Roald Mæsel (f.v.), Ronny Kolnes, Martin Reinertsen og Helge Mæsel ble i helga kretsmestre i bridge for lag 2017. Foto: Nils Kvangraven.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Brødrene Mæsel har vunnet over 80 kretsmester-titler

Brødrene Helge og Roald Mæsel fra Kristiansand har siden 70-tallet vært et av Norges mest suksessfulle makkerpar i bridge. I helga vant de sammen igjen.

De vant sitt først NM i 1973 og har en lang rekke norgesmesterskap og medaljer, også internasjonalt har det blitt medaljefangst som landslagsspillere for Norge.

I Vest-Agder har brødrene vært enda mer dominerende og etter helgens kretsmesterskap kan storebror Helge notere seg for sin 42. og Roald sitt 39. tittel i kretsmesterskapet. Brorparten av disse mesterskapene er vunnet som makkere

Helge og Roald Mæsel da de vant NM-gull i 1984. Foto: Norsk Bridgeforbund.

Roald (født i 1950) ble rammet av et kraftig hjerteinfarkt tidligere i år, men det tok ikke lang tid før han var tilbake ved det grønne bord. I sommer vant brødrene sølv i NM og i helgen ble det altså enda ett kretsmesterskap i Vest-Agder.

Helge (født i 1947) flyttet for noen år siden til Farsund og er aktiv i det fine bridgemiljøet vi har der.

Det er liten tvil om at Helge og Roald Mæsel representerer verdier og menneskelige egenskaper vi alle kan strekke oss etter å nå. Begge har vært aktive med tillitsverv og frivillig innsats for bridgen lokalt, regionalt og nasjonalt. Mange av leserne kjenner dem også fra yrkeslivet, hvor Helge var en populær og respektert lærer og Roald administrerende direktør i LOS.

Selv om bridge er en hobby man kan være aktiv med hele livet er det høyst imponerende av de to brødrene å prestere på topp nasjonalt nivå i fem tiår på rad. Vi gleder oss over å ha disse to kjekke og dyktige brødrene som klubb og lagkamerater.

Fra KM lag: Finn Nilsen, Roald Mæsel, Audun Noraas og Helge Mæsel. Foto: Nils Kvangraven.

Fra begynnelsen av karrieren til brødrene har vi en historie som våre lesere kan ha glede av.

Faren til Helge og Roald, Karl Mæsel, var en av Kristiansands bedre bridgespillere. Han kom fra litt lengre aust i Agder og brødrene var ofte med faren på besøk i hans hjemtrakter. En av farens brødre var også bridgespiller, det passet derfor fint at de ble fire slik at bridge kunne spilles.

En av historiene fra disse besøkene kan få de fleste til å trekke på smilebåndet.

De hadde spilt bridge hele natta og det ble en sein frokost. Pappa og onkel var likevel tidlig oppe og den ene broren hadde også kommet seg opp, den andre lå og sov.

Det var selvsagt ikke greit med en syvsover da de tre som var våkne ønsket å spille bridge. Gutten ble derfor sendt på soverommet for å vekke sin bror. Beskjeden var klar: «Du må våkne, det er din tur til å stokke kortene»

Kretsmesterskapet i Vest-Agder har vært arrangert årlig siden 1940. Det konkurreres i flere klasser, men hovedklassene er LAG og PAR. I helgen var det klassen LAG som sto i fokus og her vant altså Helge og Roald Mæsel sammen med Farsund-spillerne Ronny Kolnes og Martin Reinertsen. Det var i skarp konkurranse med 12 lag fra alle kretsens klubber.

Turneringen ble spilt på Farsund Fjordhotell og dyktig arrangør var Farsund Bridgeklubb.

Plass Poeng      Spillere                                              

1   83,28        Mæsel – Mæsel – Reinertsen – Kolnes

2   81,06        Knutsen – Forberg – Ubostad – Knutsen

3   75,04        Kvangraven – Høiland – Stray – Stornes

4   70,28         Fuglestad – Fuglestad – Brekka – Lindstrøm

5   66,75          Skretting – Nordskag – Moen – Olsen – Olsen

Hele resultatlisten kan du lese HER

Les mer om Vest Agder Bridgekrets

Les mer om Norsk Bridgeforbund

Et spennende og avgjørende spill fra KM var dette:

Som vi ser ble det god fart i meldingene, hva ville du meldt som NORD i denne posisjonen?

Etter innmelding over Blackwood benytter du og makker DOPI – noe som betyr Double = 0/3 og Pass = 1 eller 4 ess!

Jeg håper du kom frem til 13 stikk i din telling, for spillet så ut som dette:

Du var egentlig ganske heldig som fikk høre om 0 eller 3 ess fra makker med ruter som trumf. Du kan være rimelig sikker – etter at motparten melder så mye i hjerter – at det er friske fordelinger rundt bordet. Makker, som har åpnet, kan du nok plassere med 3 ess (hjerter ess, ruter ess og ruter konge).

Det betyr at du har 1 stikk i spar, 1 i hjerter, 3 i ruter og 8 i kløver, det gir 13 totalt.

Det betyr at du «bare» melder 7NT, hvis du stoler på at makker har husket riktig i meldesystemet.

I KM meldte bare 3 av 12 bord den gode storeslemmen, det var vel ikke umulig å få til?

Les flere innlegg om bridge her