I klassen opp til 63 kg for kvinner snatch amatør med kettlebells på 16 kg tok Celine Lorentsen fra Kristiansand VM-bronse med 168 repetisjoner. Foto: Harald Rishovd.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Kristiansandsjente vant VM-bronse i kettlebell sport

Celine Lorentsen (25) fra Kristiansand maktet hele 168 repetisjoner i amatørklassen i Hamburg. 

Her forteller Celine litt om seg selv:

Jeg har drevet med kettlebells i rett over tre år. Det hele startet med at jeg sertifiserte meg som kettlebellsinstruktør via forbundet NGKFs Per Helge Fjørtoft. Han er norgesmester, og tok sølv i VM i mai i år. Senere ble Per Helge coachen min, og mye av det jeg har oppnådd er takket være ham.
Mine beste resultater: Longcycle 24 kg 85 repetisjoner, snatch 20 kg 106 repetisjoner, snatch 16 kg 168 repetisjoner.

I klassen opp til 63 kg for kvinner snatch amatør med kettlebells på 16 kg tok Celine Lorentsen fra Kristiansand VM-bronse med 168 repetisjoner. Foto: Harald Rishovd.
Christer S. van Putten fra Kristiansand ble nummer sju i helgens Long Cycle Profesjonell 2x32 kg. Foto: Harald Rishovd.
I klassen over 68 kilo for kvinner snatch amatør med kettlebels på 16 kg ble mandalitten Kari Leer Backe-Hansen nummer 12 med 127 repetisjoner. Foto: Harald Rishovd.
I klassen opp til 63 kg for kvinner snatch amatør med kettlebells på 16 kg ble Helene Victoria Gillberg Christensen fra Kristiansand nummer åtte med 99 repetisjoner. Foto: Harald Rishovd.

I VM konkurreres det kun i snatch (rykk) for kvinner. Dette er ikke min hovedøvelse, men jeg bestemte meg for å utfordre meg selv og startet derfor å trene målrettet mot VM 2014. Resultatet mitt ble 168 repetisjoner snatch med 16 kg, noe som holdt til bronse i min klasse.

Hovedgrenen min er «longcycle» og det er denne jeg oftest konkurrerer i. Longcycle er en sammensatt øvelse som består av «clean» (vending) og «jerk» (støt). Jeg ble norgesmester i denne øvelsen i 2012 og 2013. Neste NM er lørdag 13. desember 2014, og jeg skal da stille i både «Longcycle» og «Snatch».

Til vanlig trener og jobber jeg på Crossfit 46 i Kristiansand. Her er jeg ernæringscoach og personlig trener, samt at jeg holder foredrag om livsstil. Miljøet vi har på Crossfit 46 er hovedgrunnen til at jeg holder motivasjonen oppe og elsker det jeg gjør. Jeg er heldig som får omgås så mange fantastiske mennesker både på jobb og trening. Min store lidenskap er naturlig mat, og mitt største mål i livet er å hjelpe flest mulig mennesker, slik at de kan oppleve hvilke helse- og prestasjonsfordeler man kan oppnå ved å endre til naturlig livsstil.

Jeg konkurrerer for Valhalla Kettlebell Club Sør, og representerer NGKF (Norges Girya og Kettlebellforbund​).

Her skriver Harald Rishovd i NGKF om VM:

I tidsrommet fra 20. til 23. november arrangerte IUKL – International Union of Kettlebell Lifting – VM i Kettlebell Sport i Hamburg. Norge stilte med hele 17 utøvere, det største norske landslaget noensinne.

Kettlebell Sport, eller Girevoy Sport som det heter i opphavslandet Russland, er en variant av vektløfting med lange tradisjoner i de gamle Sovjet-statene. De eldste opptegnelsene er datert til starten på 1700-tallet, og idretten har høy status i land som Russland, Ukraina, Hviterussland, Kasakhstan med flere – noe som også preget resultatlistene.

God vekst i Norge

Idretten kom til vesten på 2000-tallet, og har siden vokst sakte, men sikkert. Nå er den i ferd med å bli godt etablert i Norge, Sverige, Danmark, Finland, USA, Irland, England, Tyskland og mange flere land. Her hjemme er det allerede arrangert to norgesmesterskap og flere andre konkurranser rundt om i landet. Årets NM arrangeres i Oslo lørdag den 13. desember.

Øvelsene

I IUKL konkurrerer menn i disiplinene Biatlon og Long Cycle. Biatlon er igjen delt opp i Snatch (Rykk med en kettlebell) og Jerk (Støt med to kettlebells). Long Cycle består av de to momentene Vending og Støt og kjøres med to kettlebells.

Damer konkurrerer i Snatch (Rykk med en kettlebell), og felles for alle er at hver konkurranse varer i ti minutter der deltakerne skal løfte så mange korrekte repetisjoner som mulig (det er en dommer for hver utøver). Herrer løfter 24 eller 32 kg kettlebells, damer løfter 16 eller 24 kg.

Damer Snatch Amatør 16 kg – Gull og bronse til Norge

I klassen under 58 kg endte Ina Ruud-Winther (Oslo) på en sterk fjerdeplass med 145 repetisjoner. I klassen opp til 63 kg tok Celine Lorentsen (Kristiansand) en flott bronse med 168 repetisjoner, mens Helene Victoria Gillberg Christensen (også Kristiansand) ble nummer åtte med 99 repetisjoner. I klassen opp til 68 kg endte Linda Martinsen (Oslo) på en super femteplass med 169 repetisjoner, mens Jane-Christin Foss (Sarpsborg) ble nummer syv med gode 141 repetisjoner. I klassen over 68 kg vant Ellen Hammering (bor i Oslo, er fra Grimstad) gull med fantastiske 208 repetisjoner. Anne Mette Høegh-Larsen (Skien) fulgte opp med en flott niendeplass med 138 repetisjoner, Kari Leer Backe-Hansen (Mandal) kom like bak med 127 repetisjoner og tolvteplass, mens Therese Sletten (Skien) ble nummer seksten med 102 repetisjoner.

Herrer Biatlon Amatør 24/2×24 kg – Bronse til Norge

I klassen opp til 78 kg gjorde Lars-Martin Brasø Guttormsen (Trondheim) sin beste konkurranse noensinne, og endte med en flott bronse med 186 poeng. I klassen over 95 kg kjørte Christian Einarsen (Søgne) sterkt, og endte på en flott femteplass med 165 poeng.

Herrer Long Cycle Amatør 2×24 kg – Gull til Norge

I klassen opp til 68 kg vant Andrés Mauricio Kjeldner (Oslo, er fra Ålgård på Jæren) gull etter sterke 63 repetisjoner. I klassen opp til 85 kg endte 15 år gamle Vegard Skolås (Vinje) på en flott femteplass med 72 repetisjoner. Bård Solhaug (Oslo) fulgte opp med 60 repetisjoner, noe som holdt til en sjuendeplass i samme klasse.

Herrer Long Cycle Profesjonell 2×32 kg

Nils Martin Lundgren (Oslo) løftet sterke 61 repetisjoner med 2×32 kg, noe som holdt til en fjerdeplass i klassen opp til 78 kg. I klassen opp til 95 kg endte Christer Søgaard van Putten fra Kristiansand med 38 repetisjoner og en flott sjuendeplass.