Vennegjengen som kalte seg Frilabbere vant juryens hjerter med sin turhistorie som ble kåret til Årets beste. Laget har følgende medlemmer: Randi og Torgeir Rypestøl, Tom Arild og Bente Flem Pettersen, Ann Kristin og Ole Richard Lauritsen, Hermann og Helene Jamvold Frediksen. Foto: Ole Jacob Stranden.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Til topps i Ti på Topp

Flere av deltakerne i årets Ti på Topp Kristiansand har tilbakelagt et imponerende antall kilometer på hundrevis av toppbesøk.

Aktivitetstilbudet  Ti på Topp i Kristiansand består av ti forskjellige turmål/topper i distriktet. Alle turmål er GPS-sporet og turbeskrivelse finnes i App’en «Ti på Topp».

Ivrige ideltakere har latt det gå sport i å besøke de ti utvalgte toppene så mange ganger som mulig. Man kan delta sammen med venner/familie, representere sin bedrift eller bare registreres som individuell deltaker, – alt er mulig. Kampanjen åpner for konkurranser på mange ulike nivåer og selv om det ikke alle kategorier blir premiert hvert år, trigges nok mange av å følge med på registreringen av deltakere, antall turer og kilometer på nettsidene.

Fire premiekategorier

I år var det fire premiekategorier: Årets turhistorie, Årets turbilde, Årets turbedrift og Årets familie/vennelag. I tillegg premiering av alle barn som har besøkt minst fem forskjellige topper. På fellesturene har det i tillegg vært deltakerpremier til alle barn. Alle deltakere som har besøkt samtlige ti turmål , ble også premiert.

Beste turbedrift i år ble Vest-Agder Fylkeskommune som med seks deltakere hadde registrert hele 223 toppbesøk. Dette gir et gjennomsnitt på 37,2 tur pr. deltaker, i seg selv en ganske oppsiktsvekkende prestasjon! Men, når én av deltakerne, Jan Gunnar Songedal alene har stått for 156 av turene, er det jo tydelig at noen har gjort en ekstra innsats. To av de ivrigste i denne bedriften, Songedal og Odd Olav Haavorstad – forteller at de fikk en «flying start» på i Ti på Topp i år. De deltok med stor iver i årets Sykle til jobben-aksjon der all fysisk aktivitet kunne registreres, – også toppturer.

Vinner bedriftsklasse: Vest-Agder Fylkeskommune: Knut Otto Pedersen og Jan Gunnar Songedal. Foto: Ole Jacob Stranden.

En viktig motivasjon var intern premiering i bedriften, – et gavekort på kr. 4000,- som de satset på å vinne, – og klarte med glans! Dette motiverte gutta fra IT-avdelingen til videre innsats i Ti på Topp som et ledd i økt fysisk aktivitet, men hovedmål, – å gå ned i vekt. Dette har de klart begge to, – og det er snakk om et betydelig antall kilo som har «rent av» i løpet av sommeren! Dette har jo selvfølgelig motivert  til ytterligere innsats.

Har gått 2657 kilometer 

Når det gjelder ivrige deltakere i årets Ti på Topp er det én deltaker som virkelig har skilt seg ut! Anne Mari Gramstad har kvittert inn svimlende 569 toppbesøk og har registrert 2657 km i løpet av sesongen. Hennes nærmeste konkurrenter har bare én kommentar; «Det er jo helt rått!»

Anne Mari startet med å gå turer i skogen som et ledd i rehabilitering etter en hofteoperasjon i 2014. På en av sine skogsturer våren 2016 oppdaget hun den røde postkassa på Ruben (Roksheia) og meldte seg på. Allerede da var hun svært godt i gang med rehabiliteringen og hadde avlagt Ruben 400-500 besøk året før.  Nå sier Anne Mari at det er rett og slett blitt en livsstil og at hun kommer til å fortsette med dette! Det virker som om spesielt mange kvinner er bitt av basillen,  – blant de ti øverste i antall turer, er syv av ti kvinner. Se resultatliste

Vinner av fotokonkurransen. Sigrid Hansen. Foto: Ole Jacob Stranden.

Mange av årets deltakere er svært gode fotografer, – spesielt to av disse har utmerket seg med mange gode bilder. Evelyn Myhre og Bjørn Karlsen har bidratt med en rekke blinkskudd i billedgalleriet og begge var med i finalen om årets turbilde. Vinneren i denne klassen ble Sigrid Hansen med et stemningsfullt barnebilde.

Dette ble kåret til årets turbilde. Foto: Sigrid Hansen.

I kategorien familie/vennelag har det vært mye moro og hard kniving lagene i mellom.  Vennegjengen som kalte seg «Frilabbere», med åtte deltakere, vant juryens hjerter med sin turhistorie som ble kåret til » Årets beste». De forteller at de både startet og avsluttet årets Ti på Topp med mørketur til Ruben, – iført hodelykter. Starten ble markert med brettspill og mye moro fram til felles innsjekkinger kl. 00.00 den 7.mai. Avslutningen den 15.oktober beskriver de selv på følgende måte:

«Vi hadde en forrykende avslutning søndag kveld, og tenkte vi måtte slutte av konkurransen med samme stil som vi startet. Hodelyktene var på da et utvalg av Frilabbere satte kursen mot Roksheia og Ruben søndag kveld kl. 22.00. På toppen var det en flammekaster og vi avsluttet konkurransen med Stjerneskudd og jubel.

– Utrolig artig

Vi har hatt en utrolig artig og «slitsom?» tid med Ti på topp. Det er gøy å få sett nye topper og turområder. Vi har truffet på og blitt kjent med flere andre deltakere i ti på topp, og oppsummerer med at dette er et bra tiltak fra bedriftsidretten». Laget har følgende medlemmer: Randi og Torgeir Rypestøl, Tom Arild og Bente Flem Pettersen, Ann Kristin og Ole Richard Lauritsen, Hermann og Helene Jamvold Frediksen.

Sportsklubben Trumf og Paranteser: Frode Skaar, Åse Engeland og Inger S. Moi. Foto: Ole Jacob Stranden.

Vinnere av klassen familie/vennelag ble «Sportsklubben Trumf og Paranteser» som med sine seks deltakere har vært på hele 1101 toppturer i løpet av sesongen, et snitt på utrolige 183,5 turer pr. deltaker. Inger S. Moi har vært den aller ivrigste med det imponerende antallet 437 turer. Vi bøyer oss dypt «i hatten» for den formidable innsatsen og gratulerer hjertelig med vel fortjent premie. Medlemmer i denne klubben er foruten Inger S. Moi – Mette og Dag Inge Espeland, Grete Skotnes, Frode Skaar og Åse Engeland.