Kusk Per Vetle Kals viste med hele kroppsspråket hvor imponert han var over Satori K. Divic på Klosterskogen torsdag kveld. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Hesten var døden nær. Nå har den vunnet sitt første travløp.

Sørlandshesten Satori K. Divic overlevde mot alle odds. Torsdagens triumf var den første både for den og eieren Ivana Divic fra Grimstad.

Ivana Divic (29) fra Grimstad har kun eid èn travhest i sitt liv.

– Dette er fantastisk, strålte hun etter at hennes Satori K. Divic vant karrierens første løp.

Hun forteller om dramatiske døgn da hesten ble rammet av kolikk i mars i fjor:

Ivana Divic (29), her etter å ha fullført sivilingeniørutdannelsen, har lagt ned en voldsom jobb i Satori K. Divic. Torsdag kom endelig belønningen på Klosterskogen Travbane. Foto: Privat.

– Han var først dårlig hjemme et par dager, før vi tok ham til en dyreklinikk på Sørlandet. Dette varte bare noen timer før han ble hastesendt til Veterinærhøyskolen. Der ble han operert på natta, og de måtte kutte opp tarmene to plasser. Verken på Sørlandet eller i Oslo trodde de at han kom til å klare seg, det var virkelig helt i siste liten.

Lært gjennom «Til start»
Legg merke til hovedbildet til denne saken. 20 år gamle Per Vetle Kals fra Gjerstad viser med hele sitt kroppspråk hvor imponert han er over hesten han vinner med, hesten som trent frem av en amatør fra Grimstad som inntil for fire år siden aldri hadde hatt befatning med travsporten. Gjennom prosjektet «Til start» i regi Sørlandets Travpark har Ivana Divic lært sin ABC om travsporten og lagt ned en utrolig jobb med nå fire år gamle Satori K. Divic.

– Jeg må bare få takke Ivana som har gjort en fantastisk god jobb med denne hesten.  Det ser veldig lett ut når man får kjøre så gode hester, roste Kals i seiersintervjuet etter løpet.

Det var den fjerde starten for Satori K. Divic. Etter tre strake fjerdeplasser satt endelig den etterlengtede seieren. Satori K. Divic ledet hele løpet, og lot aldri konkurrentene få nærkontakt. Vinnertiden ble 1.19,9a/2100 meter.

– Er så heldig og takknemlig for gullgutten min! På tross av alt dumt jeg har gjort og kommer til å gjøre mens jeg lærer kunsten å trene en travhest, så er Satori alltid like positiv og gjør så godt han kan. Samtidig er han så klok og tydelig på hva han selv mener, og gjør sitt absolutt ytterste for å få meg til å forstå det. Beste lærehesten ever, skrev en lykkelig Ivana Divic på sin Facebook-side etter løpet.

Nok en Grimstad-seier
Grimstad-seier i Skien ble også ved Lilje Bausa i V65-2. Hoppa eies og trenes av Anita og Ida Kathrin Nielsen, og satte ny personlig rekord over mellomdistanse ved å vinne på 1.29,9a/2100 meter.

– Hun har hatt pause og fått trent godt. Jeg er litt overrasket over at det ble seier i dag, jeg trodde hun skulle være litt tung i kroppen, fortalte Anita Nielsen til TV-kanalen Rikstoto Direkte.

Lilje Bausa og Dag-Sveinung Dalen var i en klasse for seg i sluttfasen på Klosterskogen. Foto: Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Lilje Bausa satt i rygg på lederhesten, og en situasjon i den siste svingen, da hesten i tet først brøt ut for siden å komme ned i førstespor igjen, kunne skapt problemer for sørlandshesten. Kusk Dag-Sveinung Dalen var imidlertid kald, og støet Lilje Bausa trygt gjennom problemene. Da oppløpet kom til syne var det ingen av motstanderne som kunne stå imot sluttspurten til Grimstad-hoppa.

– Det ble en litt uoversiktlig situasjon i siste sving, men det løste seg til slutt. Jeg var egentlig fornøyd allerede etter oppvarming i dag, for det var en teknisk fin hest som kan kalles for rette typen. Dette var et godt bekjentskap, fastslo Dalen etter løpet.