Fire debutanter: Christoffer "Doffen" Lohne (f.v.), Julian Sebastian Solås, Emma Johanne Rist Jensen og Solveig Bratland. Foto: Dennis Aateigen/Caroline Thorstensen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Fire Agder-debutanter i junior-NM og UM

Agder stiller med rekordmange 36 deltakere i helgas mesterskap. Av disse har 28 svømmere klart individuelle krav, hvorav fire svømmere er debutanter.

Julian Sebastian Solås (17) fra Team Sør/KSA og Emma Johanne Rist Jensen (17) fra Team Sør/KSA, tidligere Lillesand IL, har begge hatt en lang og møysommelig jobb med å hevde seg i sin årsklasse.

Om vi går tilbake til regionsmønstringen i ÅM i 2011, da de var 12 år, ble faktisk begge sist sammenlagt. Julian svømte da sin spesialøvelse 200m bryst på 4,01,14 og var 32 sekunder etter vinneren av øvelse og over 20 sekunder etter nest svakeste øvelse.

Han har imidlertid jobbet knallhardt gjennom de påfølgende årene og klarte under Nordsjøstevnet for to uker siden NM junior-kravet individuelt med 1/100 sek da han hadde 2.29.89 på sin 200m bryst, dvs at han har forbedret persen fra 2011 med over halvannet minutt!

I dag er han den beste svømmeren i bryst i årsklassen her sør. På den halve distansen 100m bryst er han også klar for deltakelse i junior-NM med 1.08.59.

Tålmodig og god trening

Begge svømmerne har altså slitt og trent hardt i fem og et halvt år for å nå sine mål og ingen av dem har klart å komme videre til landsfinalen i ÅM (24 beste sammenlagt i hver årsklasse) fra 11 til 16 år.

De som hørte intervjuet med Henrik Christiansen (20) foran OL i år hvor han kom til finalen på 1500m fri, husker at også denne gutten tidlig i sin svømmekarriere lå langt nede på listene i årsklassen, men trente jevnt og målbevisst for å bli god. Hvor gode Julian og Emma Johanne vil bli vil tiden vise, men begge har aldri gitt opp og trent målbevisst for å nå opp! Det tar vi hatten av for.

Emma Johanne svømte i den samme regionsmønstringen i 2011 100m butterfly på 2,00,64 og var også sist i øvelsen 27 sekunder etter vinneren. I høst klarte hun junior-NM kravet med flotte 1.06.53 og er den beste svømmer i Agder i årsklassen med fire sekunder. Hun har også klart kravet for deltakelse på 200m butterfly med 2,31,35 etter å ha forbedret personlig rekord med 11 sekunder på ett år.

Doffen i stor fremgang 

15 årige Christoffer «Doffen» Lohne, Team Sør/KSA har lenge ligget i skyggen av Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen som var suverent best i årets Årsklassemesterskap og er inne på rekrutteringslandslaget. Doffen har imidlertid gjennom seks år trent like hardt og målbevisst som sine like gamle treningskamerater og nå er han i ferd med komme opp i ryggen på dem.

Under Nordsjøstevnet smelte han til med 2,15,24 og landets tredje beste tid i årsklassen foran både Dennis og Ole Marius og var fem sekunder under UM-kravet og faktisk også klar for deltakelse i junior-NM. Han har dermed flyttet sin personlige rekord med 14 sekunder fra i fjor.

I tillegg svømte han den halve distansen, 100m butterfly på 1.00.88 og er klar også her for deltakelse i mesterskapet. Han har også gjort en fremragende god 800m fri tidligere i høst med 8.55 og er her oppe blant de fem beste i landet i årsklassen og svært aktuell for deltakelse i denne øvelsen neste år.

13-åring i rivende utvikling

13 årige Solveig Bratland fra Team Sør/Vågsbygd overrasket alle da hun under Landsfinalen i ÅM i år gikk bort og vant 100m butterfly med 1,08.08 langt under gammel personlig rekord og svømte seg helt opp til bronsemedalje sammenlagt. Dette var en fremgang på 7.3 sekunder fra 2015.

Senere på våren klarte hun kravet for deltakelse i Ungdomsmesterskapet som desidert yngste deltaker fra Agder på den tøffe 200m butterfly distansen med imponerende 2,32,97. Her forbedret hun persen med 26 sekunder på ett år!

Hun har dessverre vært syk i lengre tid i høst. Den siste måneden har hun imidlertid kommet godt i gang igjen med treningen sammen med en veldig god stamme med 13-åringer i Vågsbygd. Under Nordsjøstevnet gjorde hun en pers på 50m fri, var like over pers på 50m butterfly.

Ifølge Caroline Thorstensen i Team Sør/Vågsbygd er Solveig først og fremst med i mesterskapet for å lære og 200m butterfly er en tøff distanse så kort tid etter en sykdomsperiode. Men er formen stigende er hun aktuell for laget til Team Sør i UM.

Utover disse fire svømmerne som skal svømme individuelt er det flere svømmere som debuterer i lag under mesterskapet, og mange av disse er svært aktuelle for individuelle starter neste år.

Les også: Rekordstor Agdertropp i junior-NM og Ungdomsmesterskapet