Ruslan Asanbekov fra Kristiansand Ju Jitsu Klubb vant NM-gull både i fight og i Ne Waza i Sarpsborghallen i helga. Margaret Knutson Aase fra samme klubb vant kvinneklassen i Ne Waza. Foto: Unni Stangnes/Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Fem NM-gull til Kristiansand Ju Jitsu Klubb

Utøvere fra Kristiansand JJK klinket til med fem gull og seks øvrige medaljer i helgas mesterskap i Sarpsborg.

Ruslan Asanbekov imponerte mest ved å vinne gull både i klassen fighting og Ne Waza. Lene Nomedal Olsen ble norgesmester i kvinner åpen klasse fighting, og hun vant bronse i Ne Waza. Tidligere verdensmester Margaret Knutson Aase vant kvinneklassen i Ne Waza. Daniel Hovrind vant gull i juniorklassen i Ne Waza.

Undertegnede tok en prat med flere av våre utøvere etter endt mesterskap.

Hvordan er du fornøyd med mesterskapet?
Ruslan: Godt fornøyd. Det gikk etter planen. Kampen mot Robin, en klubbkamerat som for tiden bor i Oslo, var tøff og jeg fikk poeng ca 15 sekunder før slutt som gjorde at jeg ble norgesmester, etter at Robin hadde ledet så å si hele kampen.
Det så ut som en bra, teknisk kamp, men hva skjedde? Litt uvant å se deg ligge under og nesten tape kampen.
Ruslan: Ja, det var en tøff kamp mot Robin og han har blitt utrolig dyktig. Jeg husker da han begynte å trene Ne Waza (BJJ), så kunne han ikke en «hip escape» en gang og det er jeg som har vært instruktøren hans. Så det er gøy å se at han har lært mye og enda mer gøy at vi kan ha en jevn kamp i fem minutter som er kamptid.
Du ble også norgesmester i fight også, og alt tilsier at du burde hatt en kongepokal?
Ruslan: Det var faktisk du som sa at jeg burde delta i både fight og ne waza for å sikre en kongepokal, men dessverre var det ikke nok utøvere til at den kunne deles ut. Men til neste år skal jeg være aktiv med rekruttering slik at det står en kongepokal på bordet som skal deles ut og jeg får håpe at jeg kan fortsette med gode treninger, konkurranser og gjøre meg fortjent til den i 2017, for den vil jeg ha!

j2
Fra venstre: Christian Håvardstad, Daniel Hovrind og Bendik E Åsland – Alle fra KJJK. Foto: Privat.

Daniel Hovrind, som også trener judo i Budo Sør, vant sin klasse for juniorer i ne waza og lover å delta til neste år også. Det er faktisk første gang i historien at det har blitt konkurrert i Ne Waza for juniorer, så da er et ekstra gøy at gullet havnet i Kristiansand.

lene
Lene Olsen (i midten) ble norgesmester i Fight og tok bronse i NeWaza. Alle foto på siden: Privat.

Lene Olsen ble Norgesmester i fight og tok bronse i Ne Waza. Og for en gangs skyld klarte hun å gjøre mye av det coachen (Ruslan) sa og hun smiler bredt for sine to medaljer i NM.
Hvordan var det å konkurrere mot klubbvenninne Magga i Ne Waza?
Lene: Alltid gøy å slåss med Magga og jeg ser frem til den dagen hvor jeg vinner over henne, for den dagen kommer!
Du skulle deltatt i U21 VM i jujutsu i Madrid i mars, hvordan gikk det?
Lene: Dessverre fikk jeg en liten vridning i kneet som gjorde at jeg ikke var med. Utrolig synd, spesielt etter mye god trening med deg som har brukt så utrolig mye tid på meg og min bror, Daniel. Men det er sånn som kan skje uansett hvor forsiktig man prøver å være under oppkjøring til store og viktige mesterskap. Daniel skulle vært med i U18 EM i JJ i oktober, men han var ikke i form og kunne ikke delta, men vi håper det dukker opp flere muligheter for oss.

j3
To stolte jenter som endelig kan puste ut, Lene Olsen og Amalie Håvardstad. Foto: Privat

Margaret «Magga» Knutson Aase ble norgesmester igjen i Ne Waza, en høyt merittert utøver også internasjonalt. Undertegnede fikk en telefon sent dagen før konkurransen og hun sa at hun hadde blitt syk og måtte se om hun i det hele tatt kunne delta. Heldigvis klarte kona hennes, Helle, å piske henne ut og de tok toget til Sarpsborg. Hun var fremdeles litt uggen i kroppen, men vant alle kampene sine på submission.

magga
«Magga» med nok et NM-gull. Foto: Privat.

Nå, hvordan føles det, Magga?
Magga: Jeg er så glad at jeg klarte å ta turen. Det er så utrolig gøy å se KJJK og alle andre klubber som deltar og som gjør dette til en et fint NM selv om det er lav deltagelse. Alltid kjekt å treffe kjente fightere igjen.
Da jeg snakket med deg på freda, hørtes du rimelig dårlig ut.
Magga: Ja, men med litt te og et pledd på sofaen så hjelper det mye.
Hvordan var det å «rulle» i dag?
Magga: Det kjentes godt og det var ekstra gøy å vinne alle kamper på submission. Men Amalie og Lene har hatt en utrolig bra utvikling og de har blitt utrolig sterke, smidige og tekniske på bakken nå, så all ære til dem og instruktørteamet de har i KJJK. Jeg hører Lene sier hun skal slå meg en dag…..og det gleder jeg meg til, hvis den dagen noen gang kommer. Jeg husker da du var min instruktør og du sa til meg at målet en gang i tiden er at eleven skal bli bedre enn læreren. Det er et motto jeg selv lever etter. Det handler om respekt og ydmykhet til andre og å ikke holde noen igjen. Derfor skal jeg også trene med Lene og Amalie og få dem til kanskje en dag bli bedre enn meg.

KJJK konkurrerer mye i Sverige for å få kamptrening. Trist at jujitsu-miljøet i Norge er så lite at det begrenser seg til rundt tre turneringer i året. Uansett så har vi en kampgruppe bestående av gutter og jenter fra 9 – 16 år. Og når vi konkurrerer, så kommer vi alltid hjem med medaljer og gode plasseringer.

KJJK takker spesielt foreldre som kjører land og strand rundt og gjør dette mulig……uten dere stopper talentutviklingen på barna våre.

Klasse fighting  :                     

Junior herrer – 63 kilo
1. Jonathan Kampenes,Sentrum Kampsport Klubb – Sarpsborg
2.AndreTveit,Sentrum Kampsport Klubb – Sarpsborg
3. Christian Håvardstad,Kristiansand Ju Jitsu klubb

Herrer – 69 kilo
1. Christoffer Meisingset Forsberg,Sentrum Kampsport Klubb – Sarpsborg
2. OveGusevik,Oslo Karateklubb
3.Roald Thorsen,Oslo Karateklubb

Herrer -85 kilo
1.Ruslan Asanbekov,Kristiansand Ju Jitsu klubb
2. Espen Elstad,Haugesund Ju Jutsu klubb
3. MaxHøili Dronin,Oslo Kampsportklubb

Kvinner åpen klasse
1. Lene Nomedal Olsen,Kristiansand Ju Jitsu klubb
2. Sandi Herz,Haugesund Ju Jutsu klubb
3. Marie Amalie Håvardstad,Kristiansand Ju Jitsu klubb

Klasse ne waza :                             

Junior herrer – 57
1. Daniel Hovrind,Kristiansand Ju Jitsu klubb
2. Christian Håvardstad,Kristiansand Ju Jitsu klubb
3. Bendik EliasÅsland,Kristiansand Ju Jitsu klubb

Herrer -69
1. Hashim Sharaf,Oslo Kampsportklubb
2. Ove Gusevik,Oslo Karateklubb
3. Roald  Thorsen,Oslo Karateklubb

Herrer – 77
1. Ruslan Asanbekov,Kristiansand Ju Jitsu klubb
2. Robin N Pettersen,Kristiansand Ju Jitsu klubb
3. Arnt-Vegard Hansen,Oslo Kampsportklubb

Herrer + 94
1. MaxHøili Dronin,Oslo Kampsportklubb
2. Jo WilliamHåland,Oslo Kampsportklubb
3. Alf Inge Mestre,Oslo Kampsportklubb

Kvinner -70 kg
1. Margaret Knutson Aase,Kristiansand Ju Jitsu klubb
2. Caroline Løvhaug Harrison,Oslo Kampsportklubb
3. Lene Nomedal Olsen,Kristiansand Ju Jitsu klubb

Hva er NM i jujutsu?
I fighting konkurrerer man direkte mot en motstander. Konkurransen er oppdelt i vektklasser for både damer og herrer. Man konkurrerer i 1 runde à 3 minutter. Konkurranseformen inneholder både slag, spark, kast og grep hvor den som scorer flest poeng vinner. Kun semikontakt tillates på slag/spark delen.

Ne Waza er en ganske ny konkurranseform i JuJitsu og den er tilnærmet lik Brazilian JiuJitsu.

Man starter i stående posisjon og da er målet å få motstanderen i bakken med take-downs, kast/fellinger eller rett og slett dra motstanderen inn i guarden din Kamptid varierer fra 4-6 minutter. Utøverne jobber på bakken og målet er en submission – den andre utøveren klapper av (Tap Out) og gir seg pga av strangulering eller låsinger på armer eller ben.

Hvis det ikke blir en submission så teller man opp poeng utifra hvilken posisjoner man har havnet i, sweeps, passering av guard for å nevne noe.