Gladiators i rødt. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Historisk jentesamling i amerikansk fotball

Lørdag boltret 18 spente jenter og damer seg i Sørlandshallen på Norges første treningsleir i amerikansk fotball.

 

Mini-treningsleiren,  som på det rette språket kalles «camp» eller «clinic», ble arrangert 20. desember av Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), seksjonen for Amerikansk fotball Norge (AFN), som et ledd i deres nye satsing på damefotball. Sporten har hatt fotfeste i Norge siden 80-tallet, men til nå har amerikansk fotball vært forbeholdt gutter og menn.

AFN jobber nå aktivt med å tilby damene en serie til høsten i 2015. Dette er noe de ca 70-100 aktive damespillerne i Norge ser frem til. Det siste året har det nemlig kommet  opp rundt seks damelag i Norge. Kristiansand Gladiators startet opp først og er det eneste laget som har spilt offisielle treningskamper. Siden AFN er et kjønnsnøytralt forbund, og selv om de til nå bare har tilbudt serier forbeholdt det andre kjønn, kan kvinner registrere seg som spillere og løse lisens gjennom forbundet. Damespillerne i Norge er veldig glade for sine brødre i sporten, siden oppstart av et damelag er noe enklere når man kan assosiere seg med en eksisterende klubb. I tillegg er damene avhengig av fotball kompetansen til herrene.

Grunnteknikker

På campen i helgen stilte AFN med trenere fra 1. divisjon og herrenes landslag som trente kvinnene i spillets grunnteknikker.  Campen begynte med å gå gjennom grunnprinsipper i tackle-teknikk som er noe av det viktigste å kunne for å unngå alvorlige skader i de harde takene på banen. Alle spillerne hadde valgt en posisjon på defense (forsvar) og en posisjon på offense (angrep) som de ville lære seg.

Resten av dagen ble satt av til gruppe trening på hver posisjon. Til slutt fikk jentene prøve seg på en drill som refereres til som «Oklahoma», som går ut på at man går i full spillkontakt i et lite segment av lagspillet. Oklahomaøvelsen frembringer noe av adrenalinkicket som de fleste amerikanske fotballspillere referer til. Gladiatorsspiller Karen Lian (21)  konkluderte med at «Vi burde ha Oklahomadrill på hver trening!»

Coach Gjøran Thomassen fra Kristiansand Gladiators (spilt 13 sesonger) hadde ansvaret for receiverne og kommenterte campen slik: «Synes det var veldig gøy å være med på dette. Jeg var imponert over innsatsen og hvor raskt de lærte seg nye teknikker!»

Spillerne på «offensive line»-posisjonen fikk med seg god og nyttig kunnskap fra Gladiators’ Ernst Andersen før han drar avgårde for å spille de fire neste åra på college i USA. Spillerne hadde også gleden av quarterbackkompetansen til Coach Scott Boer (Vålerenga Trolls, herrelandslaget), Coach Thomas Frausing (Vålerenga Trolls, herrelandslaget) på linebacker- og running back-posisjonene, og Coach Gøran Knutsen fra Gladiators  på «defensive line»-posisjonen. Coach Thomas Frausing syntes campen var en suksess: «Spillere som ikke har så lang erfaring fikk en større forståelse for de forskjellige posisjonene og et godt fundament ble lagt hvis damene en gang i fremtiden får et landslag som herrene.»

Motivasjonsfaktor

Siden det ikke har blitt ekte kamptrening for mange jenter i Norge ennå, er slike utviklingscamper spesielt viktige. Dayana Duarte (31) fra Lillestrøm Starfighters og Mette Isaksen (28) fra Vålerenga Trolls var enige om at campen var en fin motivasjonsfaktor i høstens trening. I tillegg til å øve seg på teknikk og få variasjon i fysisk motstand er det også fint for damene å bygge sosiale bånd på kryss av lagene. Alle lagene har siden november i år en representant i et utvalg under spillerutvikling seksjonen  i AFN som skal jobbe med å få opp den splitter nye dameserien til høsten.

Kristiansand Gladiators-damene stilte selvfølgelig sterkt på denne campen. Gladiatorene syntes det var stas å møte jenter fra andre lag i Norge, og de gleder seg stort til norsk serie neste år. Sonja Drangsholt (18) syntes det var spesielt moro at det kom tre junior-damespillere på campen. Juniorspillerne spiller på guttelagene i sine klubber som Sonja har gjort hele sin fotballkarriere hittil.  Clara Gärtner (14) fra Lura Bulls, Therese Wilsgård (15) fra Eidsvoll 1814’s og Kjersti Ulriksen (15) fra Vålerenga Trolls fikk spilt sammen med og mot damer for første gang i sitt liv, men forhåpentligvis ikke den siste. Som jente kan man spille på damelag fra man er 16 år, og nå har norske juniorjenter et hjem i sin egen serie når de vokser til.

Alle kvinnene som representerte fem lag (Kristiansand Gladiators, Vålerenga Trolls, Lura Bulls, Lillestrøm Starfighters, og Eidsvoll 1814’s) var storfornøyde med å få inn litt fullkontakt trening i fullt utstyr før juleferien. Det sitrer av forventning til 2015 og alle hjerter gleder seg!