Hege Indresand, som trener Kristiansand Gladiators' damelag, har vært en pionér bak utviklingen av amerikansk fotball for kvinner i Norge. Foto: Kjetil Jøssang.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Gladiators-ildsjelen Hege Indresand

Gladiators-trener Hege Indresand har lykkes med å etablere et levende, inkluderende og utviklende miljø for damer i amerikansk fotball.

Foto: Kjetil Jøssang
Coach Hege Indresand med pep-talk til Gladiators-damene. Foto: Kjetil Jøssang

For bare to og et halvt år siden begynte de aller første treningene for damer i amerikansk fotball. Hege Indresand hadde klart å samle en gjeng med jenter på Karuss kunstgressbane i samarbeid med Kristiansand Gladiators hvor de ble introdusert til sporten.

Dette ble starten på det norske fotballeventyret, men Indresand ble oppslukt av sporten lenge før det. Hun har bodd i California i 15 år og var tilknyttet et damelag kalt Sacramento Sirens. Der spilte hun i flere år og ble forelsket i amerikansk fotball.

Kristiansand Gladiators' lagbilde. Foto: Kjetil Jøssang
Kristiansand Gladiators’ lagbilde. Foto: Kjetil Jøssang

Da Indresand flyttet til Kristiansand, kom hun i kontakt med Drangsholt-familien som er over gjennomsnittlig glad i amerikansk fotball. Hun har vært med på å følge opp Sonja Drangsholt som har spilt med guttelagene til Kristiansand Gladiators fra hun var 12 år gammel, og som senere har signert for Chicago Force i USA.

Historisk kamp

Kun et halvt år etter de aller første treningene på norsk jord hadde Indresand klart å danne et lag som reiste ned til Barcelona for å spille kamp siden det ikke var andre lag å spille mot i Norge enda. Dette ble en stor suksess, selv om det helt nye og uerfarne norske laget tapte sin aller første kamp.

Damene viste stor interesse og derfor ble det organisert tur både til Sverige og Tsjekkia samme år for å spille kamp og utvikle seg. Gjennom Indresand sine kontakter i USA ble flere nordmenn også gjort oppmerksom på en utviklingscamp i USA for alle damespillere i verden, hvor fem norske jenter deltok første året. Dette ga mersmak og året etter dro enda flere over for å lære mer. Jentene som dro på denne campen fikk virkelig kjenne på hvordan det var å spille ekte amerikansk fotball.

Coach Hege viser hvordan det skal gjøres. Foto: Kjetil Jøssang
Coach Hege viser hvordan det skal gjøres. Foto: Kjetil Jøssang

Egen dameserie

I løpet av to år dukket det opp flere damelag i Norge og høsten 2015 ble det klargjort at damene skulle få sin egen serie i Norge. 

Sammen med flere entusiastiske damespillere i Norge har Indresand ledet veien til at det ble skrevet norsk amerikansk fotballhistorie 5.september 2015 da den aller første damekampen i Norge ble spilt. Selv om det ikke deltok flere enn fire lag i serien var det likevel et stort steg for utvikling av amerikansk fotball. Kristiansand Gladiators møtte Vålerenga Trolls, deretter Fredrikstad Queens og til slutt Haugesund Hurricanes. Damene fra sør vant kampene gjennom hele serien, men tapte likevel finalen da de møtte Vålerenga Trolls i finalen.

Utviklingscamp for alle damer i Norge arrangert på Karuss Colosseum i juni 2015
Utviklingscamp for alle damer i Norge arrangert på Karuss Colosseum i juni 2015. Hege Indresand har vært med på å arrangere flere treningsleirer for alle spillere på et nasjonalt plan. Foto: Hege Indresand

Håper å få kvinnelandslag

Sommeren 2015 arrangerte Indresand i samarbeid med forbundet et tilbud for kvinnelige spillere fra hele landet hvor alle som ville kunne komme på to treningsleirer. Her fikk spillerne muligheten til å møtes, trene sammen og bli bedre i forkant av serien som skulle spilles til høsten. Sammen med Brad Smith, tidligere hovedtrener for Gladiators’ herrelag, reiste de over til Sverige og spilte mot damelandslaget deres. Dette har vært en god start på det som vil eventuelt bli et norsk landslag for damer en vakker dag.

Indresand er alltid på jakt etter nye potensielle damespillere hvor enn hun går. Det er ikke få ganger hun har uttalt “se på hun der, hun hadde vært perfekt” og så får hun gjerne noen av spillerne sine til å gå bort for å rekruttere.

Kristiansand Gladiators tok første seier på norsk jord i september 2015
Kristiansand Gladiators tok første seier på norsk jord i september 2015. Foto: Ann Kristin Eikeland

En sport for alle

Som Indresand selv har uttalt ved flere anledninger passer amerikansk fotball for alle typer jenter. Mange har kanskje følt at de ikke har passet inn i andre sporter, men her er alle velkomne. Dette er en sport for store, sterke, små, raske, det spiller virkelig ingen rolle hvordan man ser ut. Coach Hege har fått utallige jenter til å føle seg hjemme i denne sporten.

Spesielt har det dannet seg en egen kultur innad damelagene hvor det er stor stas å være linjespiller. Linjespillere er de store og standhaftige spillerne som skal beskytte quarterbacken i angrep (offensive line), eller stoppe spill i forsvar (defensive line). Det vises stor takknemlighet til hva linjespillerne gjør og Indresand refererer ofte til dem som “hungry girls” siden de er sultne på å «sacke» motspillerne.

En bærebjelke

Det er helt klart at Hege Indresand er en ildsjel. Hun er nå kjent på landsbasis som bærebjelken for utvikling av damer i amerikansk fotball i Norge. Hennes lidenskap for sporten inspirerer flere damer i Norge til å engasjere seg i lagsport uansett erfaring eller kroppsfasong. Indresand har lært oss at damer er tøffe, flotte og i stand til å drive med hva man vil.