For prestasjonene mine i sommer og høst ble jeg tildelt Asics gullsko som et symbol for at jeg har vært den beste norske juniorlangdistanseløperen i Norge i 2014
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Kristian Tjørnhom, en hardtsatsende langdistanseløper

Mitt navn er Kristian Tjørnhom. Jeg er 19 år gammel, og oppvokst i Kvinesdal. Jeg er en langdistanseløper med fokus på distanser mellom 3000m og 10.000m i tillegg til terrengløp.

Jeg løper for Kristiansand løpeklubb, og blir trent av Finn Kollstad. Jeg har løpt aktivt siden høsten 2010. I år går jeg ett år på folkehøgskole i Oslo.

Idrettsbakgrunn

I barndommen var jeg innom mange forskjellige idretter. Jeg spilte fotball, tennis og gikk på svømming. Samtidig som jeg løp litt i tillegg. Det var likevel ikke før i årsskiftet 2010/2011 jeg bestemte meg for at jeg skulle satse på løping i stedet for fotball. Mye av grunnen til det er nok fordi jeg har en familie med veldig gode løpegener. Flere generasjoner med Tjørnhom har løpt fort på lange distanser. Jeg har blant annet hatt med meg min far, Tore Tjørnhom, på trening nesten hver dag siden jeg startet å løpe.
Derfor var det naturlig at valget falt på løpingen, da jeg viste tidlig at jeg hadde talent for dette.

Sesongen som har vært

I år har jeg hatt mitt siste år som U20 junior. Årets altoverskyggende mål var å kvalifisere meg til junior-VM på 10.000m. VM ble arrangert i Eugene i USA i midten av juli. Gjennom å løpe på 31.21 på stadionmila på Kristiansand stadion 6. juni tok jeg kravet til VM, og ble så sendt til USA. I VM løp jeg ikke opp mot mitt beste, og måtte ta til takke med 32.08 og en 31.plass.

Etter å lagt ned mye god trening på sensommeren og høsten, var jeg godt rustet til terrengløpene på høsten. Jeg satte blant annet norsk rekord for juniorer på 5 km gateløp. Jeg ble også norsk og nordisk mester i terrengløp for juniorer, i tillegg til en 29.plass i EM terrengløp.

For prestasjonene mine i sommer og høst ble jeg tildelt Asics gullsko som et symbol for at jeg har vært den beste norske juniorlangdistanseløperen i Norge i 2014. Dette er noe jeg setter veldig høyt, og som er gøy å ha med seg videre.

Her kan du lese om tildelingen, hentet fra fagbladet Kondis.

Oppkjøring mot sesongen 2015

Etter en kort sesongpause i slutten av desember har jeg nå startet opp treningen igjen mot en ny sesong. Jeg har allerede gjennomført et ni dagers langt treningsopphold i Malaga med noen løpekompiser av meg. Her ble det gjennomført to økter til dagen, noe som gjorde at jeg fikk tilbakelagt omkring 180 km på de 9 dagene vi var der. Treningen gikk veldig bra, og spesielt kvalitetsøktene fikk jeg gjort veldig bra.

Videre i treningsarbeidet nå vil jeg gjøre stort sett det samme som vi har gjort før. Mengde vil økes litt, og jeg kommer til å prøve å ligge på 150km pr. uke. Det blir 13-14 økter i uka, hvor 3-4 av dem er kvalitetsøkter og resten er rolig.

En typisk treningsuke for meg i vår kan se sånn her ut:

Mandag
1: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp.
2: oppvarming + 10x1000m (sone3) + Nedjogg

Tirsdag
1: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp + basis styrke
2: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp

Onsdag
1: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp
2: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp

Torsdag
1: Rolig 8km + 4x100m
2: Oppvarming + 20x400m (Sone 3-4) + Nedjogg

Fredag
1: Rolig 10km + 4x100m stigningsløp.
2: Rolig 10km + 4x100m + Basis styrke

Lørdag
1: Oppvarming + Hurtig langtur (10km – sone 3) + Nedjogg
2: 6-8km rolig jogg

Søndag
1: Langtur, 15-20km

Neste treningsopphold blir en tre ukers leir i Monte Gordo i Portugal sammen med klubbkamerat Stian Bekkevoll i starten av februar. Her skal vi legge store deler av grunnlaget for å nå sesongens mål. Her bor og trener vi sammen med mange andre av de beste løperne fra Norge.
I og med at jeg går inn i min første sesong som senior-løper neste år, vil hovedfokuset være å forbedre tidene mine.

Dere hører fra meg igjen etter gjennomført treningsleir i Portugal.