Pål Try (t.v.) og Svein Frustøl (t.h.) er de lokale håpene i Rally Sørland kommende lørdag. Her er de to førerne fra arrangørklubben Kristiansand Automobilklubb fotografert sammen med Anders Grøndal før Rally Sørland i 2014. Foto: Rune Stensland, Fædrelandsvennen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Lokale håp gleder seg til Rally Sørland

Førstkommende lørdag er det klart for årets første NM-rally på barmark, og tradisjonen tro er det Rally Sørland som drar i gang sommersesongen.

De lokale favorittene, Svein Frustøl og Pål Try, som begge kjører for arrangørklubben KAK, stiller med hver sin Ford Fiesta R5.

– Vi har en helt fersk bil uten en stripe, nå skal vi bare ut og krasje den. Vi har aldri vært dårligere forberedt til Rally Sørland enn det vi er i år, sier Pål Try.

VM-fører Mads Østberg og hans kartleser Ola Fløene kommer rett fra Argentina til Kristiansand, og må dermed finne seg i å være blant favorittene. NM-leder Anders Grøndal og kartleser Miriam Walfridsson sammen med fjorårets vinner på Sørlandet, Eyvind Brynildsen og kartleser Anders Fredriksson er også blant favorittene.

M_Ostberg_AGR16
Mads Østberg sammen med fanskaren.

– Vi gleder oss til å kjøre i Norge igjen. Det blir hard konkurranse. Det er flere av konkurrentene som kjører bra, men jeg har vunnet løpet fem ganger tidligere, og kjører selvfølgelig for min sjette seier, sier Mads Østberg. Sammen med kartleser Ola Fløene kommer han rett fra 5. plass i Argentina. De to vant tidligere i år KNA Rally Finnskog med sin Ford Fiesta R5.

Arrangøren, Kristiansand Automobilklubb (KAK), har også i år lagt basen for sitt løp til Kristiansand sentrum, mens serviceplass er like utenfor byen.

Deltagerne skal kjøre åtte fartsetapper, og alle kjøres på lørdag. Det er altså ikke todagers-løp denne gangen. Det er om lag 95 biler som starter i NM-løpet.

I år skal det kåres fire norgesmestre i rally, og nytt av året er at fører og kartleser sammen kåres som mestere i sin klasse. Det er altså ikke egen klasse for kartlesere.  Ellers er NM-klassene som i fjor.

Det er sju NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og fire på barmark. NM-finalen er Rally Hedemarken i september.

I klassen for internasjonale biler med firehjulsdrift er det Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum som leder med sin Ford Fiesta R5 etter årets tre første runder. Grøndal og kartleser Miriam Walfridsson har kjørt inn 79 poeng, etter to seire og en andreplass.

I Rally Sørland møter han som nevnt Mads Østberg fra NAF Motorsport Asker & Bærum, også han i en Ford Fiesta R5. Østberg stilte også i KNA Rally Finnskog i vinter, og da endte det med seier sammen med kartleser Ola Fløene. Østberg har vunnet Rally Sørland hele fem ganger tidligere, sist i 2012.

Eyvind Brynildsen i Ford Fiesta RRC under Rally Sigdal 2015. Pressebilde fra Eyvind Brynildsen rally team. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no
Eyvind Brynildsen i Ford Fiesta RRC under Rally Sigdal 2015. Foto: Benjamin A. Ward/www.benjaminward.no

Eyvind Brynildsen fra KNA Varna vant Rally Sørland i fjor og i 2013. Nå er han tilbake i en Ford Fiesta R5 sammen med kartleser Anders Fredriksson. De vil også gjerne kjøre over målrampa som vinnere på lørdag ettermiddag.

Mens Østberg og Brynildsen ikke satser på hele NM-serien, er det unge Oscar Solberg (18) fra KNA Indre Ytre Østfold som ligger på andreplass sammenlagt bak Grøndal.  Sønn av mer kjente Henning Solberg, har hatt en god start sesongen i sin Subaru Impreza. Oscar har rutinerte Øyvind R. Beckstrøm som kartleser.

Geir Helge Frøslid fra NMK Fluberg og kartleser Dag Nordstrand, også de i Subaru Impreza, ligger likt med Oscar Solberg. Begge har 51 poeng.

Norgesmesteren fra 2014, Frank Tore Larsen og kartleser Torstein Eriksen, har også vist sterk form i det siste med seier i blant annet Hurumsprinten. De vant Rally Sørland i 2014 med sin Ford Fiesta R5, men har hatt en del trøbbel i årets første NM-runder.

S_Rokland_16_Finnsk
Steve Røkland.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det Steve Røkland fra NMK Gardermoen som leder NM. Han har kjørt imponerende i de tre første NM-rundene og har sanket hele 82 poeng, sammen med Patrik Barth som kartleser. Men på lørdag må Steve bytte ut sin Peugeot 208 R2 med en langt svakere Ford Fiesta ST. Uansett vil han høyst sannsynlig sanke nye NM-poeng.

Unggutten Håkon Sveen Frøslid fra NMK Fluberg ligger på en andreplass i denne NM-klassen med sin Ford Fiesta ST. Han har 57 poeng. På en tredjeplass ligger Miriam Aasli fra NAF Øvre Østfold i en Ford Fiesta R2 med 39 poeng.

I nasjonal klasse for firehjulsdrevne er det uhyre tett i tetkampen. Tittelforsvarer Bernt Kollevold og kartleser Ove Johnny Andersen fra NAF Motorsport Asker & Bærum i Toyota Celica ST205 har 53 poeng. Det samme har Jo Inge Bakken/Tommy Slåstad fra KNA Kongsvinger med sin Mitsubishi Lancer samt Stein-Erik Brynildsen/Vemund Leivestad fra NMK Gardermoen med Mitsubishi Lancer. Tre førere med samme poengsum altså.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det Søren Snartemo fra NMK Konsmo som leder med sin BMW M3. Han har to seire og en fjerdeplass så langt, og sammen med sin kartleser Arne Ingar Stulen har han 76 poeng. Nærmest følger Vidar Nordbø fra KAK med sin Volvo 240 og 49 poeng. På en tredjeplass ligger Anders Kjær fra NMK Larvik med sin VW Golf og 47 poeng.