Andjelika med sabel-bronse i kadettklassen, serbisk nasjonalt mesterskap 2016. Alle fotos: Marianne Wilson.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Kristiansandsfekter tatt ut til sabel-EM

Andjelika Pejic (16) er tatt ut til Serbias kadettlandslag i sabelfekting, og skal delta i junior/kadett-EM i fekting som starter neste helg i Novi Sad, Serbia.

Andjelika Pejic (16) er tatt ut til Serbias kadettlandslag i sabelfekting, og skal delta i junior/kadett-EM i fekting i Novi Sad, Serbia.

Andjelikas landslagsplass ble bekreftet etter at hun nylig vant bronse i serbisk nasjonalt mesterskap, kadettklassen. Hun var ett poeng fra å vinne sølvmedalje, men tapte dessverre semifinalen 14-15. 

Andj Sabre Bronze
Premieutdeling – Andjelika helt til høyre. Foto: M. Pejic.

Vi i Kristiansand Fekteklubb er veldig stolte av Andjelika, som prøvde sabelfekting for første gang mens hun gikk på Mottaksskolen høsten 2012. Da var hun nylig kommet til Norge og hadde nettopp startet å lære norsk.

DSCF1200

Andjelika ble med på et 8-ukers sabelkurs som klubben holdt med«Storbyprosjekt»-støtte fra Kristiansand Idrettsråd. Bilder fra kursøktene i Mottaksskolens gymsal ser du i bildegalleriet under.

Kristiansand Fekteklubb er den eneste klubben i Norge som driver med sabelfekting, den raskeste av fektesportens tre våpengrener. Både sabel- og florettfekting er offisielle OL-grener, men i Norge døde disse grenene ut i 1980-årene.

Hodekutt pareres med "Quinte" parade
Hodekutt pareres med «Quinte»-parade

Dessverre har klubben opplevd konkrete tilfeller av diskriminasjon fra Norges Fekteforbund i vårt arbeid med å gjenopplive og utvikle sabel- og florettfekting. Det store flertallet i fekteforbundet driver kun med kårdefekting, og ønsker at forbundets ressurser samles til utvikling av deres foretrukne fektegren. Etter mange års resultatløs kamp for like utviklingsmuligheter, ble siste skritt i 2014 en protestutmelding fra fekteforbundet.

Heldigvis for Andjelika støtter serbisk fekteforbund sine unge fektetalenter i den våpengrenen de ønsker å drive med, selv om deres fektemiljø både er mindre og har færre ressurser enn vi har i Norge.

– Som en liten fektenasjon er det viktig at våre unge fektere er motiverte til å trene ofte og bli i sporten, og vi må hindre frafall.  Derfor støtter vi dem i deres valg av den våpengrenen som de liker best og mener passer best for dem. Vårt fokus nå er rekruttering, utvikling og deltagelse, sier Nikola Rackovic, en av Serbias landslagstrenere i sabelfekting.

Vi gratulerer Andjelika med landslagsplassen, og ønsker henne et stort «lykke til» i Junior/Kadett-sabel-EM 2016!