Her løfter jeg en 120 kilo tung stokk fra gulv til strake armer, maks antall repetisjoner på et minutt. Fra Norges sterkeste i -105 kg i Kristiansand 2013. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Løfter for pallplass i Strongman Champions League

Mitt navn er Jon Einar Haugland (31) og jeg driver aktivt med strongman i vektklasse -105 kilo. Jeg er fra Bjelland i Marnardal, jobber i Nordsjøen og har to barn på to og fire år.

nsm -105. 2014 Medley med hantel over hodet for reps
Fra en medley der vi først løftet Apollon’s, så stokk, så avsluttet vi med maks rep på et minutt med en 80 kg tung hantel over hodet. Fra Norges sterkeste -105 kg i Kristiansand 2014. Foto: Privat.

Den kommende konkurranse jeg skal være med på er strongman champions league som denne gangen går av stabelen i Bamble i Telemark om en drøy uke. Ildsjelen som arrangerer dette i Norge denne gangen er Reymond Rabben, som også driver aktivt med sporten. Fra Kst (Kristiansand strongteam) så blir det Kjetil Finnes og jeg som skal være med å kjempe her.
Her er det de beste fra hvert land i Europa som blir invitert, så nivået er høyt.

Målet her er å forbedre forrige scl-plassering og kunne greie pallen, men det er små marginer i sporten. En liten tabbe eller en dårlig dag kan koste mye, men det er en del av sporten og er likt for alle.

I forrige champion league-stevne, som var det første som ble holdt i Norge, gjorde jeg det bra frem til siste øvelse, men feilet her og mistet pallplassen i siste øvelse. Så jeg endte på 4. plass. Løftene jeg var mest fornøyd med her var 330 kg i markløft i last man standing, som holdt til 1.plass i den øvelsen. Jeg hadde en god dag og følte jeg hadde hatt inne enda litt til om det hadde vært nødvendig.

Her kan du se vinnerløftet mitt på 330 kilo i markløft:


Perset også i Apollon’s axle med 150 kg, som var veldig bra for meg siden dette er en øvelse jeg tidligere har slitt litt med.

nsm -105 2013 (2)
Her løfter vi maks antall repetisjoner med 250 kg i markløft på ett minutt. Foto: Privat.

Sist lørdag var jeg med i NM enkeltøvelser i Tvedestrand og fikk bekreftet at formen er bra med to førsteplasser i henholdsvis markløft med 331 kg og Conan’s wheel med 506 kg og 2. plass i Apollon’s axle med 146 kg.

Når det gjelder treningsfortiden min, var jeg aktiv langrennsløper frem til jeg var 16-17 år. Jeg drev også litt med høydehopp sommerstid, og trente forskjellig kampsporter i 17-18-årsalderen.

Etter jeg avsluttet langrennskarrieren reiste jeg av gårde på mopeden og kjøpte 50 kg vekter som jeg heiv i sekken. Jeg holdt stanga i hånda på vei hjem og begynte å løfte vekter. Fikk fort med min bror Svein Erik Haugland, som også umiddelbart ble bitt av løftebasillen. Vi snekret forskjellige treningsbenker og lagde flere vekter selv. Jeg meldte meg også inn i et treningssenter i Kristiansand, der jeg sugde til meg så mye informasjon og lærdom jeg kunne av de mer erfarne om trening.

nsm nei Powerstairs. Jon Einar nm gull -105. Svein Erik nm gull -90 2012
Her har nettopp min bror Svein Erik (t.v.) og jeg vunnet NM enkeltøvelser i powerstairs i 2012. Jeg i -105 og Svein Erik i -90. Foto: Privat.

Svein Erik har vært min viktigste motivasjon opp gjennom årene til hele tiden å trene hardere og bli sterkere, da vi begge har et veldig sterkt konkurranseinstinkt. Det har ført til at vi har knivet om å løfte mest og pushet hverandre, og aldri latt hverandre ligge på latsiden.

Strongman var noe både min bror og jeg ville prøve for fire-fem år siden, og siden begge hadde trent mye tunge vekter gjennom mange år hadde vi en veldig bra grunnstyrke. Vi gjorde det ganske bra veldig fort og ble umiddelbart hekta. Da var det kjempemoro å løfte og bære andre ting enn bare vekter hele veien.

Det som også straks fascinerte meg med denne sporten var det fantastiske samholdet.

I en konkurranse kan jeg spørre min argeste konkurrent om råd rett før en øvelse og han kan gjøre det samme.

Her løfter jeg fem steiner fra 120 kg til 170 kg på kortest mulig tid. Dette er fra Norges sterkeste i -105 kg Kristiansand 2013. Foto: Privat.
Her løfter jeg fem steiner fra 120 kg til 170 kg på kortest mulig tid. Dette er fra Norges sterkeste i -105 kg Kristiansand 2013. Foto: Privat.

Man hjelper hverandre gladelig og heier på hverandre. Akkurat dette føler jeg er unikt med denne sporten. Stemningen på treningene med Kst er også alltid veldig bra og jeg har lært veldig masse av mange dyktige folk der.

Når det gjelder mine tidligere konkurranser, har jeg oppnådd 3.,2., og 4. plass i Norges sterkeste i -105 kilosklassen de tre siste årene.

Jeg var også med i VM i Finland i 2013. Der kom jeg på 8. plass av 24 deltakere, noe jeg var fornøyd med i min første internasjonale konkurranse. Hadde blant annet sju repetisjoner på 275 kg i markløft her, som holdt til 3. plass i den øvelsen.

Ellers har jeg vært med på en del NM i enkeltøvelser i Valhalla, arrangert av Knut Bjorvatn. Har åtte-ti førsteplasser totalt i forskjellige øvelser her og har satt noen rekorder.

Her skulle vi gå 10 meter med en frame walk på 340 kg på kortest mulig tid. Dette er fra VM i Finland 2013. Foto: Privat.
Her skulle vi gå 10 meter med en frame walk på 340 kg på kortest mulig tid. Dette er fra VM i Finland 2013. Foto: Privat.

Målene videre for året er å gjøre det best mulig på Norges sterkeste for -105 kg i Kristiansand i oktober og VM i november, om kvalifiseringen går etter planen.