Aquatlon er en kombinasjon av svømming og løping, akkurat som swimrun. Men swimrun foregår gjerne et godt stykke ute i skjærgården. Og litt forenklet kan vi si at aquatlon foregår på ”bane”. Bildet er fra årets swimrun i regi av Tri Quart. Foto: Kai-Otto Melau.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Første aquatlon i Norge

Til sommeren arrangeres det aquatlon i Kristiansand - for første gang i Norge.

Arrangementsansvarlig i Norges Triatlonforbund, Frank Pedersen, bekrefter at det er første gang det blir arrangert aquatlon som konkurranse i Norge.

– Det har vært noen treningskonkurranser her og der, men det er første gang det blir lagt inn på den offisielle terminlista, sier Pedersen.

Han mener aquatlon er eksplosivt og actionfylt, til glede for både utøvere og publikum. Neste års aquatlon i Kristiansand erstatter årets openwater-konkurranse, som ble arrangert på fredagen. Samtidig flyttes arrangementet inn til bykjernen.

Ifølge arrangøren er det ønskelig å samle aktivitetene. Og Bystranda har en perfekt beliggenhet, hvor det er sikkert og oversiktlig, både for arrangører og ikke minst for publikum.

Aquatlon er en lite kjent sport i Norge. Men det var vært arrangert VM i aquatlon siden 1998, og årets verdensmester er den engelske triatleten Alistair Brownlee. Brownlee er en allsidig idrettsutøver som tok OL-gull i både London og i Rio, men da i triatlon.

Foto: Kai-Otto Melau.
Foto: Kai-Otto Melau.

Arrangøren mener sporten har et potensial, og de håper at mange nok er nysgjerrige og at de vil forsøke seg. I Kristiansand blir det en løype som er noe kortere enn i de internasjonale mesterskapene, hvor det ofte arrangeres med 1.000 meter svøm og 5 kilometer løp. Fredag 28. juli er det lagt opp til 500 meter svøm og to kilometer løp.

Norge er for øvrig ikke helt uten meritter innen aquatlon. Under VM i Mexico, hvor Brownlee vant eliteklassen, stilte også norske Anne Hegvold og hun vant aldersklassen sin, K50. Hegvold tok for øvrig VM-gull i 2009 også, da mesterskapet ble arrangert i Australia, og i 2013 da det ble arrangert i London.

Foto: Kai-Otto Melau.
Foto: Kai-Otto Melau.

Arrangørene av TriQuart har satt seg som mål å bygge opp en sportsfestival i Kristiansand. I år var de også vertskap for NM i triatlon på normaldistansen.

Prikken over i-en skal fortsatt vært triatlonkonkurransen på søndagen, men arrangøren ønsker å gi et variert tilbud til «alle som elsker å svette». I feriebyen Kristiansand kan de holde på med ulike aktiviteter og konkurranser i dagevis hvis de ønsker det, enten det er triatlon, aquatlon eller swimrun.

kart_aquatlon_281016
Aquatlon er består av svømming, etterfulgt av løp. I Kristiansand vil arrangementet foregå ut fra Bystranda.