Klubbkameratene René Andersen (til venstre) og Bjørnar Bjåstad hadde i 2013 henholdsvis beste og nest beste tid i det 86 kilometer lange Otrarittet fra Byglandsfjord til Kristiansand. Foto: Fædrelandsvennen
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Festen er ikke over, det er kake igjen

Mange avslutter sykkelsesongen så fort det er sosialt akseptert å fyre opp grillen, noen gir seg i takt med sommersola, mens for andre finnes det ikke noen start eller slutt på sykkelsesongen.

De bare skifter til tykkere tøy og bredere dekk.

Ah, høsten! En deilig årstid å sykle i. Foto: Privat.
Ah, høsten! En deilig årstid å sykle i. Foto: Privat.

Nå skal vi inn i det som kanskje er min favorittårstid. Barnevognmafiaen trekker inn til byens kafeer, joggerne har for lengst funnet sommerkroppen 2015 og geriatrikerne sitter trygt på flyet til Spania. Med andre ord har vi terrengsyklister skogen nesten for oss selv. Moder natur drar straks fram det store fargekartet, sola står lavt og luften blir etter hvert knivskarp.

Alt ligger nå til rette for utrolig mange flotte turer uten at vi trenger å ri den hvite stripa, bli geinet av semitrailere eller bli tilbudt turer dit pepper ‘n gror, som fortrinnsvis er India, om du skulle lure.
For i Kristiansand er vi i den heldige situasjonen at to minutter fra Markens finner du milevis med stier, grusveier og lysløyper. Et vei- og stinett så mangfoldig at du skal jammen meg holde på noen år før det blir kjedelig.

Høstens vakreste eventyr

12. september skal vi ta i bruk mange mil av disse. Da arranger bedriftsidretten Otrarittet. Et terrengsykkelløp som går fra Evjemoen til Gimle. Rittet er lagt opp slik at det passer for alle. Her kan du pakke sekken og dra på tur med naboen uten tidtaking, ta det som en flott treningstur eller melde deg på den lengste løypa og trå til du ser mannen med ljåen, med eneste formål å slå klubbkompiser.

Det flotte med Otrarittet er at det er så utrolig upretensiøst og enkelt. Du trenger ikke en bachelorgrad i hverken reiseliv eller logistikk for å komme til startlinjen. Her triller du hjemmefra opp til Gimle, leverer sykkelen og setter deg på bussen. Likevel får du en sykkelopplevelse på høyde med Birken og det uten å gå glipp av gullrekka eller Tacoen.

I målområdet er det strålende stemning, uansett vær. Her kan du høste heder og ære eller framføre bortforklaringen på hva som var galt med sykkelen, for det er bestandig der feilen ligger.

En god gjeng fra Spring gleder seg til Otrarittet 12. september. Foto: Privat.
En god gjeng fra Spring gleder seg til Otrarittet 12. september. Foto: Privat.

God gjeng grønnprikkete

Spring treningssenter som jeg sykler med, utmerker seg på startlistene også i dette rittet. Du har sikkert sett den karakteristiske og grønnprikkete drakten vår langs veien. Grunnen til at vi stiller så sterkt er at hos Spring er det plass til alle. Uansett form, alder, ambisjoner og utstyr. Daglig leder Lene Røstad er selv instruktør sammen med Tore Mydland for terrengsyklistene og genuint sykkelinteressert. Med seg på laget har hun flere aktive syklister med årelang erfaring som Sturle Dahl og Kjell Bjarne Winther.

Miljøet Lene har klart å skape er også unikt, noe jeg tror kommer av det store spennet i aldersforskjellen og mangfoldet blant medlemmene. Selv om treningen i aller høyeste grad blir tatt alvorlig, sitter latteren og de gode historiene bestandig løst. Nykommerne blir tatt hånd om av de erfarne og skulle en frøken plumpe til og punktere, ligner scenarioet som utspiller seg mest om dekkskiftene du har sett i Formel 1 løp. Ved trening og ritt er det ingen som blir etterlatt. Siden vi etter hvert har blitt så mange avtales det egne punkteringslag, mekanikere og førstehjelpsansvarlig. Flere av gruppene har som motto: Samlet i mål.

Så her finnes det ingen grunn til ikke å delta. Bli med oss på høstens vakreste eventyr, det er kake igjen.