De to "nesten ni-åringene" Snorre Gudmundsen og Marius Holta Holen sier at det er kjempegøy å gå på rulleski. Her i rulleskiløypa på Kongsgård sammen med to av trenerne i Oddersjaa, Morten Thorsdalen og Clemens Müller og mamma til Marius, Mona Holta Holen. Alle foto: Tor Mjaaland.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

– Kjempegøy å gå på på rulleski!

På Kongsgård i Kristiansand utfolder denne gjengen seg i en rulleskiløype på 1,5 km som gir utfordringer med svinger, motbakker, utforbakker og flater.

– Med litt øvelse kommer farten opp i 25-30 km/t, og fart og spenning er noe både små og store synes er moro.

Det sier Per Rune Omfjord, leder av langrennsgruppa i Oddersjaa og inviterer barn og ungdom til å delta på klubbens rulleskitreninger i løypa på Kongsgård eller på treningene fra Strømme skole.
Og han får solid støtte av de to «nesten ni-åringene» Marius Holta Holen og Snorre Gudmundsen som vi møtte i rulleskiløypa.

-Kjempegøy, og så får vi så god fart i utforbakkene, sier de to.

Mens mamma Mona Holta Holen, forholdsvis fersk på rulleskiene, nyter noen treningsrunder for seg selv mens sønnen trener og får instruksjon.

– Ungene har det gøy, er ute i frisk luft og får trening foran skisesongen, sier hun.

Her får Marius og Snorre god instruksjon av trenerne Morten Thorsdalen og Clemens Müller i løypa på Kongsgård.
Her får Marius og Snorre god instruksjon av trenerne Morten Thorsdalen og Clemens Müller i løypa på Kongsgård.

Langrennsleder Omfjord sier at klubben har plass til flere utøvere fra årsklassen 2008 og eldre. Og han er ikke i tvil om at dette vil falle i smak hos mange unge:

– Det å kjenne rask mestring fra å balansere på skiene til å kunne kontrollere og manøvrere de rundt svinger gir en god følelse, lover Omfjord.

Skitrening

Han peker også på at trening på rulleski er en flott læring til å bli bedre på langrennsski når snøen forhåpentligvis snart kommer:

– Rulleski er den aktiviteten som ligner mest på det å gå ski på snø om vinteren. Med litt tilpasning vil du derfor raskt kunne overføre den balansen og teknikken du lærer deg på rulleski over til langrennskia.

– For de eldre og voksne utøverne har det etterhvert blitt større fokus på staking, og dette er også noe som er lett å trene på rulleski om snøen skulle drøye litt med å melde sin ankomst, sier langrennslederen og fysioterapeuten som selv har vært aktiv langrennsløper og fortsatt trener og konkurrerer på ski.

Egen rulleskiløype

Oddersjaa har treninger for aldersgrupper fra 2008 og eldre. Aldersgruppene 2008-07 og 2006-05 har trening på Strømme skole på mandager og på Kongsgård på torsdager.

– På Kongsgård har vi egen rulleskiløype på 1,5 km som gir utfordringer med svinger, motbakker, utforbakker og flater. Man kan også kutte de bratteste bakkene dersom noen synes de blir skumle til å begynne med. Og vi har dyktige og erfarne trenere, forsikrer Omfjord.

Leder av langrennsgruppa i Oddersjaa, Per Rune Omfjord, ønsker flere unger og ungdom velkommen til rulleskitrening i Oddersjaa. Her sammen med en av mammaene, Mona Holta Holen, som tar en tur på rulleski mens sønnen er på trening.
Leder av langrennsgruppa i Oddersjaa, Per Rune Omfjord, ønsker flere unger og ungdom velkommen til rulleskitrening i Oddersjaa. Her sammen med en av mammaene, Mona Holta Holen, som tar en tur på rulleski mens sønnen er på trening.

Trygt i løypa

– Oddersjaa tilbyr trening i trafikksikker lukket løype . Er det viktig når det gjelder barn og rulleski?

– På Kongsgård er det trygt å gå, og det er spesielt viktig for de som ikke er helt trygge på skiene. Der vil du kunne lære deg balansen på skiene, lære deg å svinge og å stoppe. Med god veiledning og mye lek på skiene vil du raskt få bedre kontroll på skiene.

Ut i naturen!

Omfjord peker også på viktigheten av å drive utendørs aktiviteter i en tid der mange unge tilbringer mesteparten av tiden innendørs:

-Langrenn er utendørs idrett som gir deg god tilgang på frisk luft og lys. Det er godt dokumentert at det gir en positiv innvirking på sansene der du får kjenne på lyder, frisk luft, varme og kulde.

– Er det farlig å gå på rulleski?

– Rulleski har ingen brems og kan potensielt være farlig, men ikke når man lærer seg å styre skiene og deretter gradvis tar større utfordringer. Vi har heldigvis svært få skader blant rulleskiløperne.

Låner ut ski

Og dersom du ikke vil investere i egne rulleski i første omgang, så har Oddersjaa slike til utlån.

– Men du må selv ha staver, hjelm og skistøvler, sier Per Rune Omfjord og foreslår gjerne at hele familien prøver seg i rulleskiløypa.

– Mange av foreldrene til barna i Oddersjaa er selv aktive på rulleskiene og etterhvert ski når snøen kommer. Dersom noen er usikre på ski og smøring, så er vi mange i Oddersjaa som kan gi råd og hjelpe med dette. Det at man gjør aktiviteter sammen med barna er jo noe som barna også ofte setter pris på.  Og skulle det være behov for veiledning av voksne så har vi treninger for voksne, både nybegynnere og for de litt mer erfarne, sier langrennssjefen i Oddersjaa.