På bildet Ernst Andersen kamp for Gladiators (foto: Per Kronvold), mens bildet innfelt viser ham på vei hjem fra Østlandet med pokalen for NM-tittelen i sommer (foto: privat).
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Gladiators-gigant til USA for å spille amerikansk fotball

202 centimeter høye og 140 kilo tunge Ernst Andersen (19) fra Kristiansand Gladiators har blitt tilbudt fullt scholarship for å spille amerikansk fotball i USA.

Som den aller første nordmann i en ikke-kicker posisjon, og uten bakgrunn fra high school-utveksling, er Ernst Andersen fra Lillesand tilbudt fullt stipend ved to ulike Division 1-universitet. Det er universitet av høyeste rang og utdanner de beste sportslige atletene i USA.

Han går med kallenavnet Big Boy blant Gladiatorene og har drevet med sporten i fire år. Ernst kan skilte med NM-gull som seniorspiller, U19 NM-sølv og plass på det norske landslaget som left tackle (offensiv linje).

Players' card av Ernst Andersen.
Players’ card av Ernst Andersen.

Drømmer om NFL

Den offensive linje kjempen har fått tilbud fra Liberty College i Virginia og Eastern Illinios. Liberty College har blant annet produsert Tight End Eric Green som spilte ti sesonger i National Football League (NFL) på 90-tallet og Rashad Jennings som i dag spiller running back for New York Giants. Eastern Illinios har blant annet hatt Tony Romo, quarterback for Dallas Cowboys og Jimmy Garoppolo, quarterback for New England Patriots.

Ernst har vært på besøk hos begge universitetene. Med hjelp fra kontakter som har deltatt vært involvert i IFAF World Development Team, har han valgt å takke ja til Liberty University i Lynchburg Virginia, hvor han skal være i fire-fem år. Han reiser fra hjembyen Lillesand tidlig på nyåret.

– Dette er veldig stort for meg og min familie. Det er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg er veldig takknemlig for alle som har hjulpet meg i Gladiators og på landslaget, sier han.

På spørsmål om hvilket inntrykk han har fått, sier han følgende:

– Jeg har store forventninger. Nå vet jeg hva jeg går til, og det kommer til å bli helt sykt. Fasilitetene var utrolig imponerende og jeg gleder meg veldig. Målet er å bli starter, få utdanningen min og bli god nok til å få en sjanse til å spille i den nasjonale ligaen NFL.

Ernst legger til at han alltid har vært «størst i klassen og i byen». Han spilte tidligere back for fotballaget Lillesand, men byttet idrett fordi han fikk så mange gule kort.

– Det var stort sett skulder mot skulder, men jeg ble straffet fordi jeg var stor. I amerikansk fotball blir jeg belønnet for det i stedet. Noe av beste jeg vet er å legge motstandere i bakken, sier Ernst.

Ernst Andersen ( nær midten bakerst) rager over lagkameratene i Kristiansand Gladiators.  Fra NM-finalen for U19 i 2013. Foto: Tommy Egge.
Ernst Andersen ( nær midten bakerst) rager over lagkameratene i Kristiansand Gladiators. Fra NM-finalen for U19 i 2013. Foto: Tommy Egge.

Sterk og hurtig

Han presser opp 150 kilo i benkpress, og har et mål om å øke til 200 kilo i løpet av det kommende året. På 40 meter bruker han drøyt fem sekunder.

– Jeg trener to ganger daglig for å bli sterkere og hurtigere. I USA er det vanlig at en offensive tackle som meg selv er 196-203 centimeter høye og veier rundt 140 kilo, påpeker han.

Det hele startet med en venn som tipset Ernst om et amerikansk fotballag i Kristiansand.

– Jeg var en stor gutt som likte å være aktiv, så hvorfor ikke tenkte jeg. Jeg sendte en mail og sa at jeg var interessert i å prøve. To uker senere ringte Gjøran Thomassen som var trener for juniorlaget på den tiden, og lurte på om jeg virkelig var så stor som jeg hadde oppgitt i mailen. Ja, sa jeg, og resten er historie. Akkurat nå er jeg veldig spent og klar. Amerikansk fotball er det jeg elsker å gjøre. Alle timene man legger ned i trening er forberedelse til kamp, og da må man jo ha det gøy.

Får massiv ros

Lagkamerat i Gladiators, Cody Smith er fra USA og har selv gått på Division 1 University i Arizona.

– Ernst er en utrolig spiller. Leverer til enhver tid, gjør alle rundt seg til en bedre spiller og er en av de beste lederne jeg har spilt med på banen. Til tross for at han er en av de yngste på seniorlaget, går han foran som forbilde for resten av den offensive linjen, sier Smith.

Det kan også Benjamin Øien bekrefte:

– Ernst er en som alltid har hatt det utrolig gøy på banen. Han konkurrerer like mye på trening som i kamp. Han vinner som regel også, men det har nok mest med størrelsen hans å gjøre.

Landslagstrener Jørgen Benestad-Johansen som også har sin fartstid i Kristiansand Gladiators, sier følgende om Ernst Andersen:

– Det er utrolig spennende at Ernst får denne sjansen. Betalt utdannelse, kombinert med alle muligheter til ytterligere utvikling på fotballbanen, er en drøm for mange. Ernst er nok Norges beste offensive linjespiller for øyeblikket. Han har talentet, hodet og viljen til å nå langt.

Ernst Andersen drar som nevnt til Lynchburg Virginia på nyåret, og vi ønsker ham lykke til!