Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Fra null til 100 km/t på tre sekunder

Jeg heter Nikolai Stien. Jeg er 20 år gammel og fra Kristiansand. Jeg driver med gokart og har gjort dette i 12 år. I tillegg studerer jeg økonomi og administrasjon her på UiA i Kristiansand. Jeg har vokst opp med motorsport og har vært med min far på rallycrossløp allerede fra jeg var et par uker gammel. I 2003 startet min egen karriere.

Bakgrunn

Etter å ha vært med på rallycrossløp helt fra jeg var et par uker gammel, var det ganske naturlig at jeg ble motorsportinteressert. Jeg har vært innom speider, turn, fotball og korps, men ingenting var like interessant som å kjøre gokart. Det startet med at jeg var tilskuer på et gokartløp på Evje i 2002 og jeg ble virkelig fascinert.

Da jeg fikk min første gokart i 2003, startet jeg på Mjåvann, hvor jeg kjørte rundt og rundt et lagerbygg. Senere på året kjørte jeg mitt første løp og deretter har jeg gått gradene fra den minste klassen til nå å kjøre den råeste og største klassen innen gokart. De første årene brydde vi oss ikke så mye om resultatene så lenge det var morsomt å drive på med, men fra 2007 begynte vi virkelig å jobbe med å få resultater. Vi tenkte på kosthold, trening og utvikling gjennom hele sesongen. Dette gjorde at jeg fra 2010 virkelig fikk gode resultater. Jeg vant flere løp, og sto på pallen mange ganger. Vi fortsatte med denne oppskriften i årene etter, og har nå vunnet det meste som kan vinnes innen karting i Norge. Vi har ett NM-gull fra 2012, to NM-sølv fra 2010 og 2011 og en NM bronse fra 2014, 7. plass i Nordisk Mesterskap i Rotax, samt konkurrert i VM i Al-Ain (UAE) i 2011.

Her er en video fra et løp for noen år siden. Dette løpet foregår over to timers kjøring og to sjåfører deler på en gokart. Den som klarer flest runder, vinner.

Kjøringen

Tidligere drev vi for oss selv, men i 2013 gikk vi inn i Team Pro-Karting. Team PRO-Karting, som holder til i Elverum, bruker utstyr fra DR Racing Kart Norge. De har flere meget gode resultater, med flere gull og bronse i norgesmesterskapet i forskjellige klasser. Nå kjører jeg den største og råeste klassen i gokart, en klasse som går under navnet KZ2. Dette er 125 kubikks motorer med 6-girs sekvensiell girkasse, det akselererer fra 0 til 100 på tre sekunder og har en toppfart på rundt 160 km/t.

Dette er også klassen jeg kommer til å ha hovedfokus på i 2015, og hvor jeg stiller til start både i norgesmesterskap og norgescup, samt andre enkeltløp. Jeg vil også stille til start i andre løp og klasser, hvor teamet ønsker at jeg stiller. Jeg har også med meg min far, Kjetil Stien, som mekaniker og Petter Nilsen som «Raceengineer». Petter har drevet med motorsport så lenge han kan huske og har gjennom årene tatt flere NM-titler (18 stk) med motorene “sine”, enn noen andre norske motortunere tilsammen.

I 2014 ble jeg nummer 3 i NM og fikk et par andre pallplasser fra andre enkeltløp. Det har vært et år med gode resultater og vi har alltid vært med og kjempet i toppen, men vi ønsker å gjøre det enda bedre neste sesong.

Fra norgescup på Elverum 2014. Foto: Pernille Stien

Trening

Det er ekstremt viktig å være i god form når man skal kjøre gokart, iallefall når man driver aktivt og vil få gode resultater. Skal man klare å holde konsentrasjonen oppe i 160 km/t. når man har puls fra 170-195 i 20-25 minutter, må man være godt trent. Er man ukonsentrert et lite halvsekund kan det fort gå galt og man kan miste tid og plasseringer. Jeg trener derfor både styrke og kondisjon fire-fem ganger i uka i vinterhalvåret. Det er ikke noe sted i nærheten jeg kan få kjørt gokart om vinteren, så derfor blir det kun fysisk trening. Men når våren nærmer seg reiser vi ofte utenlands for å få kjørt litt, få ut litt rattrust og få startet sesongen så tidlig som mulig.

Det slår, rister og man merker g-kreftene skikkelig når man kjører, samtidig som man skal holde øye med temperaturer og turtall på motoren og på flere baner girer man også mer enn en gang i sekundet i gjennomsnitt. Derfor trenes styrke i fingre, armer, overkropp og rygg, samtidig som man må ha god kondisjon for å holde ut helt til siste runde uten å miste fokus.

Fra NAF-Løpet på Andebu 2014. Foto: Pernille Stien

Ambisjoner og aktiviteter for 2015

Vinne NM i klassen KZ2
Vinne NC i klassen KZ2

På NM- og NC-løpene ventes det rundt 100 deltakere totalt, og 25-30 i klassen hvor jeg kjører. Her møtes de beste fra hele landet, og i 2015 går NM på Rudskogen, utenfor Fredrikstad, og NC løpene går på Elverum, Sigdal og Hønefoss. Her forventes det hard konkurranse og jeg er fast bestemt på at jeg har gode muligheter til å vinne disse løpene.

Vi stiller hovedsaklig til start i klassen KZ2 i norgesmesterskapet og norgescupen samt andre enkeltløp, men det vil også være andre løp og klasser hvor jeg stiller til start etter ønske fra teamet.

Vi ønsker også å delta i et eller 2 løp i europamesterskapet i 2015, det er en konstant kamp om å få tak i nok midler til å gjennomføre dette og foreløpig tillater ikke budsjettet dette enda.

Terminliste 2015

Det er også mulig å finne mer informasjon på www.stienracing.com