekke seg på grunn av en skade i ryggen.

Søndagen startet tidlig med nye forsøksløp, og også denne gangen kvalifiserte roerne fra Kristiansand seg til finalene. Joakim Bøhn (23) og Truls Albert (27) kjempet bra i dobbeltsculleren mot bronsevinnerne fra OL, og kom inn til en fjerdeplass. En plassering guttene er veldig fornøyde med, tatt i betraktning at Truls til daglig studerer i Danmark og de derfor ikke har fått mye trening sammen i tiden frem mot NM.

oskar
Oskar Sødal (t.h.) ble nummer tre i herrenes seniorklasse. Foto: Dag-Erik Tvedt.

Oda og Mathilde rodde inn til en femteplass i dobbeltsculler i seniorklassen. En veldig god prestasjon, da Mathilde enda har ett år igjen i juniorklassen. Oskar Sødal rodde inn til en overbevisende tredjeplass i lettvekt singelsculler. Selv var han litt skuffet over at andreplassen røk, mot Jens Holm som han har knivet med hele sesongen. Dagens siste løp var tradisjonen tro herre åtter.

Det var hele 11 lag som stilte til start i forsøksløpet. 88 roere og 11 styrmenn i aksjon er en flott avslutning på NM-helgen. Laget til Kristiansand (Oskar Sødal (21), Marius Buestad (16), Even Overskaug (26), Janis Gailis (50), Joakim Bøhn (23), Truls Albert (27), Christian Kersten (46), Dag-Erik Tvedt (23) og Oda Madland Aagesen (19) som cox/styrmann) presterte godt i forhold til begrenset samtrening og kom inn til en femteplass.

I juniorregattaen som ble kjørt på formiddagen begge dager hadde Kristiansand en deltaker, Theodor Lande (13) som rodde singelsculler. Han kom på fjerdeplass i sitt heat i junior B (Aldersgruppe). På søndagen revansjerte Theodor den litt kjedelige fjerdeplassen, og kom på tredjeplass i sitt heat.

Helgens norgesmesterskap viser at den lille klubben fra Sørlandet markerer seg. Det har i høst vært en bra økning på juniorsiden, og det blir spennende når disse skal i aksjon neste sesong. Men først venter innetrening og romaskin for våre roere.

Skrevet av Dag-Erik Tvedt, formann i Kristiansand roklubb