Treningscamp februar 2016 (shooting clinic) i Nygårdshallen i Søgne. Alle fotos: Finn Harald Røed.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Basketball i stor fremgang på Sørlandet

De to-tre siste årene har det vært god medlemsvekst, spesielt i Mandal, Søgne, Kristiansand, Grimstad og Arendal.

Det er nå levende klubber over hele landsdelen, med lag i ulike aldersklasser fra 8-9 åringer til ungdomslag og seniorlag. Veksten forventes å fortsette i årene fremover, og optimismen blomstrer!

Seriespill og cuper

Det arrangeres månedlige cuper for barn og ungdom i regionen. Som eksempel var det lørdag 2. april en flott arrangert cup i Sør Amfi i Arendal, der 15 lag spilte kamper mot hverandre fra morgen til kveld. Denne sesongen var det 8 seniorlag i serien, og sluttspillet er nå i gang. Fra neste sesong vil det også spilles seriespill for U16-lag i regionen. I tillegg til serie- og cupspill arrangeres det jevnlig treningssamlinger / camps, trenerkurs og dommerkurs på tvers av klubbene.

simon4
Treningscamp mars 2016 (skills camp) i Sør Amfi i Arendal.

Regionslag

Basketballklubbene på Sørlandet er samlet under basketballforbundets avdeling Region Sør, som består av åtte lokale styremedlemmer med ulike ansvarsområder som trenerutvikling, dommerutvikling, spillerutvikling etc. Regionsstyret organiserer også et regionslag (kretslag) for U14/15-spillere. Her får landsdelens til enhver tid 12 beste spillere i sin aldersklasse et spesialtilbud for videreutvikling på nivået mellom klubb- og landslagsnivå. Laget får nyte det beste av trenerkrefter, og er ment både som et talentutviklende tiltak, noe å strekke seg etter for alle spillere som ønsker å ta et stort steg videre fra vanlig klubbaktivitet, og som en inspirasjon for yngre spillere.

simon
Simon Andreas Røed fra Søgne & Mandal Basketballklubb (i hvitt) i duell med Jakob Hæhre fra Arendal Titans.

Nasjonal Talentcamp

I november sendte Region Sør totalt syv utvalgte spillere født 2001-2002 til en tredagers nasjonal talentcamp i Bergen i regi av Norges Basketballforbund. Det er første gang at spillere fra Sørlandet har blitt offisielt sendt til en slik samling. På talentcampen trente de sammen med resten av Norges aller beste basketballspillere i sine aldersklasser. Treningene ble ledet av landslagstrenere for ungdomslag og andre profiler i norsk toppbasket. På samlingen var det mange som bemerket at Sørlandet med dette igjen hadde blitt synlige på basketballens norgeskart.

Et lag i toppserien?

Nå er det igjen lov å snakke om at Sørlandet kan oppleve å ha et lag med i den norske toppserien BLNO. Samarbeidet og forholdet mellom klubbene er godt, og man innser at basketballens fremtid i Agder-fylkene avhenger av at man ønsker å utvikle idretten sammen. Det som gir vekst i en klubb, er en fordel for de andre klubbene i form av flere lag og mer aktivitet. Hvis nivået øker i en naboklubb, må man selv strekke seg for å bli bedre. Det er bl.a. en voksende bevissthet omkring dette som både nå bidrar, og fremover vil bidra ytterligere, til at basketball som idrett har mer vekst og aktivitet enn det man har sett på mange år.

3mot3-basketball

Nå som sommeren og sesongslutt nærmer seg, har basketball et nytt trumfkort som gir topp aktivitet med lav terskel for både aktive spillere og alle andre som kan tenke seg å prøve å spille basket. Det arrangeres nemlig nå 3 mot 3-cuper fra Mandal i vest til Arendal i øst. Her kan alle som ønsker det melde på lag. I fjor opplevde man at venner som til vanlig spiller håndball og fotball, men som har sansen for basketball, satt sammen lag for anledningen og meldte seg på i 3mot3-cuper.

simon 3
Trening februar 2016 med regionslaget i Idda Arena i Kristiansand.

Alt man trenger for å spille i en 3mot3-cup er tre personer som ønsker å stille et lag og spille mot andre i sin aldersklasse. Det kåres en vinner pr. cup, og noen av arrangementene er kvalifiseringsrunder til Norges Basketballforbunds nasjonale 3mot3-sluttspill i Oslo. I fjor var det et lag med spillere fra Søgne & Mandal Basketballklubb som kvalifiserte seg til sluttspillet.

Du finner oppdatert info om 3mot3-cuper her. Du kan også ta kontakt med de lokale basketballklubbene hvis du har spørsmål.

Pirates Cup 2016

Kristiansand Pirates arrangerer sin årlige basketballturnering over to helger i juni. 10. – 12. juni arrangeres det cup for ungdom/junior, og 17. – 19. juni for seniorlag. I motsetning til 3mot3-arranement, er dette en av landets største basketball-cuper for standard lag med fem spillere pr. lag på banen av gangen. Du finner mer informasjon her. 

Den fargeblinde idretten

Basketball kalles for den fargeblinde idretten, der en del av identiteten er et inkluderende miljø uavhengig av nasjonalitet, rase eller annen bakgrunn. I basketball er man simpelthen samlet som medmennesker og venner med en felles interesse som bygger broer mellom mennesker med ulik bakgrunn og fra ulike miljøer. Man snakker om at basketball er mer enn en idrett, det er en livsstil og en utvikling av både idrettsutøveren og selve mennesket utover konkurransemessige. Midt oppi alt dette er basketball også en lek. Det er rett og slett bare moro. Alt man trener er en ball og en basketballkurv, så er man i gang.

Basketball-camp

7.-11. august arrangeres Yes I Can! Basketballcamp i det flotte idrettsanlegget Sør Amfi i Arendal. Dette er et av mange initiativ for å fremme basketballens vekst og posisjon på Sørlandet. Campen vil ledes av den erfarne basketballtreneren Kevin Juhl-Thomsen og andre inviterte topptrenere. Unge basketspillere fra hele Norge vil i løpet av disse dagene få en flott sportslig og sosial opplevelse.

Velkommen på trening!

Har du lyst til å prøve og spille basketball? Da er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med en av klubbene på Sørlandet. Regionsledelsen kan hjelpe deg med å sette deg i kontakt med en klubb eller trener for aktuell aldersgruppe i nærheten av der du bor. Du finner mer informasjon her.

Velkommen til basketballtrening, alene eller sammen med en eller flere venner!