Martin P. Hoff (42 år, t.v.) bodde åtte år i Kristiansand før han flyttet til Østlandet. Her er han underveis i et treningsritt i Follo tidligere i år. Foto: Ola Morken.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Hvordan trene i tidsklemma?

 Hvordan kan man klare å bli god på sykkel når man har full jobb, kone og barn, aktivt sosialt program, og kanskje en håndfull andre hobbyer?

Så var vi her da. Høstens hektiske tidsklemme er godt i gang. Og om man ikke passer på så våkner man opp en dag 5kg tyngre og FTP 50 watt lavere og tenker «hva fae@#2n skjedde?»… Det går fortere enn du tror.

For noen uker siden var jeg intervjuet i Finansavisens sportsbilag som en av «de ekstreme», og delte noen tanker der om hvordan trene effektivt i en hektisk hverdag. For å utdype litt mer enn bare tittelen «Drit i langturen» har jeg nå rasket sammen noen flere stikkord på hvordan få trent midt i en hektisk hverdag. Noen av punktene er det mye man kunne skrevet om, så dette blir kortformat:

– Ikke planlegg dagene du skal trene. Planlegg dagene du ikke skal trene.
For min egen del var dette steget en viktig holdningsendring for å øke treningsmengdene. Du må snu treningsmentaliteten 180-grader. Skal du bli god må utgangspunktet være at du skal trene hver dag. Det er hviledagene som er unntaket som du kan legge inn i kalenderen. Blir enklere for dine nærmeste også… da slipper de å lure på om du skal trene… for det skal du.

– Orienter treningsprogrammet ditt rundt korte(re) økter med høyere intensitet, fremfor langturer/volum.
Om du f.eks. «bare» har ti timer i uken til å trene, så kan man ganske enkelt ikke bruke mesteparten av de timene på rolige turer om du skal bli bedre. Bli god på harde treningsøkter på under en time. Mye er gjort med ti minutters oppvarming og fire-fem harde drag opp en bakke.

– Tren når ingen andre gjør det.
Om du så må ut kl 05:30 eller kl 22. Det eneste som stopper deg er dine egne mentale barrièrer. Både nattsykling, regnsykling og vintersykling er ingen problem med riktig utstyr. «Det er mørkt!» Så kjøp et lys. «Det er kaldt!» Ja så ta på en jakke.

– Legg deg tidlig slik at du kan stå opp tidlig.
Helgetrening kombinert med familie er på sikt kun mulig å få til om man får unnagjort treningen tidlig om morgenen. Da kan man ikke sitte langt utpå kvelden med hodet langt nedi en vinflaske. Nei, da må man ta seg et glass vann, pusse tenna, og komme seg i seng klar til en kvalitetsøkt null-sju-nullnull.

– Ikke tøy ut.
Dette var noe man drev med på 80-tallet, som vi ikke har tid til lengre.

– Ha orden i tingene dine. Bruk maks fem minutter fra din bedre halvdel sier «ok» til du sitter på sykkelen.
Alle sykkeltingene f.eks. i en kasse/skuff. Å begynne å lete etter pulsbelte eller sykkelskoene er utilgivelig tidssløsing.

– Dropp sykkelvasken når du kommer hjem. Kattevask og olje så har du mer tid til trening.
Kost bort møkk, spray litt olje. Tar to minutter. Kast klærne i vaskemaskinen, ta en rask dusj – og først da kan du stoppe klokka. Dette er litt av grunnen til at jeg selv har en treningssykkel jeg ikke bryr meg så mye om til dårlig vær/pendletrening, og en rittsykkel til godværstrening og ritt. Om jeg skulle brukt tid på å vaske sykkelen hele tiden hadde det blitt mindre trening.

– Ikke dra noe sted uten å ta med sykkel.
Sykkelen er en del av familien og man lar ikke familiemedlemmer være alene hjemme når man skal på tur eller ferie. Kjøp en sykkelkoffert og bli vant til å ta sykkelen inn/ut (gjør det selv på ca. ti minutter nå). Fly er ingen barrière. Faktisk blir ferien eller jobbreisen mye bedre med sykkelen – kombinér litt sightseeing og trening.

– Når familien skal et sted, så kan du sykle dit.
Skal du i en barnebursdag i Asker på søndag? Du kan sykle ut og kona tar barna i bilen. De har sikkert en dusj du kan låne. Skal familien på helgetur til Sandefjord? Dra en time før de på sykkelen så møter du dem der!

– Dropp styrketreningen
Det tar ganske enkelt for mye tid ifht hva man får igjen for det. Prioriter tid på sykkelsete.

– Trén tur/retur jobb
Du skal kanskje på jobb uansett – så hvorfor ikke likeså-godt sykle? Da blir formen bedre og du får stjerne i boka fra Miljøpartiet de Grønne. Kanskje du kvitter deg med litt overflødig fett også som gjør at du sykler opp til Tryvann noen sekund raskere!

Dette innlegget ble først publisert i Martins Sykkelblogg. 

Les også:

– Å dø for rulla til Hovden