Trine Lovise Bredland Andersen i aksjon under landsstevnet til Kristiansand og Søgne Rideklubb på Årosbanen i helga. Foto: Jon Erik Bredland
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Gjennomførte påskestevnet med stil

Trine Lovise Bredland Andersen var blant mange ryttere i aksjon under det årvisse påskestevnet i sprangridning på Åros.

Nærmere 200 hester stod oppstallet i bokser som var leid inn for anledningen, på jordet til nærmeste bonde.

Her er det også organisert godt rundt parkering og passering på Gamle Årosvei som nå skulle gjestes av nærmere 250 ryttere, deres familier, dugnadshender og publikum

Det har vært god innsats fra klubbens medlemmer da vi ikke er så stor klubb og har kunne kjørt igjennom stevner over åtte dager forbundet med påsken.

Distriktstevnet først

Vi startet helgen 7.-9. april med distriktstevne i sprang der hovedsakelig det kom tilreisende fra Agder, men selvfølgelig også noen langreisende ekvipasjer (les: hest og rytter).

Søgnes ordfører Astrid Hille testet seg på hesteryggen skjærtorsdag. Foto: Hans Eivind Ekaas

Skjærtorsdag brakte det løs igjen og ordføreren i Søgne, Astrid Hilde «åpnet» landsstevnet.

Istedenfor en snor hadde hun fått en formell utfordring med å sitte på hest igjennom en bane. Hinderne ordføreren skulle passere var riktignok plassert på bakken, og ikke i den opprinnelige høyden på 1,10 som resten av deltakerne i klassen måtte hoppe over. Likevel uttalte ordføreren at det var nok å foretrekke to hjul uten fri vilje fremfor en hest og en bane med over åtte hindre der man skulle huske hvilken retning og hvilken rekkefølge man skulle passere.

Sporty ordfører

Den sporty ordføreren takket ja til Kristiansand og Søgne rideklubb sin utfordring i anledning med Norges rytterforbund sin kampanje «Opp på hesteryggen» . Ordføreren har uttalt at hun støtter denne idretten, senteret i Søgne og tilbudet senteret har for både barn , ungdom og voksne – samt at det er et fint tilskudd til næringslivet i Søgne – da kanskje spesielt når det kjøres stevner. Hille utfordret oppvekstsjef Jon Wergeland i Søgne til å prøve seg på hesteryggen ved første og beste anledning.

Pernille Sture i spranget. Foto: Kristin Olsen

Påskestevnet i Søgne har nærmest blitt en tradisjon for rytter- Norge. Plasseringen av banen så langt sør i Norge er omtrentlig den eneste plassen hvor man kan være sikker på at man kan starte konkurranse sesongen ute. I år kunne Kristiansand og Søgne rideklubb også skilte med helt nytt banedekke lagt inne på oppvarmingsbanen. Dette har vært et enormt løft for klubben og kan forhåpentligvis sikre et konkurransefortrinn for stevner videre, men det har også kostet klubben mange kroner, svette og tårer.

Tea Lovise Bredland Andersen og trener Silje Polde. Foto: Trine Bredland Andersen

I år viste ikke Søgne seg fra den varmeste påskesiden, men vi kunne skilte med å være igjennom de fleste årstider de siste fem dagene. Likevel var det på hengende håret at vi fikk avsluttet stevnet mandag i tide før Kong vinter ødela føret på banen.

Første Landsstevnet ute er alltid tildelt cuper fra Norges Rytterforbund. Her er det flest aldersbestemte cuper for de yngste utøverne og høydebestemt på ponnier. Konkurransen går ut på å sikre seg best mulig resultat og forhåpentligvis en finaleplass til Oslo Horse show.

Noe knall og fall

Det er imponerende å se ni- og tiåringer hoppe over rimelige høye hindre med klampen i bånn, uten at de skal miste en bom i bakken, få hesten til å stoppe før et hinder eller i verste fall ramle av og risikere en eliminasjon. Noen knall og fall har det blitt i løpet av de åtte dagene med konkurranse, men heldigvis uten store konsekvenser for verken hest eller rytter.

En såret stolthet kan alltids kureres med en trenes god ord, mor eller fars støttende lovnader om at det kommer en ny konkurranse dag – eller en rykende fersk kanelbolle fra den berømte kiosken på senteret.

Flere talenter

Vi har hatt flere lokale talenter fra klubben som har gjort det godt i de åpne klassene. Tea Lovise Bredland Andersen (10) er en av jentene som har vært representert på Landsstevnet med ponnien sin Orchid`s Sparkle. Hun har hatt jevnlige gode resultater som mammaen Trine Lovise Bredland Andersen er svært stolt av. Her er det bare å legge til at Trine også er aktiv konkurranserytter og gjør det svært godt på banen i klasser som 1,20 og 1,30.

Pernille Sture stakk av med en 6 plass i 1,15 lørdag og en første plass i 1,10 på mandag med hesten Temptation.

Trener, konkurranserytter og senterleder Silje Myklebust Polden fikk første plass i 1,20 fredag med en av hestene sine, Mapherna og har gjort det godt på resultatlisten med flere av de andre også – til tross for hard jobbing underveis som trener, senterleder og oppstalløransvarlig.

Utsikt fra dommerboden. Foto: Alf Martin Farbrot
Stevnejenter i farta. Foto: Trine Bredland Andersen

Fullstendige resultat kan sees på: www.horsepro.no

Norwegian Summer Games

Kristiansand og Søgne rideklubb bestreber alltid å levere et godt stevne med kvalitet både på konkurransebanen, i serveringen og ikke minst legge til rette for utenomsportslige aktiviteter som sikrer vennskap og bånd  for alle aldre .

Vi håper lokalbefolkningen ser gleden i at det arrangeres slike stevner, der selvfølgelig alle er hjertelig velkomne til å beskue konkurransen med en kopp kaffe eller vaffel i hånda .

Hjertelig velkomne også neste gang. I anledning Norwegian Summer Games arrangerer Kristiansand og Søgne rideklubb stevne på Åros 11.-13. august. Forhåpentligvis vil vi trekke ryttere fra alle landets hjørner ned til dette fine stevnet arrangert i Kristiansand.