56 kvinner og 108 menn brynte seg på de mange trappene i Eg-skauen mandag. Dermed ble den tidligere deltakerrekorden på 150 fra 2013 slått. Alle fotos: Sverre Larsen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Deltakerrekord i 1000-trappløpet

164 hardhauser kjempet mot melkesyra i mandagens kraftprøve i Eg-skauen.

Nytt av året var at det fantes to løypelengder. Den vanlige løypa på 2,5 km var der, men i tillegg forsøkte man en lengre variant på 5 km. Begge løpene startet i Egsskauen, og man løp opp til 1. dam over en rekke trapper. Deretter gikk den lange løypa inn i Baneheia, og krysset etter hvert kort løype med slette, oppforbakker og nedforbakker. På slutten av løypene var det mye utfor. Løypa var litt bløt.

trapp3

Raskest av jentene i kort-løypa ble Solveig Pedersen (15.41), godt foran Siri Helene Puntervold Nilssen (18.55) og Malene Sønderland Tobiassen (19.03).

Hos guttene gikk seieren til Tarjei Breiteig (14.41), foran Jan Helge Lislevand (15.47) og Geir Strand (15.48).

trapp

I lang-løypa ble Hilde Furuborg (30.35) beste jente, foran Elisabeth Gill (30.50) og Bjørg Kari Haugland (31.33).

Hos guttene var John Olav Steinsland (24.29) util­nærmelig, og vant foran Trond Sverre Hagelien (26.19) og Kristoffer bakke (26.41).

Lokalsporten loddet stemningen blant ansvarlige og deltakere:

trapp7

John Olav Steinsland (22)

Hvordan var løpet?

– Det var brutalt i starten med noen bakker. Det var mange trapper man måtte løpe over. Vi startet i Egsskauen og løp opp til 1. dam. Deretter tok vi en runde i Baneheia på kryss og tvers. På slutten av løpet var det ned bratte bakker. Jeg presset på med alt det jeg hadde å by på.

Hva synes du om traséen? Var det noen utfordringer?

– Terrenget var variert med oppfor, slette og nedfor. Jeg måtte stadig kikke etter båndene som merket løypa. Det var nesten som et orienteringsløp. Begynnelsen var hardest, og jeg jobbet mot syra som kom etter 1 til 2 km. Ellers var løpet greit, men det var flere krevende utforbakker på slutten.

Hva vil du si om arrangementet?

– Det er første gang jeg løper det. Det var et veldig bra gjennomført arrangement av utvalget. Jeg løper ellers de ordinære løpene i Terrengkarusellen.

Solveig Pedersen (50)                       

trapp8

Var det noen utfordringer i dagens løp?      

– Det er artig med motbakker, og at man må sette inn masse tempo for å løpe bra. Det er viktig å ikke løpe for hardt. Man bør trippe opp bakkene. Jeg holdt litt igjen enkelte steder, siden det var glatt og det var røtter, og da er det kjedelig å tråkke over. Løpet i dag var en god opplevelse. Jeg synes det var veldig gøy. Jeg har ellers gått masse på ski i vinter, så treningsgrunnlaget var veldig bra.

Hva slags forventninger har du til løpene som arrangeres i Vest-Agder?

– Det er en del motbakker, og ganske mye variasjon i dem. Vi får nesten alltid en uke som var ulik forrige uke. Arrangørene gjør en kjempejobb, og legger løypene til rette for folk med forskjellige forutsetninger. Jeg er imponert over den kvaliteten som de har i arbeidet. Løpene favner dessuten så mange.

Har du noen råd til dem som deltar på løpene?

– Det er viktig å være med på dine egne premisser. Det er gøy å løpe, og man kommer seg ut i naturen. Mange setter pris på en tur, enten man løper eller går. Hvis man løper, er man sin egen sjef og bestemmer tempoet selv. Dersom man går, trenger man ikke gå så fort. Treningen er i seg selv verdifull. Man får nye venner og snakker med kjente og ukjente folk, og i det hele tatt er alle arrangementene en god opplevelse i skogen.

trapp5

Terje Taraldsen (62)

Hva slags forventninger har du til årets 1000-trapp løp?

– Jeg kommer rett fra jobb, og jeg løper på fullført. Det gjør godt å få presse seg litt og få kjørt seg litt.

Hva er typisk for dette løpet?

– Det er spesielt bratt i begynnelsen, og mange høydemeter skal forseres. I år er det en lengre variant enn vanlig. Det vanlige er at vi løper 2,5 km, men i år har vi også ei løype på 5 km. Det betyr at man får noen ekstra høydemeter og noen ekstra lengder. Det er mye oppover. Løypa er variert og fin, og foregår på skogssti.

Hvordan disponerer du løpet?

– Jeg begynner rolig, og har en behagelig rytme før trappene. Jeg løper jevnt og passe fort i trappene, og ellers gjelder det å holde tempoet slik som det passer best for kroppen.

trapp6

Leif Johannessen (61)                       

Hvilke utfordringer forventer du å møte i dagens løype?

– Første delen er forferdelig og veldig bratt. Løypa er relativt kupert, og når vi kommer til fjelltoppene og utforbakkene er det ofte glatt.

Hva setter du pris på ved dette løpet?

– De fleste partiene som er flate er ok. Det gjør godt å komme på toppen av løypa, og vite at det nesten bare er utfor igjen.

Hvor må man ta seg sammen når man løper dette løpet?

– Når vi kommer til demningen, må vi ta oss sammen og øke tempoet. De bratte trappene i begynnelsen fra Egs-saga kjenner man i hele kroppen, også i hjertet. Man må prøve å finne sin egen vei og sin egen fart etter dette.

trapp4

Morten Helgeland (29)   

Du jobber for Røde Kors. Hva står dere for på disse løpsarrangementene?

– Vi driver med sanitet og uthenting fra skogen hvis et eller annet skjer. Det kan være ulykker, skader og hjerteproblemer.

Hva ønsker dere i Røde Kors å oppnå med arbeidet?

– Vi vil være tilgjengelige for folk som trenger nødhjelp, og bidra til at folk føler seg trygge.