Dette bildet er tatt under Skagerrak Swim i Aquarama sist helg. Foto: Lars Erik Nes.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Agder-svømmere er favoritter i mange ÅM-øvelser

Hele 92 svømmere fra de fleste av Agder svømmekrets' klubber stiller førstkommende helg i årets områdefinale i Årsklassemesterskapet i Nedre Eiker i Buskerud.

Svømmere fra Agder er favoritter i syv av tolv klasser, og konkurrerer med svømmere fra Buskerud, Vestfold og Telemark. De 24 beste i de fem områdefinalene her i landet går til Landsfinalen i april.

I ÅM svømmes det i seks klasser, 11 til 16 år for jenter og gutter og alle svømmere må svømme alle stilarter samt medley. Den med høyest poengsum til slutt vinner. I områdefinalen teller fire av fem øvelser, mens resultatene fra alle fem øvelser teller i Landsfinalen.

Agder har gjort det veldig bra i områdefinale Sør de seneste årene og stadig vært beste krets og har hatt flest deltakere. Slik er det i år også, og i syv av de tolv klassene topper egdene påmeldingslistene.

Det er i gutteklassen Agder stiller sterkest.

I 15-årsklassen ligger tre KSA-gutter best an og Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen ble da også nr. to og tre i landsfinalen sammenlagt i fjor. Her vant Dennis 400m fri og 200m rygg på nye bestenoteringer i 14 årsklassen og Ole Marius vant 200m bryst.

Det er ventet en flott fight mellom disse to guttene i områdefinalene og man kan vente nye landsbestenoteringer i 15 årsklassen. I fjor vant Lillesandsgutten Ole Marius områdefinalen, mens en syk Dennis fullførte fire av øvelsene for å kvalifisere seg til landsfinalen.

Like gamle Malene Rypestøl fra Varodd ble toer i landsfinalen i fjor og blir meget suveren i områdefinalen også i år. Hun og hennes største konkurrent i landsfinalen, Astrid Julie Halvorsen fra Skjetten, er begge allerede på juniorlandslaget.

I alle gutteklassene fra årgang til 01 til 05 er det Agder-gutter som er favoritter, Andreas Håbesland Klausen, KSA i 02, Ole Einar Ueland, Lillesand i 03, Elias Hammer, Vågsbygd i 04 og Oskar Erklev, Vågsbygd i 05. De to yngste klassene deltar ikke i Landsfinalen.

Blant jentene har også Solveig Bratland fra Vågsbygd i 03-klassen høyeste oppnådde poengsum før områdefinalen.

Stevnet går over tre dager og svømmerne får derfor maksimum to øvelser pr. dag og i to økter, og svært ofte blir det derfor et vell av perser.

Norges svømmeforbund legger stor vekt på systemet med Årsklassemesterskapet og at svømmere i ung alder skal beherske alle stilarter og gjennomføre lengre distanser i ung alder så som 400m fri, 200m rygg, 200m bryst, 100m butterfly og 200m medley helt fra 12 årsalderen.