Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Satte skandinavisk rekord i kettlebell sport

Nylig vant jeg NM-gull for tredje år på rad, og leverte min beste prestasjon noensinne. 

Lørdag 13. desember ved Elixia Colosseum i Oslo var det duket for nok et norgesmesterskap. Dette var tredje gang på tre år det arrangeres, og undertegnede har selv vært med tidligere som utøver, arrangør, trener og dommer. Men i år prioriterte jeg min egen løfting. Jeg ønsket for første gang i Norge å løfte 2×32 kg og gjøre noe det virkelig står respekt av. Hovedøvelsen var i år som siste to år Long Cycle, men det ble konkurrert også i øvelsen snatch (som normalt sett kombineres med øvelsen jerk). Med en fantastisk treningshøst bak meg og mål om å løfte mitt beste offisielle resultat noensinne stilte jeg så optimalt forberedt som jeg kunne.

To NM-gull

Og jeg leverte heldigvis varene. Jeg tok gull i klassen +90 kg med 2×32 kg kuler og 72 repetisjoner på 10 minutt. Dette er offisiell skandinavisk rekord og tredje beste resultat i verden noensinne gjort av en vestlig utøver. Sliten og full av melkesyre greide jeg å hente meg såpass inn igjen at jeg kunne sikre gullet i øvelsen Snatch også, rundt en time etter Long Cycle. Snatch ble gjort med 24 kg kule og 200 repetisjoner på 10 minutt (en kule og ett armbytte).

I samme NM klarte for øvrig kristiansanderen Andreas Jacobsen fra Øvrebø Sirkel og Styrkeløftklubb gull i snatch med 32 kilo kule og bronse i LC med 2×20 kilo. Han stilte i klassen +80 kilo. 

Jeg har drevet med kettlebells i fem år. Før det holdt jeg på med fotball, styrketrening og løping. Min allsidighet er min styrke. Overføringsverdien fra kettlebell er stor, og nå har jeg ganske solide resultater både på 3000 meter løping og 2000 meter roing. I 2015 er mitt mål å klare 80 repetisjoner i Long Cycle og sikre meg medaljer i VM og EM. Internasjonalt konkurrerer jeg i -95 kilo, mens jeg konkurrerer i +90 kilo i Norge.  Jeg veier mellom 92 og 94 kilo.

Om kettlebell

Kettlebell, eller Girya som det heter i Øst-Europa, er et gammelt russisk treningsredskap som har lang historie. Girya betyr bare tung, eller en tung ting. Denne kula og treningsformen sies å være eldre enn både vektstanga og hantlene. Den ble brukt for flere hundre år siden som både kornvekter og til fysisk fostring i Russland. Det gikk etter hvert ”sport” i å løfte disse kulene, spesielt blant mannfolkene, og på markedsdager var det gjerne oppvisning i kraft og styrke med tradisjonelle øvelser som Windmill og varianter av øvelsen Press. Kettlebells som treningsform, eller konsept, er blitt svært populær på mange treningssentre i dag. Og kom vel først til Norge skikkelig for seks-sju år siden. Men det har jo eksistert som treningsform her i landet også noen år før det.

Når en ser tilbake på historien til kettlebells og utviklingen, så tok den etter hvert en tydelig retning mot en idrett riktig kalt Girevoy Sport. Dette skjedde i Russland for flere tiår tilbake. Og gjennom 70 og 80-tallet formet idretten seg litt etter litt til slik den er i dag. Her konkurreres det i øvelser med navn en kjenner fra vektløfting: Jerk, snatch og clean & jerk. Jerk og snatch er en gren sammen (Biathlon), og konkurreres hver i ti minutter. Clean & jerk (Long cycle) er en gren alene, og konkurreres i ti minutter. I offisielle og store konkurranser er vekten for kvinner vanligvis 16 (amatør) eller 24 kg (profesjonell), for menn 24 (amatør) eller 32 kg (profesjonell). Jenter løfter en kule (ett armbytte). Menn løfter en kule i snatch (ett armbytte) og to kuler i jerk og long cycle.