Kristiansandsbosatte Sara Kastbjerg Jensen sammen med Kristin Holte (t.v.), en av de råeste crossfitutøverne i hele Europa. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Allsidighet og crossfit

For litt under to år siden ble jeg introdusert for crossfit. Treningsformen med mye variasjon, funksjonelle øvelser og intensitet fanget meg raskt.

Hei, mitt navn er Sara Kastbjerg Jensen. Jeg er ei 26 år gammel jente fra Porsgrunn som har bodd i Kristiansand de tre siste årene. Hele livet har jeg vært glad i aktivitet og idrett. Fra barnealder og videre opp i ungdomsårene har lagidrett og fotball vært min greie. Jeg har ved siden av dette alltid drevet allsidig trening, mye i form av styrkeøvelser med kroppsvekt og løpeturer i skogen. Kroppen er til for å brukes og for meg er fysisk aktivitet og utfoldelse en sentral del av hverdagen og livet. Både alene og sammen med andre.

IMG_2453
Fra Triquart i fjor. Foto: Privat.

Mye variasjon=gøy!

For litt under to år siden ble jeg introdusert for crossfit. Treningsformen med mye variasjon, funksjonelle øvelser og intensitet fanget meg raskt. Jeg har alltid vært glad i fysisk arbeid som bæring av ved og utearbeid, så det å løfte vekter og utfordre kroppskontroll syntes jeg var kjempegøy. Som i all annen trening kommer du i bedre form hvis du er dedikert, bevisst på kosthold og hvile, finner balansen mellom at du har det gøy med det du driver med, og at det ikke tar helt overhånd. Dette er ikke noen revolusjonerende nyhet. I mitt tilfelle hadde jeg et godt treningsgrunnlag for å prøve noe nytt, selv om jeg startet fra scratch som alle andre. Det tok tid før jeg klarte å utføre min første bar muscle up, som er en avansert øvelse i crossfit, men etter mye trening og feiling kom den endelig.

På min crossfitbox finner jeg mer enn bare romaskiner og vekter som jeg hiver rundt på. Det er også min arena for å møte venner og felleskap. Jeg møter mennesker med felles interesser som meg, folk i alle aldrer, og vi har det gøy sammen! Gode samtaler blir til og vi gir hverandre tips og triks på veien. Dyktige trenere og en programmering som ikke er tilfeldig satt sammen gir oss et godt utgangspunkt for å utvikle oss og nå våre individuelle mål. Når det er sagt, så må jeg be folk om å lytte til egen kropp. Det er mitt beste tips. Grunnen til at jeg har holdt meg skadefri er på grunn av allsidig trening, og at jeg kjenner mine grenser. Jeg er glad i mat, og hviler når kroppen trenger det.

Her trener jeg på muscle ups:

IMG_2454

Unikt samhold

I crossfit møter jeg utfordringer knyttet til utholdenhet, eksplosivitet, styrke, bevegelighet, agility, og mental trening. Jeg har stadig øvelser som jeg prøver å bli litt bedre i, mitt mål er å eliminere svakheter og mestre de utfordringene man møter. Det gjør at jeg utvikler meg hele tiden. Samholdet er unikt, og i hver by jeg besøker tar jeg ofte kontakt med en crossfitbox og får til et besøk. Jeg blir hjertelig tatt imot og en ny relasjon er blitt til.

Her trener vi armstyrke oppetter veggen:

Det som fascinerer meg er allsidighet og alt kroppen vår kan utrette. Jeg er et konkurransemenneske og digger følelsen av å kaste meg ut i nye utfordringer. I sommer deltok jeg på mitt første triatlon i Kristiansand, noe som ga mersmak. Det ble en positiv opplevelse og det er ingen tvil om at den store variasjonen i trening som crossfit bringer med hjalp meg et godt stykke på veien. Det er også en del mentale prosesser som man må kjempe seg igjennom på en typisk wod, det går noen samtaler gjennom hodet som man må forholde seg til.

IMG_1660
Bildet er tatt i Crossfit 46, der jeg trener og instruerer. Foto: Privat.

Resultatene er ikke viktigst

I dag trener jeg crossfit i form av egentrening og noen økter sammen med andre. Jeg holder selv crossfit-time en gang i uka og syntes det er veldig givende å veilede og hjelpe andre. Om du er nysgjerrig og ønsker å prøve så hjelper jeg deg gjerne!

Mitt mål med allsidig trening er å ha det gøy og fremme fysisk helse. For meg handler det ikke om resultat, selv om det alltid er gledelig å se at man har forbedret seg enten det er på et olympisk løft, tid på mila, eller i antall meter man kan gå på hendene. For meg handler det mer om reisen underveis, ha en aktiv livsstil og at man aldri må begrense seg til ikke å prøve nye ting. Jeg er ydmyk over å ha en sunn og frisk kropp, det er ingen selvfølge. Jeg kommer til å fortsette å delta på ulike konkurranser når muligheten byr seg, det er sunt å ha noen mål med treningen og deilig å være litt ut av komfortsonen. At jeg har mange rundt meg som støtter meg i det jeg gjør, er en avgjørende faktor. Om ikke samboer, venner og familie hadde vært der, kunne jeg ikke holdt på som jeg gjør. Selv om de ikke alltid forstår meg i mine mange sprell, så støtter de meg.

Neste sprell er en crossfitkonkurranse 5. desember her i byen hvor vi skal stille i lag med to jenter og konkurrere mot 19 andre jentelag. Jeg forventer å riste litt i komfortsonen den lørdagen.