NYANSATT: Bojje Ehring holder døra på gløtt for at Randesunds håndballdamer kan rykke opp på sikt, men først skal laget stabilisere seg i 2. divisjon. Foto: Inger M. Witteveen
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Svensk håndballtrener til Randesund

Bojje Ehring (52) skal ha ansvar for damelaget i 2. divisjon og G16, jobbe på idrettsfritidsordningen og gjøre litt av hvert i Norges største håndballklubb.

– Det er veldig gøy. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med håndball i et av nabolandene, men det har ikke vært aktuelt før nå på grunn av barna. Men nå er de blitt litt eldre, kvitrer Bojje Ehring, nylig ankommet Kristiansand fra Mörrum i Blekinge län, sør i Sverige.

Ehring skal også undervise i topphåndball ved Akademiet Kristiansand. Han har selv spilt håndball i hine hårde dager, har lang fartstid som trener for damer og herrer, juniorlag, yngre lag og distriktslag, og beskriver seg selv som «engasjert og entusiastisk». Han har også vært lærer ved «handbollgymnasiet» tidligere.

Skal få sving på damelaget

Randesundsdamene har de siste årene slitt for å holde seg i 2. divisjon. Laget har vært preget av stort gjennomtrekk, med mange unge spillere som slutter når de reiser vekk på skole. Nå satses det på en bedre sammensetning av unge og mer rutinerte spillere, for å få inn mer erfaring og sørge for bedre kontinuitet. Den nye hovedtreneren er klar i sin tale: Det må jobbes.

KJENT I GANGENE: Terje Ingebrethsen er en av gjengangerne på trenersiden i Randesund. Denne sesongen skal han trener J18 og damer 3. divisjon. Foto: Inger M. Witteveen

– Om noen år kan vi kanskje ta steget opp i første, men vi må først få en «grunnsåle» i 2. divisjon, hevder Terje Ingebrethsen, J18-trener, som skal sørge for tilførsel av nye spillere til damelaget. Han har også treneransvar for damelaget i 3. divisjon.

LETT JOGG: Mari Frikstad (f.v.), Synne Skagestad, Helene Nodeland og Ingvild Westersjø varmer opp. Foto: Inger M. Witteveen

2. divisjonsdamene og J18 vil ha to fellestreninger i uka, der Ehring er leder for gruppa, og én økt hver for seg. Aleksander Sundby er fysisk trener, mens Stine Rognlid er målvaktstrener. Trenerkoordinator Louise Pedersen vil gjøre innhopp på lagledersiden.

RADARPAR: Trenerkoordinator Louise Pedersen og «assistenttrener» Anton (11) følger med fra sidelinjen. Foto: Inger M. Witteveen

– Kjemien i gruppa er bra. Vi må ha en gruppe som har det fint sosialt og at er en blanding av ungt og rutinert. Få erfaring inn i gruppa gjennom spillere som for eksempel Ida Marie Aa, som tar mye ansvar, forklarer Ingebrethsen. Han tror laget vil «bite godt fra seg» kommende sesong.

– Det er hardt arbeid, men det er viktig å ha det gøy, ellers blir det ikke noe bra team, supplerer hans svenske kollega.

Positive spillere

– Håper selvfølgelig vi klarer å holde oss i 2. divisjon. Men vi starter med et nesten nytt lag, så målet er å holde oss i divisjonen. Klarer vi det, da kan vi bli farlige, sier Ida Marie Aa, som har rukket å bli 29 år, siviløkonom og småbarnsmamma. Og fortsetter:

– Det er alltid gøy å spille håndball. Også holder jeg meg i form, sier den rutinerte backen og playmakeren, med mange år i topphåndball i Norge og Sverige.

NY GIV: Inger Elisabeth Omdal (t.v., 20) og Ida Marie Aa (29) er positive til det nye opplegget rundt damelaget. Foto: Inger M. Witteveen

Inger Elisabeth Omland er venndøl og har spilt på Vindbjart, men har også vært innom Randesund tidligere. Nå er bakspilleren tilbake.

– Det virker veldig greit. Det betyr mye med opplegget rundt, sier 20-åringen, som studerer til barnehagelærer ved UiA.

Hårda bud

Det pustes og peses på parketten i Sukkevannshallen. Fysisk trener Aleksander Sundby har gitt sine formaninger om «å gi alt» i bip-testen, der den ene etter den andre er i ferd med å kaste inn håndkleet.

FORLANGER MYE: – Jeg vil at dere presser dere maks og ikke gir dere, oppfordrer fysisk trener Aleksander Sundby (f.v.). Bojje Ehring, Charlotte Hjemland og Inger Elisabeth Omdal lytter. Foto: Inger M. Witteveen

Til slutt er det bare Mari Frikstad igjen som heies frem av de andre til «level 12». Visstnok ikke personlig rekord.

– Jeg har klart åtte lengder mer, konstaterer den spreke 17-åringen, ikke helt fornøyd.

BEST I TEST: Vinner av dagens bip-test, Mari Frikstad (17), var uslåelig. Foto: Inger M. Witteveen

Celine Valseth Pedersen (26) dumper andpusten ned på gulvet.

– Tøft, det tok på, men veldig god trening, kommer det fra kantspilleren og sykepleierstudenten, som har gjort et solid byks fra 4. divisjon forrige sesong.

PUST I BAKKEN: Det er hard trening og en «timeout» må til, også for Celine Valseth Pedersen (26). Foto: Inger M. Witteveen

I et rolig hjørne av hallen tråkker Lisa Rognlid (16), Christine Owesen (20) og Ine Lindgren (18) på hver sin ergometersykkel. Her er det bare å komme på trening selv om det er vondt i et kneet eller andre steder.

– Viktig å være en del av laget, smiler Owesen.

SKADEBENKEN: Lisa Rognlid (16, nærmest), Christiane Owesen (20) og Ine Lindgren (18) holder formen ved like til tross for skade. Foto: Inger M. Witteveen

Økt satsing på trenerkompetanse

For Randesund Håndball betyr inntektene fra Dyreparken Håndballfestival mye for driften, og gir større armslag.

FRISK SATSING: Styreleder i håndballgruppa, Jostein Devold, har tro på økt satsing på trenerkompetanse. Foto: Inger M. Witteveen

– Det har i flere år vært en profesjonalisering av klubben, med blant annet flere ansatte, som gir mulighet for økt satsing på det sportslige, uttaler Jostein Devold, styreleder i håndballgruppa.

FORNØYD: Sjefen for Randesund Håndball, Mona Nordvik, tror nyansettelsen vil kunne være med på å løfte damehåndballen i klubben. Foto: Inger M. Witteveen

Mona Nordvik, administrativ og sportslig leder i Randesund Håndball, mener det er viktige grep som nå tas.

– Sportslig utvalg, seniorleder og jeg har jobbet med å få Bojje på plass. Vi er svært fornøyd. Viktigheten av at trenere passer inn i et team, samtidig med kompetanse, har vært avgjørende. Trenere med kompetanse blir mer og mer viktig, derfor er vi opptatt av at trenere helt ned til de yngste, som i stor grad er foreldre, tar trenerkurs som Randesund Håndball legger opp til og dekker.

FOLKSOMT: Randesund J18 og damer 2. divisjon har flere treninger sammen. Bak fra venstre: Terje Ingebrethsen (trener Randesund J18), Charlotte Hjemdal, Christiane Owesen, Frida Baade, Hanna Stakkeland, Karen Stokkeland, Mari Frikstad, Tuva Nodeland, Synne Skagestad, Silje Hærås, Ingeborg Nordvik Thyssen, Celine Valseth Pedersen, Hedda Galteland, Thea Vestbø Ottersen, Stine Salbu, Bojje Ehring (trener Randesund damer 2. divisjon) og Aleksander Sundby (fysisk trener). Foran fra venstre: Inger Elisabeth Omdal, Ine Lindgren, Ingvild Westersjø, Helene Nodeland, Siri Refsnes, Ida Marie Aa, Amalie Retterstøl, Lisa Rognlid og Lone Charlotte Langeland. Ikke til stede; Kristine Jensen, Ida Mellerud og Hanna Reinertsen. Foto: Inger M. Witteveen

KOMMENDE KAMPER:

2. DIVISJON KVINNER: Randesund-Hundvåg, søndag 10. september, kl. 14, Sukkevannshallen

REGIONSERIEN J18: Nærbø-Randesund, lørdag 9. september, kl. 11.30, Nye Loen Nærbø