Gjevt besøk av kristiansanderen Gunnar Nordahl under tirsdagens trening av konkurransepartiet i Vågsbygd Karate Klubb. Bak f.v. Hans Olav Labas, Henrik Mangseth, Gunnar Nordahl, Rolf Takvam Dignes, Per Finstad, Olai Skivik, Olav Ødegaard, Jakob Jarnes, Sonny Sehjpal, Tuan Nat Tran, Michelle Tat, Terje Årdal og Reidar Tan Torjussen. Foran f.v. Martin Tat, Marte Lundal, Amin Martin Berge, Sindre Dagsvik, Storm Skivik, Lea Hauge, Sorya Tach og Sander Sletten. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Karateprofil satte spiss på treningen

Gunnar Nordahl er blant dem som skal ha hovedæren for at karate er blitt OL-idrett fra og med 2020. Tirsdag ga han gode tips til Vågsbygd Karate Klubb.

Tidlig på 70-tallet brakte Gunnar Nordahl karate til Kristiansand, og var samtidig en av de første som startet opp med organisert karatetrening i Norge.

Dyktig trener

Undertegnede ble kjent med Gunnar i 1972, da jeg tilfeldig kom over en storslått oppvisning han avholdt, knyttet til nybegynnerinntak. Jeg ble medlem og hadde flere år med trening under Gunnar, som drev etter den gamle skolen, med jerndisiplin, fysisk knallhard trening, men også med glimt i øyet og et smil på lur.

nordahl
På dette bildet fra midten av 70-tallet er utfører Gunnar Nordahl (i sort) en Yoko Tobi Geri (sideveis flygespark). Markør er Kjell Dag Løland. Foto: Privat.

Gunnar var også aktiv konkurranseutøver, med flere NM-titler, og med mange års fast plass på det norske landslaget. Etter hvert fattet han også interesse for den administrative delen av idretten, og via kretsarbeid havnet han raskt i styret i det som den gang het Norges Karateforbund. Det la senere under seg taekwondo, og favner nå om en hel rekke kampsportidretter, under betegnelsen Norges Kampsportforbund. Et styreverv han fremdeles besitter i form av at han har påtatt seg en rekke internasjonale verv.

Mange verv

Gunnar var styremedlem i det Europeiske karateforbundet i 22 år, hvorav 20 år som visepresident, et verv han sa fra seg for kort tid siden, og som takk for særdeles godt utført arbeid ble han her utnevnt til første og foreløpig eneste æresmedlem.

Parallelt med vervet i EKF har han hatt et 20 år langt styreverv Verdens karateforbund (WKF), hvorav de siste ti årene som visepresident. Her har han arbeidet utrettelig for å få karate inn på det olympiske kartet, samt hatt ansvaret for utarbeidelse av regelverket for konkurranse karate.

I år ble han endelig belønnet for sitt langvarige arbeid, da karate ble valgt inn som en av de nye idrettene i OL 2020, som arrangeres i Japan, og frem til da har han fått i oppdrag og tilrettelegge uttakskriterier, og regelverksforbedringer frem mot mesterskapet.

3-generasjoner-reidar-torjussen-elev-av-terje-terje-elev-av-gunnar-og-far-sjol
Tre generasjoner med sortbelte, f.v. Reidar Tan Torjussen (elev av Terje), Terje Årdal (elev av Gunnar) og far sjøl, Gunnar Nordahl. Foto: Privat.

Trente amerikansk politi

For 16 år siden bosatte Gunnar seg i Austin, Texas, hvor han ved siden av sitt arbeid innen oljebransjen, bl.a. har stått for nærkampopplæring av politiet. Hele tiden har han hatt jevnlig kontakt med Norge og familien her. Denne gangen var han i Kristiansand i forbindelse med datteren Camillas 40-årsfeiring, og da han kontaktet meg i et litt annet ærend, ble vi fort enige om at det kunne vært moro om han var gjestetrener på en av konkurransetreningene i Vågsbygd Karate Klubb.

I tillegg til aktive konkurranseutøvere, dukket også flere av hans tidligere elever opp som både deltakere og tilskuere. Han informerte om de regelverksendringene som er utarbeidet, med forklarende anmerkninger til disse, før han i løpet av en 1,5 timers fysisk økt styrte deltakerne gjennom en trening med effektive konkurranse teknikker, tilrettelagt med momenter for fysisk nærkamp, i selvforsvarssammenheng.

En god trening og ikke minst et hjertelig gjensyn!