Venndølen Kirsten Tønnessen (50) vant to gull i VM kettlebell maraton/halvmaraton i Danmark i fjor. I år satser hun både mot EM og VM. Foto: Privat. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Fra grønnskolling til VM-gull

For fire år siden kjøpte jeg to tunge og rare "kuler med hank" til min samboer. Lite visste jeg hvor hekta jeg selv skulle bli på kettlebell sport.

De to 12 kilo tunge kulene kjøpte jeg til min samboer Andreas Jakobsen, som hadde startet med dette som hjemmetrening. Husker så godt at jeg ikke klarte å løfte disse opp på disken for scanning, så betjeningen måtte hjelpe meg. Etter noen måneder hjemme begynte Andreas å trene på In to Gym ute på Mjåvann og jeg hev meg med. Det ble min første trening med disse rare «kulene med hank». Jeg merket fort at denne formen for trening passet meg veldig bra og gjorde meg godt. Jeg kom veldig raskt i mye bedre form. Både med tanke på styrke, kondis, mobilitet og ikke minst var og er det skadeforebyggende.

Godt treningsfellesskap

Jeg søkte litt på nettet for å se om jeg kunne finne den samme treningsformen noe nærmere der jeg bor – Vennesla. Jeg fikk opp Øvrebø Sirkel- og Styrkeklubb som et alternativ. Og tenkte at jeg sender en melding og hører om dette er for alle. Jeg fikk raskt svar…»Kom for svingende!». Lo litt av det uttrykket, men tenkte at her er det humor og glede, så jeg prøver. Jeg ble tatt imot med åpne armer av en herlig gjeng med «Øredøler» og har siden vært en del av gjengen. Og her startet også alvoret i all leken.

k7
Lykkelig etter VM-gull!

På Øvrebø var det stor variasjon i treningene, både sirkeltrening, kettlebell-trening og ballspill. Her er det folk i alle aldrer på øktene. Et enormt treningsfellesskap og svært sosialt. Etter hvert kom også Andreas og trente med oss på Øvrebø. Han hadde for første gang deltatt i en Internasjonal cup som han videreførte til oss. Dette var også den første konkurransen som jeg deltok i – det var i 2015 og selve finalen ble avholdt i Danmark.

Video fra ekstrem-maraton med 12 kilo (to timer i strekk):

Mersmak

Her stilte jeg med 12 kg i en halv time og husker at det var syk tungt. Jeg har et stort konkurranseinstinkt og vilje til å nå målene mine, den gang klarte jeg å løfte 565 repetisjoner i triatlon, som også holdt til gull. Jøss, så overrasket jeg ble. Dette gav mersmak og førte til flere konkurranser og mål jeg hadde lyst å nå.

k4

I fellesskap terpes det mye på teknikk i de forskjellige disiplinene, samt en god del styrke- og kondistrening. Det krever mye utholdenhet og mental styrke. Hjemme øves det spesifikt på forskjellige «treningssett». Her lager jeg mitt eget treningsprogram og trener mye sammen med kjæresten min Andreas, som er en helt vanvittig god atlet og har vunnet mange konkurranser. Han har hjulpet meg mye, med teknikk, til å holde motet oppe og ikke minst har han gitt meg troa på at jeg kunne nå mine mål.

Nådde målsettingen

I fjor satte jeg og 11 andre av oss et mål om å delta i VM i kettlebell maraton, som da ble avholdt i Danmark. Vi måtte kvalifisere oss etter IKMF sine krav som er en høy standard. Jeg klarte kravet og ble en del av landslaget som skulle representere Norge. Vi jobbet nå dedikert mot å gjøre vårt beste med det norske flagget på brystet. Vi trente mye i felleskap, i tillegg til mye hjemmetreninger. Fokus har som sagt vært mye på teknikk – noe som er det viktigste i denne sporten. Og dette har også gitt resultater.

Jeg nådde mine mål, som var å prøve å få den høyeste ranken – MSWC – Master of Sport World Class. Jeg deltok både i halv-maraton (1/2 time med 12 kg) og maraton (1 time med 16 kg). Vanligvis stiller man kun i én disiplin, men jeg er litt smårar og liker å utfordre meg selv. Startet på fredagen med halv-maraton. Stod sånn tålig klar på plattformen da nedtellingen begynte…»3, 2, 1, løft»… og pulsen hoppet fra sånn tålig klar til 190 med en gang. Ikke fordi jeg var sliten, men utrolig nervøs.

Måtte prøve å finne roen, og fokusere på løftene. Ranken i halv-maraton i min klasse var 390 repetisjoner, og jeg klarte det akkurat og løftet 394 repetisjoner med 16 kg. Himmel og hav det var så tungt, både psykisk og fysisk. Dommerne var superstrenge, fulgte nøye med og var raske til å gi beskjed hvis en ikke løftet prikkfritt. Det er en stor belastning å stå foran sine dommere (2 stk) + hoveddommere og publikum. Samtidig som det gir et enormt «kick».

To VM-gull

Dagen etter var jeg klar for 1 time med 12 kg. Gårsdagens halvtime med 16 kg kjente jeg godt både i kropp og sinn, men jobbet mentalt med å finne roen og gjøre meg klar. Jeg var satt opp i første flight og på plattform 1. Fokuset mitt var nå å løfte så riktig som mulig og nå 700 repetisjoner som var høyeste rank. Det gikk utrolig bra, dommerne nikket og tommel opp under hele timen.

k1Selvtilliten steg og jeg økte tempo og nådde tilslutt 891 repetisjoner. Jeg var så sliten, samtidig utrolig glad for å ha gjennomført to harde konkurranser og nådd målene mine i begge. Dette resulterte i to VM-gull – helt ufattelig. Må innrømme at akkurat der og da var jeg meget stolt! Samlet som landslag fikk vi enormt gode resultater og av 14 land havnet Norge på en flott 3. plass.

Nye utfordringer

Opplevelsen av konkurransen var helt fantastisk. Lagkamerater heier og hjelper. De andre nasjonene heier og hjelper. I løpet av de 30-60 min skriker hodet stopp mange ganger. Det er jo ekstremt tung, noe alle andre løftere også vet. Derfor blir det et enormt samhold og god stemning under løftene, for alle vil at en skal lykkes.

Mitt neste mål er nå å trene frem til EM som er i Athen 28. mai og til VM som holdes i Italia 29. november. Hvor jeg igjen håper på å nå noen nye mål!