Kristiansanderen Helle Olaisen Myhrstad (21) er en av drøyt 350.000 mennesker over hele verden som nylig har deltatt i onlinekonkurransen Crossfit Open. Hun ble den 29. beste kvinnen i Norge og femte beste sørlending bak Hanna Venemyr (nr. fire), Charlotte Nevland (nr. 17), Fredrikke Strøm (nr. 19) og Kaja Sødal (nr. 25). Beste norske kvinne var Kristin Holte, som ble nummer fem i Europa og nummer 16 i verden. I herreklassen ble Magnus Frantzen beste sørlending, han var 20. beste nordmann. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Crossfit Open – en stor opplevelse

Jeg har nylig kjempet meg gjennom Crossfit Open for andre året på rad. Jeg er strålende fornøyd med gjennomføringen, og gleder meg til å ta nye steg på trening fremover.

Bakgrunn
Gjennom hele min oppvekst har idretten vært en stor del av livet mitt. Turnhallen var mitt andre hjem fra jeg kunne stå på beina til jeg var 16 år. Der la jeg ned uendelig mange treningstimer for å prestere på et høyest mulig nivå. En fantastisk idrett som gav stor glede og en god fysikk.

Fra jeg gikk i tredje klasse på barneskolen kombinerte jeg turn med håndball som var min ”andre idrett”.

I fjor ble jeg nummer 60 blant de norske kvinnene i Crossfit Open, etter seks måneder med crossfittrening.

Jeg valgte imidlertid å slutte med turn da jeg begynt på idrettslinja ved KKG.  Håndballen krevde mer for å holde følge med utviklingen til lagvenninner, og jeg valgte toppidrett håndball på KKG.

Det største jeg oppnådde i turn:
– To gullmedaljer i norgescupfinalen enkeltapparat

– En sølvmedalje i norgescup sammenlagt

– Flere ganger sørlandsmester

– To bronsemedaljer i norgescup lag

– Bronsemedalje i nasjonal konkurranse oppvisningstropp

Sommeren 2015 ble jeg overtalt av ei venninne til å prøve crossfit i Kristiansand. Det fenget meg med en gang, og det gikk ikke mange ukene etter at jeg dro tilbake til Bergen for å fortsette studiene, før jeg oppsøkte nærmeste crossfitboks. Crossfit har siden dette bare blitt mer og mer spennende. Håndballen har jeg holdt på med aktivt og spilt i 2. divisjon helt til jeg reiste på utveksling til San Diego i California.

Da jeg ble kontaktet av flere 2. divisjonsklubber etter at jeg kom hjem fra utveksling, vurderte jeg å fortsette med håndball. Men selv om jeg har stor treningsvilje og treningsglede, ble det for vanskelig å kombinere studier, håndball og crossfit.  Da falt valget på crossfit.

Video:

Helle Myhrstad 1 from FVN on Vimeo.

Å konkurrere er det gøyeste jeg vet, og derfor er jeg med på Open. Her kan jeg sammenligne resultater med andre jenter i Norge.  Dette er den eneste formen for crossfit-konkurranse som jeg har deltatt i til nå, men det blir nok mer! Konkurranseinstinktet slår inn, og det er gøy å se hvordan treningen gir utslag i resultater. Min sterkeste side i crossfit må vel være at jeg har god utholdenhet og behersker kroppsvektøvelser og gymnastikkdelen. Noen av øktene har gått bedre enn andre. Dette forteller meg hva jeg må øve mer på (det er det som er så bra med Open).

Jeg var litt usikker på om jeg skulle være med på Open i år, ettersom jeg var på utveksling i høst i et halvt år uten å trene crossfit. Jeg var usikker på hvor jeg stod, og jeg hadde ”mistet” mye muskler i løpet av dette halvåret. Første treningsmåneden i januar var slitsom. I California løp jeg veldig mye intervaller og trente mye kjernemuskulatur, men det ble på langt nær så mye trening disse månedene som jeg hadde ønsket. Da jeg kom hjem hadde jeg knappe tre måneder på meg før Open begynte. Jeg trente veldig hardt, og nå tror jeg at jeg er i bedre form enn jeg noen gang har vært.

Hvordan jeg trener
Jeg trener hver dag, flere timer til dagen, i tillegg til noen morgenøkter. Det blir for mye belastning med hard crossfit-trening syv dager i uka. Jeg pleier derfor å trene en til to dager på treningssenter, slik at jeg kan få løpt intervaller og lengre strekninger når jeg skal restituere. Jeg prøver å trene med dem som er bedre enn meg og mer rutinerte, så jeg hele tiden kan ha noen å strekke meg etter.

Video:

Helle Myhrstad 2 from FVN on Vimeo.

Jeg studerer arbeids- og organisasjonspsykologi og er ferdig med bacheloren til våren, så det er et hektisk semester med bacheloroppgave, deltagelse i studentorganisasjoner, deltidsjobb og trening. Det blir lange dager, som regel 12-14 timers dager, så jeg har blitt flink til å pakke bagen dagen før og lage sunn og god mat som holder flere dager frem i tid. Under Open har det vært litt vanskelig å vite hvordan man skal legge opp treningen i løpet av denne femukers perioden. Man har begrensede dager og prestere på, og kroppen må være på topp på riktig tidspunkt!

Hvordan jeg er fornøyd med Open
Jeg hadde en pangstart på Open, og overgikk mine egne forventninger. De to første øktene var stort sett basert på kondisjon og gymnastikk og de passet meg perfekt. Økt tre (17.3) var ikke akkurat en favoritt. Snatchferdigheter var avgjørende her, og jeg lærte meg teknikken i februar så det var ikke det mest ønskelige å få. Jeg presterte imidlertid greit og var fornøyd med resultatet.

Video:

Helle Myhrstad 3 from FVN on Vimeo.

Økt fire var nok den økten hvor jeg presterte dårligst. Jeg hadde en god tid helt til siste øvelse som var handstand-pushup hvor jeg rett og slett er for dårlig, og jeg stivnet i armene altfor tidlig. Dette skjedde på begge gjennomkjøringene av øktene.

Her skuffet jeg meg selv. I og med at de tre første øvelsene var noe jeg mestret godt, er det kjedelig når en øvelse ødelegger resultatet! Men sånn er det, og sånn er det for alle. Da vet jeg hva jeg må bli bedre på framover.

Siste økten gikk over all forventning. Her fikk jeg en veldig god tid, sammenlignet med de andre deltakende crossfit-jentene i landet. Fra å ligge mellom 12.-32. plass i Norge endte jeg til slutt opp på en 29. plass av over 1000 deltakende jenter fra hele landet (individuell klasse). På Crossfit Bryggen fikk jeg beste resultat av jenteutøverne. Det er jeg strålende fornøyd med med tanke på utgangspunktet jeg hadde.

Framover vil jeg fortsette å trene for å bli best mulig. Jeg har fortsatt mye å lære og kommer til å bruke mange timer på dette for å se hvor god jeg kan bli. Dette skal jeg gjøre sammen med god treningsvenner, og da er motivasjonen på topp.

Likevel – studiene har høyest prioritet. Så da er det viktig å bruke tiden godt og riktig. Jeg trives med en hektisk hverdag, men jeg skulle ønske at døgnet hadde flere timer…

Neste år fortsetter jeg sannsynligvis på mastergarden i Bergen og fortsetter videre på Crossfit Bryggen. Når jeg er hjemme i Kristiansand i ferier, trener jeg på Crossfit Kvadraturen. Her kjenner jeg mange og det er alltid gøy å komme hjem for å trene. Der er det også mange gode utøvere jeg kan strekke meg etter og det liker jeg!

Det beste med crossfit er at det alltid er noe nytt å lære og nye utfordringer. Det er stor variasjon i øktene og jeg gleder meg alltid til trening. Her møter jeg også venner som har samme interesse på tvers av alder. Samholdet og oppmuntringen av hverandre er gull verdt!