Sven von der Lippe (t.v.) sammen med Gøran Knutsen er klar til lørdagens landskamp klokka 15. Foto: Thomas Kvehaugen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Første landslagskamp for herrer i amerikansk fotball på åtte år!

Kristiansand Gladiators har fire representanter på Norges landslag i 2015.

Jørgen Benestad-Johansen, en Gladiators-gallionsfigur i mange år har med sin oppbygde kompetanse over år nå fått rollen som hovedtrener for Norges herrelandslag.  (Det skal sies at Jørgen brenner så mye for å bygge amerikansk football i Norge og Kristiansand at han også trener de minste i Gladiators og skal ta det ferske U15 laget i seriespill til høsten!)

Defensive tackle Gøran Knutsen. Foto:: Stian Herdal
Sven Von der Lippe. Foto: Privat
Runningback Lasse Aaberg. Foto: Privat
Landslagstrener Jørgen Benestad-Johansen. Foto: Thomas Kvehaugen.

Lørdag 30. mai kl 15.00 på Jordal Amfi i Oslo braker det løs for en privat landskamp mot et amerikansk college lag nemlig, Luther College (division III). Luther gutta går som «The Norse» og det passer jo bra da at de skal møte de ekte nordmennene. Et 3. divisjons college lag skal bli en bra testmotstander for nåtidens tropp som har trent sammen gjennom samlinger de siste par årene.

Det er dyrt å ha et landslag i gang på heltid med en europeisk turneringssyklus på fire år. Et amerikansk fotball landslag kan bestå av opp mot 45 spillere og det er et stort apparat rundt laget, med minst sju trenere. For ikke å snakke om alt utstyret. Private landskamper blir også veldig store events, så landslag  er ingen enkel kabal å flette sammen for et lite forbund.

I 2007 spilte Norge C EM i Østerrike og fikk 2. plass. I 2016 skal Norge spille B-EM-kvalik. Dette er noen av grunnene til at vi ikke har sett landslagspill på en stund.

Det er tre Kristiansand Gladiators-spillere på landslaget. Vi har bedt de svare på tre spørsmål i forbindelse med kampen i dag, hvor alle tre debuterer som landslagspillere.

  1. Hva gleder du deg mest til med landskampen i dag?
  2. Nå som alt oppstyret rundt herrelaget til Gladiators har lagt seg litt, har du noen kommentarer til at klubben måtte trekke laget, og har det hatt noen effekt på dine forberedelser til landskampen?
  3. Hva er målet for landslaget for lørdag, hva er ditt mål, og er det noe/noen du frykter på banen på motstanderlaget Luther College?

Den eldste, Sven Von der Lippe, (36) fra Bø i Telemark er bosatt i Kristiansand med kone og barn. Lippe har spilt for Gladiators i seks sesonger og har en sportslig bakgrunn fra fotball, håndball, styrkeløft og strongman før han begynte med amerikansk fotball. Han spiller D line i forsvar for Gladiators og på landslaget.

«Det jeg gleder meg mest til er uten tvil å ta på meg drakta med det norske flagget. At Gladiators måtte trekke laget var utrolig synd og en stor personlig skuffelse. Jeg tror likevel vi i klubben vil samle oss og komme sterkere ut organisatorisk neste sesong. For meg personlig opp mot kampen betyr det at jeg går glipp av tre fotballtreninger i uka. Det har mye å si for tempoet i kroppen og noe teknisk på hvordan jeg reagerer på hva motstanderens offensive linje prøver å få til. Jeg har fått tre kamper på Drammen Warriors så det gir meg god kamptrening. Men situasjonen er langt fra optimal for meg. Målet er selvfølgelig å gjøre en god kamp uten feil. Jeg har hørt de løper veldig mye, så da blir det en tøff kamp for meg midt på vår første forsvarslinje.»

Gøran Knutsen (24) er fra Kristiansand og har samboer. Knutsen spiller også Defensive Line i forsvaret for Gladiators og landslaget. Han har spilt for Gladiators i hele ni år.

« Gleder meg mest til å endelig kunne representere Norge på senior-nivå, og selvfølgelig finne ut av hvordan vi gjør det mot et bra Dlll lag. Det å trekke seniorlaget var en voksen avgjørelse fra oss i spillergruppa. For mange sluttet etter i fjor, i kombinasjon med skader rett før sesongen og tap av dugnad, da blir det vanskelig. Vi hadde heller ikke lyst til å sette nye rookies i farlige situasjoner. Det har hatt gode og dårlige sider for min del opp mot denne landskampen. Det dårlige er selvfølgelig at jeg ikke har fått konkurrert hver helg på øverste nivå. Det positive er at jeg har kunnet tilbringe mye mer tid i gymmet og løfte tungt, enn jeg ellers kunne gjort. I tillegg har jeg ingen skader eller sliten kropp.  Målet til landslaget er, og vil alltid være,  å vinne. Målet mitt er å prestere bra og hjelpe laget til å vinne. Frykter ingen på motstanderlaget. De er et bra lag og det må respekteres, og vi må ha en god gameplan for.»

Lasse Aaberg (20) er yngst av Gladiatorene på landslaget, han er også fra byen og har samboer. Aaberg har spilt for Gladiators siden 7. klasse, så han tror det blir ni sesonger til sammen. Før det så spilte han for Søgne fotballklubb noen år før han oppdaget den ovale ballen. Han er runningback for hjembyens lag og for landslaget, og er den eneste Gladiatoren vi finner i det norske angrepsspillet.

«Jeg gleder meg mest til å endelig få på meg landslagsdrakten og kunne representere Norge i den sporten som jeg elsker. Det er noe som jeg har gledet meg til helt siden jeg var på det første landslagsuttaket for rundt to år siden. Det å spille en kamp for landslaget betyr veldig mye for meg. Det var veldig synd at vi måtte trekke laget, både for oss og for resten av lagene i Eliteserien som mistet en motstander. Jeg håper og tror at vi kommer sterkere tilbake etter dette, med full satsing på junior nivå, slik at vi igjen kan bli det seniorlaget vi ønsker å være. Det at laget trakk seg har hatt en del effekt på mine forberedelser før kampen til helgen, mest fordi jeg har måttet spille for en annen klubb for å kunne være med, men også fordi jeg har måttet trene alene de siste månedene. Målet for landslaget til helgen tror i hovedsak er å endelig få et seniorlandslag tilbake på banen og spille en god kamp som vi kan være stolte av i etterkant. Og ja, vi vil jo selvfølgelig vinne kampen! For min egen del handler det om å spille en god og solid kamp og gjøre det jeg kan for at laget gjør det bra i kampen.»