Norges tropp i baseball, som ble nummer fire i EM C-pool i Slovenia. Ti av lagets 20 spillere er fra Kristiansand Suns. Rad 1 fra venstre: Chris Heimtun, Emil Fjellvang, Aleksander Nilsen, Yann Gloux, Erlend Meling, Reynaldo Reyes, Gunnar André Henriksen. Rad 2 fra venstre: Patrick Jensen (fysioterapeut), Paco Garcia (assistenttrener), Henrik Hanselmann, Torbjørn Olsen, Erik Bjørnson, Jaliet Alvarez, Bendik Johansen, Andy Johnson, Fabian Weber (hovedtrener) . Rad 3 fra venstre: Bjørn Andreas Johansen, Alejandro Perez, Benjamin Lassen, Steffen Torgersen, Christopher Bach, Nicholas Bach, Jonathan Whistler. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Historisk god EM-prestasjon av Norge

Det norske landslaget i baseball var nær en sensasjonell finaleplass i europamesterskapet C-pool i Slovenia.

25-29. juli spilte Norge fire kamper mot Slovenia, Serbia, Finland og Irland. Det endte med to seirer og to tap.

Norge startet turneringen på best mulig måte med en 13-10 seier over vertsnasjon og forhåndsfavoritt Slovenia. Norge beholdt roen etter Slovenia scoret to runs i første inning, og slo hardt tilbake med tre runs av Alejandro Perez, Jaliet Alvarez og Steffen Torgersen i tredje inning. Slovenia svarte raskt, men Norge sine fire runs i både fjerde og femte inning ga oss en ledelse som vi tok vare på ved hjelp av solid pitching fra Reynaldo Reyes, Andy Johnson og Jaliet Alvarez.

Jaliet Alvarez løper inne et poeng mot Finland.
Jaliet Alvarez løper inn poeng.

Kristiansand Suns hadde hele ti spillere med i 20-mannstroppen som Norge sendte. Det var Andy Johnson, Jaliet Alvarez, Chris Heimtun, Benjamin Lassen, Christopher Bach, Nicholas Bach, Henrik Hanselmann, Bjørn Andreas Johansen, Jonathan Whistler og Gunnar André Henriksen.

Gunnar André Henriksen (16 år) fra Kristiansand var landslaget yngste spiller.
Gunnar André Henriksen (16 år) fra Kristiansand var landslagets yngste spiller.

Til tross for at avslutningen av kampen ble utsatt på grunn av mangel på lys (den jevne kampen varte i over fire timer), holdt den norske troppen hodet kaldt og omsatte ledelsen til turneringens første seier tirsdag morgen.

Steffen Torgersen ledet angrepet med fire hits, fire runs og fem RBI. Jaliet Alvarez scoret også fire ganger, og avsluttet kampen som pitcher. Startende pitcher Emil Fjellvang tillot syv hits, åtte runs (2 ER) og fire bases on balls over 5 1/3 innings for seieren.

Andy Johnson pitchet mot Finland.
Andy Johnson pitchet mot Irland.

Noen få timer senere var Norge tilbake på banen, nå med et skuffende 3-21 tap mot Serbia. Etter Serbia scoret seks runs i fjerde og 11 runs i femte inning var det umulig for Norge å nærme seg.

Til tross for strålende laginnsats mot Slovenia fant ikke Norge tilbake til flyten i denne kampen, og det var tydelig at en lang kamp som avsluttet rett før, varmt vær og tøffe forhold påvirket de norske spillerne. Nicholas Bach ble belastet som tapende pitcher etter han tillot ti hits, ni runs (8ER) og tre base on balls over sine 3 2/3 innings.

Etter tapet kom Norge særdeles sterkt tilbake på onsdag, og leverte en praktfull 10-3 seier mot den nordiske rivalen Finland. Dette smakte ekstra godt for Norge etter å ha tapt for Finland i EM 2014 og Nordic Baseball Open i 2015.

Norge scoret i hele seks av ni innings på vei mot seieren. Steffen Torgersen gjennomførte hele kampen som pitcher, og tillot bare fem hits, tre runs og fire bases on balls. Han leverte hele 11 strikeouts og slo selv en home run i angrep. Hele åtte ulike norske spillere krysset hjemmeplaten for poeng, og etter kampen ledet Norge hele turneringen med sine to seirer og ett tap.

Til tross for ledelse i turneringen trengte Norge en seier mot Irland på fredag for å gå til finalen. Men fem runs imot i første inning, og tre i hver av fjerde, femte og sjette innings satte en stopper for drømmen.

Steffen Torgersen hadde nok en strålende dag i angrep med tre hits av tre mulige med to doubles, og scoret to runs for Norge. Reynaldo Reyes ble tapende pitcher etter å ha sluppet inn fem runs (3 ER) og kun fått én spiller ut i første inning.

Benjamin Lassen fullførte kampen mot Irland.
Benjamin Lassen fullførte kampen mot Irland.

Til slutt endte Norge med et 15-4 tap, og på grunn av feil resultat i de interne oppgjørene endte Norge på fjerde plass i turneringen til tross for samme resultat (to seirer og to tap) som tre andre lag. Med dette resultatet overrasket Norge alle ved å slå vertsnasjonen Slovenia og den nordiske rivalen Finland, for å ende 2-2 – det sterkeste resultatet noensinne i en internasjonal turnering.

Christopher Bach i aksjon.
Christopher Bach i aksjon.

Landslagssjef Andy Johnson sier:

– Jeg er utrolig stolt av hva vi har fått til. Vi spilte konkurransedyktig baseball, og viste glimt av briljant baseball. Og igjen viste vi at vi er en positiv og inkluderende organisasjon som representerer landet vårt og idretten vår med stolthet. Om to år skal vi være med å kjempe om opprykk til B-pool.

Hver eneste spiller på laget leverte i sin rolle og bidro til det beste resultatet i en offisiell internasjonal turnering i norsk baseballhistorie, sier landslagets hovedtrener Fabian Weber og legger til:

– Vi har en flott gjeng med unge utøvere, og erfaringene vi har med oss om suksess, og enda viktigere feiling, vil gjøre oss enda sterkere rustet i fremtiden. Dette har vært en uke vi aldri kommer til å glemme.

Skrevet av Henrik Hanselmann, landslagsspiller og Kristiansand Suns-spiller og Sven Richard Tønnessen, president i Norges soft- og baseballforbund.