En spent Filip Foss (22) før mandagens gradering med Vågsbygd Karate Klubb. Foto: Terje Årdal.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Filip – en ivrig karateutøver

Filip Foss fra Vågsbygd Karate Klubb deltar på alle treninger og treningssamlinger, alltid positiv og lærevillig. Nå har han gradert seg til grønt belte.

Foruten gradering til sorte belter, som har egen graderingsdag, var det mandag 61 ungdommer og voksne som prøvde å tilegne seg nye ferdighetsgrader og beltefarger, i Vågsbygd Karate Klubb.

Filip og Ahmadzai Khan. Foto: Terje Årdal
Filip og Ahmadzai Khan. Foto: Terje Årdal

Som alltid ved slike prøver er spenningen stor, og familie og venner møter opp i mangfold for å følge eksamen til sine favoritter. Det gjelder å holde nervene under kontroll, for det er mange teknikker som skal vises, hukommelse må skjerpes, og ikke minst skal man gjennom praktisk utføring i kamp med klubbkamerater.

filip
Bak f. v: Filip, Andrea David, Maya Søvik, Selina Egeli, Markus T. Larsen, Emil Føreland, Ahmedzai Khan, Vladislav Vlasenko, Tor Foss, Thore Fossheim. Foran f.v: Julie Fjukstad og Christian Nguyen.

Midt oppe i denne gjengen, er det en feiende flott kar som heter Filip. Sammen med faren Tor, begynte han på nybegynnerpartiet hos Wilko Jansen, hvor han raskt tilegnet seg de grunnleggende teknikkene som er nødvendig for å tiltre ordinære partier.

filip-foss-og-thore-fossheim-2
Filip og Thore Fossheim. Foto: Terje Årdal.

Siden da har jeg hatt gleden av å undervise Filip, som aldri har skulket en trening, han har vært med på treningsleire, stiller på klubbens sosiale tilstelninger, og er en positiv og lærevillig utøver, som alle medlemmer setter stor pris på.

filip-og-gruppen-gjor-kata
Filip og gruppen gjør kata – delvis skjult fra venstre: Thore Fossheim, Tor Foss, Filip Foss, Ahmadzai Khan. Linje bak fra venstre: Emil Føreland og Christian Nguyen. Foto: Terje Årdal.

Til graderingen i sommer fikk faren hjerteproblemer, og måtte derfor stå over. I samråd med Tor ble vi enige med Filip om at han i solidaritet med faren skulle vente til jul med å gradere seg til nytt belte, slik at de kunne gjøre dette sammen.

En liten skuffelse for Filip der og da, men tiden fra sommeren og frem til jul ble benyttet godt, og i tillegg til ordinære treninger har han øvd en hel masse hjemme på egenhånd. Faren er også tilbake i karatedrakten og 12. desember var krysset av på kalenderen.

filip-og-tor-foss
Filip og faren Tor Foss graderte seg begge til grønt belte. Foto: Anette Nygaard.

Sammen med 11 andre gikk Filip opp til grønt belte. Grunnteknikkene ble utført med stor kraft og innlevelse, og samtlige kataøvelser, som består av flere titalls sammensatte teknikker, ble fremvist uten utelatelse av noen. I kamp forsvarte Filip seg glimrende mot alle sine motstandere.

deltakere
Vågsbygd Karate Klubb hadde besøk av Gunnar Nordahl på trening sist uke. Fra venstre: Filip Foss, Andrea David, Maya Søvik, Selina Egeli, Markus T. Larsen, Emil Føreland, Ahmadzai Khan, Vladisalv Vlasenko, Tor Foss og Thore Fossheim. Sittende foran Julie Ji Fjukstad og Christian Nguyen. Foto: Terje Årdal.

Det ble derfor en enkel oppgave for graderingspanelet bestående av sortbelter å godkjenne Filips eksamen. Det var en spesiell glede å få lov til å overrekke diplom og grønt belte til en veldig fornøyd og glad Filip, som til daglig arbeider som badevakt og altmuligmann på Aquarama.

Les også: Karateprofil satte spiss på treningen