Nilofar (t.v) og storesøster Nilab, begge fra Kristiansand Karateklubb, konkurrerer i konkurransegrenen kata i henholdsvis kadett- og seniorklasse. Foto: Ingrid Cecilie Sødal/Øistein Holm Haagensen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Karate-søstre på ny medaljejakt

Søstrene Nilofar (15) og Nilab Ahmadi (19) har flere NM-medaljer, og konkurrerer denne helga om edelt metall i nordisk mesterskap.

Søstrene tevler i kata, som er et sammensatt mønster hvor karakteteknikker demonstreres, og det tekniske, fysiske og stilartsmessige vurderes av fem dommere med ulike nasjonaliteter.

nil
Nilofar demonstrerer korrekt sparketeknikk. Foto: Ingrid Cecilie Sødal.

I nordisk mesterskap i Aalborg er de fem nordiske landene representert, i tillegg til Estland og Latvia. Det er ca 200 startende fordelt på de ulike klassene. Norge er representert med 42 utøvere fra hele landet, men kun tre fra Sørlandet. Kirsten Loven fra Tyholmen Karate Klubb er den tredje sørlending som deltar, da i kumite -55 kg (fighting).

Nilofar er yngst av tre søstre og har fulgt i sine søstres fotspor med lidenskap for karate. Hun viser en stor innsatsvilje for trening og perfeksjon, og mange blir overrasket over hennes talent i en såpass ung alder. Hun trener med eldre og langt større utøvere, men det stopper ikke Nilofar fra å slå hardt fra seg. Ikke bare presterer hun godt i kata, men hun gjør seg også bemerket i grenen kumite.

Hovedtrener i KKC, Ingrid Cecilie Sødal, reiser med jentene til Aalborg for å hjelpe dem på vei til å yte maksimalt. Hun mener jentene har gode muligheter til en pallplassering, men at i første omgang er erfaringen det viktigste. Spesielt for Nilofar som deltar på sitt første stevne med det norske flagget på brystet.

nili 2
Nilab deltok i nordisk mesterskap på Island i fjor, men den gang uten medalje med hjem. Øistein Holm Haagensen.

I forkant av stevnet oppgir Sødal at taktikken har vært det vesentlige å ha fokus på. Ved norgesmesterskapet har jentene spart deres beste kata til finalerundene, men i denne omgang skal taktikken snus på hodet. Ved dette stevnet gjelder det å komme lengst mulig, og finalen er ikke en selvfølge. På dette nivået handler det om perfeksjon, og jentene har heller bevisst arbeidet med få, men viktigere deler av teknikken.

Nilofar er første kvinne ut og møter Sverige i første runde. Storesøster Nilab (som nå også er aktuell i tv-serien Norges tøffeste) skal først møte Danmark. Det kjøres cupsystem og dermed må man vinne for å gå videre i konkurransen. Blir man slått ut av en av finalistene får man rekvalifikasjon og allikevel muligheten til å gå helt til bronsefinalen.

Sødal sier at det er helt sikkert ikke siste gangen Nilofar representerer Norge, og det er flott å se at den lange tradisjonen med gode konkurranseutøvere lever videre i Sørlandets eldste karateklubb. Karate blir OL-gren fra 2020, og med en slik innsats og utvikling Nilofar viser, er det ikke utenkelig at vi ser henne som en fremtidig norsk OL-utøver.