Kristiansand Gladiators sammen med Vålerenga Trolls før kampstart sist lørdag på Karuss Colosseum. Alle fotos på siden: Caroline Nguyen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Gladiators vant historisk seriekamp

Kristiansand Gladiators vant 16-0 over Vålerenga Trolls i den første seriekampen mellom to kvinnelige lag i amerikanske fotball på norsk jord.

5. september 2015 klokka 12: Den lille tribunen på Karuss 2, eller Karuss Colosseum som den også heter, i Vågsbygd, var stappfull av forventningsfulle foreldre, søsken, tanter, onkler og venner. De hadde jo tross alt blitt invitert til tidenes første seriekamp mellom to kvinnelag i amerikansk fotball på norsk jord.

NAIF President Christians Bergan ga blomster til hovedtrener Hege Indresand for innsatsen for kvinnefotballen.
NAIF President Christians Bergan ga blomster til hovedtrener Hege Indresand for innsatsen for kvinnefotballen.

Det er nesten på dagen to år siden Kristiansand Gladiators satset på et damelag. Den gangen visste man ikke når en eventuell dameserie kunne komme på banen, men Jørgen Benestad Johansen (daværende sportslig leder) og Hege Indresand bestemte at her var det bare å sette ned et flagg. Damelaget var så heldig å få en stor pengestøtte fra Gjensidigestiftelsen for å skape aktivitet blant jenter, blant annet gjennom å kjøpe utstyr som nye spillere kunne låne, og for å kunne reise til utlandet for å spille kamper. Gladiators-laget fikk til tre kamper i 2014, i Barcelona, Örebro og i Praha.

Da laget dro avgårde, røsket de også med seg det som fantes av damespillere i resten av landet. Fokus var på å lære og resultatene var derfor heller ikke å skryte av i 2014. Men all denne aktiviteten skapte resultater på andre måter, og hjalp til å skape blest om damefotballen. Mange frø i andre klubber ble realisert. Forbundet støttet opp om kvinnesatsingen, og relativt raskt bygget man opp til seriestart for damene allerede nå høsten 2015. Fire lag stiller i serien som går i september og oktober, nemlig Kristiansand Gladiators, Vålerenga Trolls, Haugesund Hurricanes, og Fredrikstad Queens.

Det var nok lite søvn og mye nerver uken før 5. september for både trenere og spillere. (Hovedtreneren var selv ganske nervøs siden dette var hennes debut i norsk seriespill, men det skal sies at å gå i lære hos Coach Brad Smith de to siste årene har gitt resultater!) Nå skulle endelig alle damene i Kristiansand få vise sine hva de driver å trener på et par kvelder i uken, og grunnen til at de har satt seg nye mål i styrke- og kondisjonstreninga. Spenningen var til å ta og føle på hele uka. Vålerenga Trolls-damene var de første som skulle få kjenne på styrken til de kvinnelige Gladiatorene.

Se videointervjuer før kampen med hovedtrener Hege Indresand og assisterende trener Sonja Drangsholt 

DSC_0120Kampplanen og forberedelsene, trenerens konstante mas og jag i hele vår og sommer ga resultater. Forsvaret (Defense) ga full guffe og presset Vålerengas angrepsspill gjennom hele kampen. Forsvaret scoret selv ved to anledninger, dvs, tackling av QB eller RB i endzonen til Vålerenga, som gir to poeng (Kalles en Safety). Arbeidet som forsvaret, ledet av D-linja, la ned, gjorde at vi vant ballen mye og derfor at vårt angrep (offense) var mye på banen. Derfor hadde man gode muligheter for å score grunnet baneplasseringen skapt av forsvaret.

Gladiators klarte etter litt arbeid å løpe inn en touch down på første offensive drive, og da brøt jubelen løs. En historisk touch down av tailback Silje Midtaune. Silje løp også inn Gladiators’ andre touch down og stillingen for kampen endte på 16-0, med scoringer av både offense og defense.  Hele laget bidro til at Gladiators-damene vant sin aller første kamp, og det er dette lagspillet som er så viktig og nødvendig for å ha suksess i amerikansk fotball. Vålerenga ga Gladiators en god fight og det var en spennende amerikansk fotballkamp som foregikk på Karuss foran de mannlige gladiatorene som for første gang fikk se jentene i aksjon.

DSC_0155Så ja, det var mye positivt å se i lørdagens kamp selv om man selvfølgelig også fikk en klar beskjed om at mange ting ikke sitter som det skal, spesielt på individuell teknikk. Men er det ikke sånn for alle lag som spiller sin første kamp da? Et videoutdrag av kampen finner du her og videointervjuer etter kampen finner du her.

Gladiators gleder seg til de neste kampene, borte mot Fredrikstad Queens 10. oktober, hjemme mot Haugesund Hurricanes 17. oktober, og så er det to plasser ledige i finalen 31. oktober. Gladiators-damene er endelig igang!

PS! Er du interessert i å bli med på laget trenger Gladiators fortsatt mange spillere, bare møt opp på trening mandager 19-21, og onsdager 20-22 på Karuss skole i Vågsbygd.