Framsteg (i blått) vant hele 6-1 over Greipstad 2 (gule overtrekksvester) i lørdagens seriekamp. Alle fotos: Sverre Larsen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Framsteg dominerte i lokaloppgjøret mot Greipstad 2

Det svært etterlengtede lokaloppgjøret i Finsland bød på mye artig fotball, og en rekke scoringer.

At det regnet hele tiden i lørdagens 6-1-kamp mellom Framsteg og Greipstad 2 for herrer, gjorde ingenting for spillerne som spilte, løp og slet. De fikk en gratis dusj fra oven.

Framsteg dominerte kampen fullstendig, og kunne ledet med flere mål ved pause. Men det stod 1-0 til Framsteg da. Framsteg overkjørte Greipstad 2 i andre omgang, slik at det totalt ble 6-1 til Framsteg. Dette var lokaloppgjøret på Finsland gress, og Framsteg er virkelig på gang med et godt lag. De er et fremskritt for bygda! Lokaloppgjøret foregikk i 6. divisjon. Spillerne på banen vartet opp med tidvis underholdende og artig fotball med kvalitet i mange dueller og i mange pasninger.

Sist gang vi hadde dette lokaloppgjøret var for 30-40 år siden, så det var et stort savn for bygda å få gjennomført denne kampen for å finne det beste laget på Finsland. Man prøvde å få kampen til å gå i begynnelsen av mai, men da var baneforholdene så dårlige og håpløse. Banen er bra i dag, og man har lagt ned innsats og tid for å få den skikkelig.

Fotballkampen var en seniorkamp. Framstegspillerne har blitt rekruttert internt i bygda. Og Greipstad 2-spillerne vant for ikke lenge siden Sør-Cup, og da slo de lag som Vindbjart og Vigør. Begge lagene hadde derfor gode spillere.

Spillerne på begge lag fikk 1. klasses service fra Joker Finsland før kampen. Det vanket frukt til alle spillerne. Det ble veldig godt mottatt.

Målskårerne var:

For Framsteg: Gjøran Djupesland, 3 mål; Tommy Nystad, 2 mål; Jostein Aabel, 1 mål

Målet til Greipstad 2 kom fra Marius Fossdal.

Vi tok en prat med trenerne til begge lag, to spillere fra hvert lag, en sjauer, og to fra publikum.

f2

Ruben Finsådal (23), spillende trener for Framsteg

Er klubbnavnet et tegn på hva dere er? 

-Ja, vil håper at vi representerer styrke og framskritt i bygda. Vi ble stiftet i 1918. Vi har alltid hatt det gøy, interessant og spennende siden da. Fotball er en lagidrett, der det gjelder å spille godt og ha det gøy mens man spiller.

Hvordan får du guttene til å prestere? 

-Det gjelder å krige i duellene. Det er det samme hvordan lagdelene opererer, bare de er synlige og solide. Spillerne i Greipstad 2 løper kanskje mer enn oss, i hvert fall noen ganger. Men fotball dreier seg å forstå og å utvikle lagspillet, og da kan man være så sprek man vil. Hvordan du behandler ballen, er det viktigste.

Hva er viktig i dagens kamp? 

-Vi må ikke løpe ut av posisjonene våre, men vi må stå der vi skal være. Det er viktig å være litt kyniske. Vi må være samspilte, og utnytte farta vår. Vi er en gjeng herrer som er gode kamerater. Det er viktig å hevde seg i dette lokaloppgjøret. Godfoten må vi alltid ha. Det gjelder å bruke hodet, armene, kroppen og benene slik at vi får utrettet noe som gleder.

Hvordan bør guttene trene?

-Det er essensielt at vi ikke lekker bakover, og at forsvaret er bunnsolid. Vi bør spille slik at motstanderen føler seg presset. Vi driver med overlappstrening, og vi spiller i sekvenser. Det blir litt løping opp i det hele også.

Hva med utskeielser og det søte liv? 

-Generelt bør vi oppføre oss sømmelig. Vi bør være en positiv og sammenkjørt gjeng. Fotball er også toppidrett, så spillerne bør holde seg unna for meget fest og uheldige episoder. Det gjelder overalt i idrettens verden.

f3

Jostein Aabel (24), spiller Framsteg                   

Hva fokuserer klubben på? 

-Vi er glade for å ha et lag. Vi spiller for å ha det gøy sammen. Vi er dessuten opptatt av at vi skal prestere på gressmatta, når vi først er der.

Hvordan spiller dere best mulig fotball?

-Vi har et lavt bunn-nivå, slik at mange kan være med på laget. Når vi spiller, er vi konsentrert om å spille bra og ha høy tenning. Vi er opptatt av å gjenvinne ballen når vi mister den. Og vi presser motstanderen, slik at vi får flere sjanser enn ellers.

f4

Tor Kristian Finsådal (24), spiller Framsteg                                                                        

Hvordan trives du best på banen?

-Vi bør bygge opp spillet slik at vi får så mange mål som mulig. Hvis angrepene i tillegg er godt organisert, blir jeg veldig glad og positiv.

Hvordan vinner dere duellene?

 -Vi trenger lange utspark fra keeper. Og så må vi være først i alle nærkamper.

Hvordan vinner dere kamper?

-Det er viktig at vi er på hele tiden. Det er dessuten ikke til å stikke under en stol, at coaching er og blir gull verdt. Vi må være motiverte og ta ansvar i de ulike posisjonene. Vi må prestere og gå i oss selv.

f5

Magne Utsogn (56), trener for Greipstad 2                                                   

Hvordan får du guttene motiverte?

-Det er viktig at vi har et godt sosialt miljø, der vi kan fleipe, ha god stemning, skape trivsel og ha trygghet. Det er alfa og omega i dag.

Er det viktigere å vinne, enn å tape og vinne med samme sinn?

-Det viktigste i fotball er å vinne fotballkampene. Men vi må forholde oss til realitetene. Det er ofte slik at det beste laget vinner. Det har å gjøre med hvordan laget fungerer eller ikke fungerer når det gjelder ballbesittelse, ballerobring, samspill og flyt mellom lagdelene.

Hva slags trening bør guttene ha?

-Vi må øve mye og terpe mye på pasningsspill. Fotball er ikke vilkårlighetens kunst, men det er et systematisk spill. Vi må ha flyt innenfor og mellom lagdelene. Vi må unngå at vi står og ser på, men vi må heller være aktive og stå på. Det skal være gøy på treningene. Guttene skal ha lyst til å spille, og de skal være glade før kampene, under kampene og etter kampene.

f6

Kenneth Tønnesland (20), spiller Greipstad 2                

Trives du godt i klubben?

 -Ja, jeg trives veldig godt. Jeg har alltid spilt her. Jeg begynte å spille da jeg var 7 til 8 år gammel.

Hvordan skaper man det ultimate fotballklubbmiljøet som man bare lengter etter?

-Det er viktig med godt kameratskap mellom alle folk i klubben. Og så spiller vi fotball fordi vi elsker det, og synes det er gøy.

Er det noe man bør styre unna som fotballspiller? 

-Vi bør som fotballspillere være ordentlige og være noen forbilder. Det gjelder i bygda, og også utenfor bygda. Vi bør styre unna negative miljøer og uheldige episoder. Dette er oftest selvforskyldt. Vi må unngå å snakke stygt, men tale vel og bra om våre medmennesker og ta alt i beste mening. Fotballspillere blir overvåket overalt, så alkohol og banning bør man være forsiktig med.

f7

Gjøran Knutsen (19), spiller Greipstad 2

Hvordan får man synlige lokallag? 

-Det er flere ting som betyr noe. Først og fremst er vi her fordi vi setter pris på vennskap og det sosiale. Vi har gode treninger og godt samspill. Vi har det gøy, og vi har en trener som bryr seg.

Hvordan spiller dere i lagdelene best mulig sammen? 

-Vi forsøker å holde ballen mest mulig langs bakken, fordi man ofte bommer mye når ballen er over bakken. Vi spiller som alle kjente fotballklubber i verden. Vi har treningsfilosofi om å prestere best mulig i kampene. Og vi har det artig, og får det til.

Hva gjør deg aggressiv og skjerpet på banen? 

-Hvis vi har en dårlig dag, eller vi spiller dårlig, så forsøker jeg å holde koken og motivere de andre. Det funker alltid bra. Fotball er å kunne forsvar, midtbane og angrep, og ha så god samhandling at man skårer mål og vinner kamper. Når vi vinner er vi i lykkerus, mens når vi taper så er kampen skuffende. Det blir litt klabb og babb iblant, men vi prøver å være fokuserte og spille best mulig fotball.

f8

Atle Thøger Øvland (50), sjauer i Greipstad 2 

Hva har dere som fokus i Greipstad 2? 

-Det er viktig å ha bredde i rekrutteringen av spillere, slik at alle med treningsiver og talent får en mulighet til å prøve seg. Greipstad 2 er et B-lag, men vi må være opptatt av å vinne duellene og løfte spillet mot nye høyder.

Hvordan jobber du i klubben i dag?

-Jeg jobber på fritiden min som frivillig. Det er alltid gøy å ta i et tak der det trenges. Jeg følger godt med i det som skjer. Det er dessuten godt å gi frukt til spillerne før kampene. Det gir en ekstra god stemning, og man får energipåfyll.

Hva synes du om fotballkulturen til Greipstadmiljøene?

Greipstad 2 har imponert meg på flere måter. Men det viktigste er kanskje den fair play-prisen som vi fikk i 2015. Vi spiller derfor ikke grisete. Vi har en strategiplan for klubben, og den virker både internt og eksternt. Det er gledelig å se og å erfare at strategi er noe i spillerne også.

f9

Glen Øvland (29), tilskuer

Hva slags forventninger har du til dagens kamp? 

-Det blir nok en jevn kamp med mange dueller, og der begge lagene går ut i 100!

Hva betyr denne kampen for lokalmiljøet?

 -Den betyr veldig mye, og det er et lokalderby. Det er lenge siden disse lagene sist møttes. Det gir prestisje og anseelse i bygda å være den beste klubben. Finsland er ei lita bygd.

Er det viktig å ha gode nok spillere? 

-Ja, kvalitet blir bare viktigere og viktigere. Det gjelder også for produkter som vi omgir oss med. Lagene må i dag kunne spille godt, og vite hvordan de skal spille til enhver tid. Det gjelder å være minst like god som motstanderen. Og man må følge med.

Hvordan skaper fotballklubbene underholdende fotball? 

-Spillerne må matche hverandre, og spille godt sammen. Man må unngå å miste ballen for mye. Og så trenger man flyt innenfor og mellom lagdelene. Angrepene bør i tillegg være gode.

Spillerne bør trene kondis, styrke, pasningsspill og eleganse. Det blir og er viktig å øve på forskjellige ting på banen.

f10

Stefan Rock (30), tilskuer

Hva er typisk for dagens kamp?

-Det er tidvis et tett og jevn kamp. Men Framsteg tar ofte kommandoen, og er det dominerende laget. Det er mye frem og tilbake. Det regner, så det påvirker pasningene litt. Noen av pasningene er unøyaktige. Spillerne gjør så godt de kan, og baneforholdene er supre.

Hva skal til for at du jubler og blir glad av fotballspillet?

-Det er alltid viktig å spille god fotball. Jeg kommer fra Tyskland, og slik er det også der. Hvis spillerne spiller så godt at det er elitetakter over dem, blir det ofte mer engasjement og entusiasme i publikum. Men det viktigste er jo å lage mål. Ingen bør tabbe seg ut, gå på blemmer og være komiske.

Hvordan forbereder spillerne seg best til kamp?

-Vi kommer ikke utenom at fellesskapet er og blir det avgjørende. Spillerne er kompiser både på og utenfor banen. De snakker mye sammen, og er opptatt av et levende og godt miljø i klubben. Vi kan både tøyse og være seriøse.

Er det viktig med kreativitet og sangglede blant supporterne?

 -Ja, det er det. Og spesielt viktig er det i de høyere divisjonene. Det er viktig at folk bryr seg om lokalfotball og møter opp. Og da er alltid jungeltelegrafen viktig. Det kan være vel så viktig å snakke med folk om fotball enn å dele ut skriftlig informasjon.