Sandvolleyball-talentene Frida Berntsen (15 år, til venstre) og Emilie Olimstad (16) fra Åmli på treningsleir i spanske Lorca. Foto: Jetmund Berntsen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Drømmer om OL-spill

Frida Berntsen og Emilie Olimstad har allerede flere NM-gull, nordiske medaljer og en femteplass i VM. Drømmen er sandvolleyballspill i ungdoms-OL i 2018.

Duoen fra Åmli har nylig vært i Molde og hentet hjem en bronsemedalje fra norgesmesterskapet i klassen U19. Den plasseringen er de ikke helt fornøyde med.

– Helt greit, men vi skulle gjerne vært i finalen. Det var veldig nærme, sier Åmli-jentene.

Spiller med herrene
Frida og Emilie har spilt volleyball helt siden de gikk på barneskolen. Begge kommer fra hver sin «volleyball-familie». For ikke å snakke om at de kommer fra et tettsted hvor volleyball er en populær idrett. Begge to har spilt i Dristug volleyball i flere år.

– Jeg har alltid vært veldig allsidig og drevet med ulike idretter som turn, fotball og klatring. Volleyball er gøy fordi det handler om så mye forskjellig, blant annet teknikk og styrke, sier Emilie.

– Ja, og så er det veldig gøy å reise rundt på turneringer og spille i NM, supplerer Frida.

Hun går i tiende klasse i Åmli og trener med herrenes 1. divisjonslag tre dager i uka. I tillegg reiser hun til Kristiansand en dag i uka for å trene sammen med idrettslinje-elever ved Kristiansand Katedralskole Gimle.

Masse trening
Emilie flyttet til Sand i Rogaland for å ta videregående skole hos ToppVolley Norge i fjor. Her kan Emilie melde om en skolehverdag som hovedsakelig består av fire elementer: Trening, spising, soving og skolearbeid.

– Vi trener mellom 20 og 30 timer i uka, så det blir ikke tid til så mye annet. Jeg er heller ikke så ofte hjemme siden det tar åtte timer med tog, sier Emilie.

Foto: Jetmund Berntsen.

Til høsten er planen at Frida skal studere samme sted.

Flere ganger i året reiser jentene utenlands på treningsleir. Nylig fikk de 10.000 kroner i støtte fra LOS Fondet. Pengene er kjærkomne fordi det blir mange samlinger i sydlige strøk i vinterhalvåret. Alle disse reisene er egenfinansiert.

– Vi er helt avhengig av støtte for å kunne reise rundt, spille mot andre og utvikle oss. Derfor betyr den støtten mye, sier Frida.

Utfyller hverandre
Åmli-jentene jobber målbevisst mot deltakelse i ungdoms-OL i Argentina neste år. De håper og tror drømmen er innen rekkevidde.

– Det kommer til å bli tøft å kvalifisere seg, men i sommer blir det mye spilling og sparring mot andre gode spillere i Norge og utlandet, sier Emilie.

Hun og Frida har kjent hverandre helt siden de var små. Foreldrene deres er venner, og familiene har reist på mange ferieturer sammen. Om hverandre har de følgende å melde:

– Frida er alltid blid. Hun beholder også alltid roen. På banen kan jeg fort bli litt overgiret, men Frida er flink til å roe meg ned. Vi utfyller hverandre bra, sier Emilie.

– Emilie er en veldig snill jente. Hun har mye konkurranseinstinkt og elsker volleyball. Hun er kjempeflink, understreker makker Frida.