Jon Fidje der han liker seg best - ute i terrenget. Foto: Marianne Kristiansen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Diabetes er ikke et hinder for trialkjører Jon Fidje

Jon (15) elsker å kjøre trial, han må bare passe litt mer på enn sine klubbkamerater i Kristiansand Trialklubb.

Jon er oppe i skogen og trener trial, i dag stemmer det ikke helt. Han får det ikke til, det som gikk så lett forrige trening. Nå må han ned i klubbhuset en tur og se om han kan få i seg noe sjokolade eller cola, ettersom blodsukkeret er litt lavt. Noen fordeler er det med diabetes, ler Jon.

Foto: Marianne Kristensen.
Foto: Marianne Kristiansen.

Han har montert en insulinpumpe på magen, den gir ham økt fleksibilitet på trening. Han har hatt diabetes 1 og en blodsukkermåler siden han var 12 år. Han kan stoppe opp og lese av hvilket nivå blodsukkeret ligger på. Også blir det en jevnere dosering av insulin, mer etterlignet hans naturlige insulinbehov.

Han har alltid vært opptatt å ha kontrollen på alle målinger og gjøre alt selv. Det gjør det også mye enklere når han skal på overnatting og turer med trialklubben. Jon synes det er veldig gøy med motorsport, og fant tidlig ut at trial var egnet for ham. Det er en trygg sport som ikke handler om å kjøre fortest mulig, og på konkurranser er det bare en utøver i seksjonen av gangen. Dette gjør at det sjelden er skader og ulykker. Jon har kjørt trial i tre år, og kjørte i klasse C i Regions Cupen for trial dette året.

Jon studerer et "lurt" spor. Foto: Marianne Kristiansen.
Jon studerer et «lurt» spor. Foto: Marianne Kristiansen.

Det var kjempegøy å delta på regionscup i Gjerstad, der var det flere kjørere fra klubben som kjørte sammen. Jon forteller at pappa Jostein var dommer i en seksjon, da var det ekstra kjekt å kjøre sammen med de andre. Det er nyttig å ha noen å diskutere sporvalg og taktikk med, for det er mye å vinne på å velge riktig spor. Det er noe Jon liker med denne sporten, han er flink til å finne et «lurt» spor.

Det største forbildet til Jon er Sondre «Gekko» Haga fra Riska Trialklubb, han ble nylig tildelt prisen for Årets Gjennombrudd. Sondre har også diabetes, og det er litt greit å se at han har kommet så langt og trene så mye uten problemer. Sondre har vunnet en 1. plass i en VM runde i ungdomsklassen i trial.