Arne Ramsland (44) fra Øvrebø skal 1. desember konkurrere i maraton-VM i kettlebell i Danmark. Foto: Belinda Øvland.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Fra nybegynner til VM-deltaker på 11 måneder

I januar prøvde jeg meg på kettlebell for første gang. Om halvannen uke stiller jeg i VM i to øvelser.

Jeg har aldri vært en utpreget sportsfrik. Jeg var borti judo og ski i begynnelsen av tenårene, men som min far sier; Du kunne nådd langt hadde ikke rock ‘n roll tatt deg.

Måtte ta grep

Og det skulle altså gå 30 år før symptomene begynte å merkes. Etter en periode med en rimelig skral kropp som rygg, skulderproblemer og et hjerte som slo i utakt forsto jeg på legens utgreiing at det han beskrev var veldig likt min gamle dieselbil. Den måtte straffekjøres på høyt turtall og bryte noen grenser for å få blåst ut av sot og grums i systemet. Jeg skjønte at her måtte jeg ta tak i skrotten og gjør noen forandringer som forhåpentligvis kunne forbedre livskvaliteten.

nm3
Foto: Belinda Øvland.

Jeg meldte meg i inn i Øvrebø Sirkel og Styrkeløftklubb ØSSK i oktober i fjor og drev med sirkeltrening en dag i uken. Min eldste sønn er en sånn treningsfrik og han har hjulpet meg med å lage et treningsopplegg som har funket bra for meg på egentreninger utenom sirkeltreningen.

Treningsglede

Jeg kjente rask at kroppen fungerte og ble i bedre form, så i januar i år fikk jeg lyst til å prøve meg på kettlebell. Det gikk ikke lang tid før rygg og skulderverk forsvant og hjertet slo som ei sørlandssjekte på en fin sommerdag. Da var det bare å øke på med treninger. For dette var gøy! Som mange andre på ØSSK skygger heller ikke jeg banen når det kommer til humor, og det er noe vi holder høyt på treningen. Det skal være moro. Og så er det befriende å ta en pause fra hverdagen og stå der å fokusere på egen fremgang mens tung rock’ n roll renner ut av musikkanlegget. Så min far fikk rett på en måte!

Jeg har siden trent organisert tre dager i uken og spedd på med egentrening når det måtte være tid for det. Jeg startet med en 12 kg kule i korte økter og økte gradvis til tyngre kuler og lengre intervaller og terper mye på teknikk. Det har vært et blodslit og jeg har fått byttet skinn i hender noen ganger. Svetten spruter og vi har flere ganger vært redd for vannskader i parketten. Men det er jo en del av pakka og kan anbefales på det sterkeste.

Selv om jeg kun har holdt på med kettlebell i 11 måneder har jeg rukket å delta på et par lokale konkurranser, og en internasjonal cup og NM nå i oktober der jeg grabbet til meg en sølvmedalje.

Elsker å presse meg

Jeg digger maraton-øvelser. Det vil si å løfte kulen uavbrutt fra kne til over hode så mange ganger du klarer i 30 minutter eller en hel time uten å sette den ned. De første minutter går som regel greit, men det er de ti siste som kun handler om smerte, stahet og mental styrke. Ja, og så mangel på oksygen! Mange ganger har jeg stått der og skulle ønske jeg hadde evne til å puste med begge ender!

Vi er 12 utøvere på et landslag fra flere steder i Norge som har kvalifisert oss til å delta i maraton-VM i Danmark 1. desember. Jeg har meldt meg på to øvelser, en på 30 minutter og en på 60 minutter med 24 kg kule. Jeg stiller i en lavere klasse enn Elite. De gutta og jentene har holdt på med dette i årevis og er proffe. Jeg stiller fordi det er gøy og forventer ikke å komme så høyt på resultatlisten. Men litt galskap er jo artig og så håper jeg at de har røde pølser i kiosken!

PS! De øvrige sørlendingene som stiller i maraton-VM er Runar Strandberg, Andreas Jakobsen, Kirsten Tønnesen, Gerd Magnild Lunden Løyning, Jan Åge Løite, Inga Johannsdottir og Karen Zuleta.