Bildet er tatt under NM i fjor i Vallhalla, Tvedestrand. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Klarte drømmeløft på 300 kilo

To måneder før jeg deltar i Europas sterkeste mann under 90 kilo, kjennes det godt å være en av få nordmenn i min vektklasse som har klart å løfte 300 kilo i markløft.

Etter mye trening var det deilig å få til dette løftet litt tidligere nå i sommer:

Ble «lurt» med på Norges Sterkeste

Jeg er 29 år gammel, fra Kristiansand, og begynte å trene relativt tidlig. Snuste litt på vekter da jeg var 13-14 år, men der ble aldri noe seriøst. Begynte litt bra da jeg var 18-19 og holdt på en stund. Begynte i en jobb som gjorde at jeg ikke hadde muligheter til å trene hver dag, så jeg sluttet mer eller mindre. Begynte godt igjen da jeg var 23 og da trente jeg veldig bra, var ikke noe konkurranser som stod i hodet mitt da, men likevel. Trente på gym og utviklet meg bra frem til jeg var 27, traff da en som drev med strongman tilfeldig på et gym gjennom en kamerat av meg. Vi tok noen treninger sammen og han sa at han synes jeg burde prøve strongman. Uka etter møtte jeg han på strongman-gymmet (Kristiansand Strong Team) og etter vi hadde kjørt gjennom et par øvelser ble jeg virkelig bitt av basillen og bestemte meg for at her ville jeg fortsette. Ved en «tilfeldighet» ble jeg meldt på Norges Sterkeste av en luring. Jeg hadde da trent i rundt halvannen måned med øvelser og det var omtrent en måned til NM. Men jeg bestemte meg for ikke å trekke meg selv om nivået var høyt og vektene tunge. Grunnstyrken min var ikke så gal, men her var jo øvelsene:

110 kg stokk for reps

Farmerswalk 135 kg i hver hånd 2×20 meter

Dekkvelt 400 kg 6 flips

Yoke 335 kg 20meter

Så var det to øvelser i finalen som var steinserie

110, 130, 140, 150, 160 og 170 kg

Siste øvelse var markløft 230 kg for reps på 1 minutt.

Mye adrenalin

Jeg tenkte i grunnen at klarer jeg å ikke brekke sammen, så skulle jeg være rimelig fornøyd.
Husker følelsen da jeg gikk ut på gulvet med stokken og alle folkene så på meg, så kjente jeg adrenalinet begynne å pumpe. Var ikke helt vant til det, men pytt pytt. Fikk to godkjente reps på 110 kg som da var ny pers for meg og deg var jeg veldig fornøyd med. Han beste hadde åtte reps, så jeg så jo for meg hva jeg måtte klare for å hevde meg.
Neste øvelse var farmers walk. 135kg i hver hånd, gikk ikke så bra her. Kom over og nesten halvveis tilbake.
Så var det dekkvelt. Tenkte mye rart da jeg så dekket som virka dobbelt så høyt som meg, men klarte fire flipps så var fornøyd med dette også. Så var det Yoke, 335kg 20 meter. Vaglet fremmover noen meter. Løfta den opp igjen men var så gira at jeg glemte å puste, så spengte et blodkar oppi nesa så jeg måtte bryte.

Norgesrekord i benkpress med stokk

Da hadde jeg gått igjennom de fire første øvelsene og jeg var egentlig klar til å begynne å pakke sammen. Hadde vondt overalt, husker jeg. Da kom en av dommerne bort og sa at jeg måtte gjøre meg klar for finalen. Hadde da klart å kvalifisere meg. Var 12 utøvere og de åtte beste kom videre til finalen. Vel, da var det steinserie. Fikk opp helt til 140, men 160 steinen ble i tyngste laget, men var likevel fornøyd. Siste øvelse var markløft, 230 kg for reps. Nå var jeg veldig sliten, men samtidig helt i hundre så tenkte bare her er det all inn. Hadde løftet 215 på trening, så tenkte at her kan jeg prøve å ta en pers. Fikk opp 2 reps på 230 og var knallfornøyd med det. Havnet på en åttendeplass av 12 stykk og det var jeg knallfornøyd med. Var helt ødelagt 3-4 dager etter, men bestemte meg etter noen tilbakemeldinger at jeg ville satse på dette. Dro til Danmark og vant et stevne der tre måneder etterpå over en som hadde vunnet tre år på rad. Deltok på en del NM i enkeltøvelser i Tvedestrand, som blir styrt av Knut Bjorvatn. Mitt beste løft der er vel 507 kg med Conans Wheel 3 meter. Tok norgesrekord i benkpress med stokk (188kg) uten hoftesprett. Overhånds markløft med godkjent Iron Mind apollons stang 144kg. Glatt som en ål, den stanga. Skråbenk med stokk (162kg) uten hoftesprett.
Så var det ikke så lenge til Norges Sterkeste igjen. Det blir forøvrig holdt av Lars Erik Nilsen som også er hovedkontakt person for KST. Har lært utrolig mye av ham!
Så var dagen kommet til NM og øvelsene var de samme som året før bare at her var første øvelse 110kg apollons, 115kg stokk og reps med 70kg hantel på 1 minutt. Fikk delt 2.plass på denne øvelsen.

Champions League 

Så var det farmers. Hadde jobbet ufattelig mye med grepet mitt og denne gangen fullførte jeg. Fikk 4.plass tror jeg. Dekk fullførte jeg også, men usikker på plassering. Så var det 150kg Stein til 1.20m over bakken. Flest mulig reps på 1 minutt. Klarte en del her og var godt fornøyd med det. Så var det finale. 230kg markløft for reps. Fikk fire godkjente her, da hadde jeg avansert med 2 reps fra året før og knallfornøyd med det. Endte på 4.plass av 12 stykk og det var mye bedre enn jeg hadde forventet.
Men måtte bare jobbe enda hardere med de tingene jeg hadde fokusert for lite på. Så fikk jeg invitasjon til Strongman Champions League. Etter dette stevnet bestemt jeg meg for at jeg måtte fokusere enda mere enn før på ryggen og beina. Hadde 270 i mark 3 mnd før men bommet på 280 og da ble jeg rimelig snurt. Satte ny pers i apollons axle på 140 kg. Endte på 4 plass her men var fornøyd i og med at det var mange av de beste fra forskjellige land.

Brøt drømmegrense 

Fikk da invitasjon til et nytt SCL. Det gikk for så vidt veldig bra. Tok 6 reps på 110kg stokk her og vant siste øvelse som var stein til 1.20 høyde. Endte på 4 plass her. Tenkte at da skal jeg i hvert fall dra 300 i mark i løpet av sommeren. Så jeg begynte å kjøre veldig mye reps på 200-220, var sjeldent at jeg gikk over 240. Tenkte at jeg skulle prøve på 280 først, det gikk overraskende lett opp til lårene men klarte ikke å rette meg ut, så jeg måtte gi meg. Så etterpå at det var 290 på stanga, så en liten trøst var det jo. Hvilte godt og trente lett i to uker. Så tenkte jeg at nå skulle jeg få det til så jeg tok noen reps på 220 og la på til 260 og kjørte en veldig lett singel her. La på til 320 først og så heldigvis dette før jeg prøvde å løfte. Dro 300 ganske greit opp og gøy endelig å ha gjort noe som bare to andre i min vektklasse i Norge hadde klart, han ene hadde gått opp en klasse så viste at d bare var meg og en til som har det og det er en god følelse.

Klar for Europas Sterkeste

Har fått invitasjon til Europas Sterkeste man som holdes i Nord-Irland på ei fibomesse 10. oktober, så regner med det blir mye tilskuere. Jeg er eneste nordmann i -90 kilosklassen og eneste sørlending i mesterskapet. Her er øvelsene:

Stokk, tyngst mulig.
Markløft med ekstra lang stang 290kg for reps.
Stein til skulder 110kg
Bilknebøy med 270 kg
Loading (flere objekter skal bæres og plasseres på en høyde. Sekk, tønner, husafelt Stein). Er litt usikker hva det blir.

Vil på NM-pallen

Uka etter dette er det jo Norges Sterkeste igjen, har fokus mot dette, men mest mot EM. Målet på EM er topp seks og målet for NM er pallen – 1, 2 eller 3 plass, spiller ingen rolle. Tror jeg kan gjøre deg ganske bra i stokk, stein og markløft på EM. De snakker om markløft for maksvekt på NM så da skal jeg prøve å sette en pers på 310, om dette blir noe av.
Hvis jeg klarer topp 5 på NM så kvalifiserer jeg meg forresten til VM som faktisk avholdes i Norge i desember. Så dette er vel hovedmålet for året.

Har tenkt å fortsette i 90 kg-klassen frem til 2017-sesongen er over så skal jeg ta meg ett års pause og bare trene og spise godt og så skal jeg begynne å konkurrere i åpen klasse. Har veldig lyst til å delta på SCL åpen klasse og selvfølgelig Verdens Sterkeste Mann. Trenger nødvendigvis ikke bli så himla tung men bli i så god form som jeg kan klare egentlig.
Har en veldig samarbeidsvillig kjæreste i Hanne som støtter meg utrolig bra oppi alt dette. Hun hjelper meg en del med treningene når vi trener sammen. Hun skal også være med meg til England når jeg skal på EM. Når ting blir til en livsstil, så er det svært få som egentlig forstår hvor mye man må ofre for å bli god. Tiden, maten, reisingen… Det koster mye penger. Så hun skal egentlig ha mest takk av alle. Hun er også glad i å trene, og det er deilig å kunne være treningspartnere og ikke bare kjærester.

Seks måltider om dagen

Når det kommet til mat, går dagen min sånn
Måltid 1: 150g havregryn, 50g protein og 3 egg.
Måltid 2: kylling/biff med grønnsaker
Måltid 3: samme som måltid 1
Trening
Måltid 4: biff/kylling, pasta og grønnsaker
Måltid 5: havregryn
Måltid 6: Casein og vitaminer, omega 3