Arendalitten Thomas Larsen (31) blir her målt til 120 kilo i klemmestyrke -best av samtlige som nylig konkurrerte i greps-VM i Russland. Alle foto på siden: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Vant fem gull og to sølv i greps-VM

Jeg ble kåret til mesterskapets beste utøver og er riktig godt fornøyd med uttellingen.

Lørdag 30. september og søndag 1. oktober ble det arrangert VM i enkeltøvelser i Ekaterinburg, Russland (Sibir). Dette verdensmesterskapet var en del av et stort arrangement i Ekaterinburg Expo Centre, som angivelig skal være det største i Asia og Afrika (Golden Tiger X1). Jeg reiste som eneste deltager fra Norge. Planen var å stille i vektklassen -100 kg. Jeg hadde gått ned 6,5 kilo de siste to ukene og manglet bare 1,7 kilo.

De fleste deltakere fra greps-VM

Det ble det ingen mat og bare 0,5 liter vann det siste døgnet før 1. konkurransedag. Jeg ankom hotellet 03.00 natt til lørdag og fikk litt lite søvn. Så jeg følte meg ikke helt 100 prosent da jeg gikk på vekta én time før VM-start. Jeg veide inn på 100,5 kg og valgte derfor å stille i 110 kg klassen, slik at jeg fikk i meg mat og drikke før oppstart. Jeg følte meg raskt bedre og hadde en god dag i tillegg.

Video av markløft:

Første øvelse var markløft med en 50 mm tykk stang med dobbelt overhåndsgrep. Jeg vant min klasse med et løft på 200 kg. Vi var tre utøvere som løftet 200 kilo. De to andre var i tyngre vektklasser og jeg vant derfor øvelsen overall. Jeg løftet ti kilo mer enn i fjor.

Øvelse nummer2 var Russian bullet. Dette er tilsvarende silver bullet som jeg har beskrevet tidligere. Gripperen som blir brukt er noe lettere enn i silverbullet, men du er nødt til å holde lenger opp på gripperen som gjør det tyngre. Det brukes en fem kg tung vektskive i stede for en 2,5 kg skive. Her var det ingen vektklasser. Jeg holdt kula i gripperen i 15 sek. og vant øvelsen to sekunder foran neste mann.

Video av Russian brick:

3. øvelse er min favorittøvelse. Jeg vant øvelsen i fjor da VM ble arrangert i Moskva. Jeg satte i tillegg verdensrekord med 104 kg. Øvelsen heter Russian brick. Du løfter en kloss som er 80 mm bred med begge hender i et klypegrep. Jeg vant øvelsen i min vektklasse etter å ha løftet 99 kg. Det var en til som løftet 99 kg i en tyngre vektklasse. Jeg vant også denne øvelsen overall. Grunnen til at jeg løftet mindre enn i fjor var fordi blokka var glattere. Den var som om den var smurt inn med smør. Magnesiumet ville ikke feste seg noe særlig. Jeg hadde som mål å sette ny verdensrekord med minst 110 kg. Jeg tror det hadde gått om blokka var som i fjor. I forkant av VM løftet jeg 115 kg på min egen tilsvarende pinchblokk.

Video av hublift:

Siste øvelse på den første dagen var hub. Her løftet jeg 35 kg, noe som holdt til seier i min klasse og overall. Tre utøvere løftet 32,5 kg på plassene bak. Jeg hadde også ett godt forsøk på 37,5 kg, noe som ville resultert i verdensrekord. Hub er en øvelse som er utviklet fra da folk løftet vektskiver i hubben. Altså ved å feste fingrene i vektskiven rundt der stanga tres gjennom.

Enkelte vektskiver er dype og det går an å løfte dem på den måten. Øvelsen er en test av fingerstyrken.

Første dag gikk over all forventning med seier i samtlige øvelser. Det ble en lang dag og vi var tilbake på hotellet i 20-tida. Da var det bare å få spist og lade opp med ti timer søvn til neste dag.

Dag 2 startet med 60 mm rullende hådtak. Håndtaket løftes med en hånd. Jeg vant min vektklasse med 95,5 kg. Det var ny pers for meg. Den samme vekta ble løftet av en fyr på 78 kg. Det var også tre utøvere som løftet 98 kg og to deltakere som løftet 100,5 kg. Etter gårsdagen var jeg allerede fornøyd, og syns det var bra at jeg ikke vant denne øvelsen overall også.

Øvelse nummer to var Excalibur. Her løftes en 50 mm vertical stang med en hånd. Jeg løftet 102,5 kg og ble andremann i min klasse. Vinneren i min klasse løftet 107,5 kg. Vinneren overall løftet 110 kg.

Før siste øvelse ble det presentert en ekstra øvelse utenom VM-øvelsene. Vi skulle teste klemmekraften vår ved hjelp av et dynometer. Du holder i et håndtak og klemmer så hardt du kan. Den som klemte hardest vant penger og rabattkuponger på grepsutstyr. Jeg ble målt til 113 kg, og det var det samme som en annen og vi måtte gjøre det på nytt for å kåre en vinner. Jeg klemte til igjen og ble målt til 120 kg og vant dermed testen av klemmestyrke.

Siste øvelse var Relay race (Medley) Her var det lagt opp sju objekter som skulle løftes. Ingen av tingene var spesielt tunge og skulle løftes på tid. Det var ingen vektklasser i denne øvelsen. Jeg endte opp på 2. plass og brukte 23 sek. Vinneren brukte 19 sek. Jeg fumlet litt med en av tingene og tapte øvelsen på det.

Etter konkurransene var ferdig var det mulig å sertifisere seg på enkelte løft. Jeg sertifiserte meg på en 24 kg blob. Det er en massiv metallklump som er 100 mm bred og løftes med en hånd i ett klypegrep.

Video av bloblift:

Etter å ha mottatt alle medaljer og diplomer ble jeg kåret til VMs beste løfter og fikk en fem kilo tung tiger laget av gips. Resultatene mine var bedre enn i fjor. Selv om det var mange færre deltakere enn i fjorårets VM, var det mange sterke never representert. Det er ikke alle som deltar på hver enkelt øvelse, men kanskje på en eller to og spesialiserer seg på disse øvelsene. Alle øvelsene ble utført med utstyr fra Silarukov (Mr.stronghands.com) Som i fjor var det noen kjente profiler til stede på arrangementet. Den eneste jeg kjente igjen var Misha Koklyaev som har vært med i verdens sterkeste mann mange ganger.

Neste konkurranse er 28. oktober på Kick i Arendal. Dette er en konkurranse som foregår i 20 land og flere steder i flere av landene. Dette er den største konkurransen i år. Alt filmes og sendes inn fra alle land på samme dag. Jeg oppfordrer alle som er interesserte i å møte opp. Her er det lov å være med for gøy og en trenger ikke å ha trent grep på forhånd. Det hadde vært gøy om det kom noen som tror de kan hevde seg også naturligvis!

Vi kommer til å trene på disse fire øvelsene førstkommende helg og påfølgende helg på Kick i Arendal. Ta kontakt med meg eller Eirik Bruun Ingebretsen som arrangerer konkurransen for mer info. Jeg vet at det arrangeres NM-enkeltøvelser i strongman i Tvedestrand også denne helga, så endel sterke reiser nok dit.

Her er videoer av de  fire øvelsene:

Les flere innlegg av Thomas Larsen her