Generalsekretær i Norges Triatlonforbund, Kari Uglem, er en merittert løper og forfatter. I Tresse instruerte hun årets sofagriser på vei mot deres første triatlon, TriQuart, som arrangeres i slutten av juli. Her instruerer hun Stefania Helgadottir fra Team Sofagris.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

– Mange løper feil

- Vær bevisst på hvordan du løper. Da sparer du krefter, forteller generalsekretær i Norges Triatlonforbund, Kari Uglem.

Det blåser i Tresse, festplassen i Kristiansand sentrum. Om to måneder skal damene fra Team Sofagris i ilden her. Da skal de delta på sin aller første triatlon. Men fortsatt har de ikke lært seg å like å løpe.

Det akter Kari Uglem å gjøre noe med. Nå lytter hun mens sofagrisene flommer over, for det meste med skrekk og bekymringer.

– Løping er ikke så vanskelig, beroliger hun.

– Men dere må jobbe med løpsteknikken. Mange løper feil. Og dere må bli bevisste hva dere gjør. Akkurat som dere øver drills i bassenget, skal dere øve drills når dere løper også, forteller hun.

– Tren spesifikt på løpsteknikk to ganger i uka, eller legg det inn sånn innimellom, råder Uglem.

Legg inn små teknikkøvelser, enten det er i treninga eller i små luker i hverdagen.

Kari Uglem ber damene om å skyve hofta opp og fram.

– Vær stolte. I dag er dere dronninger! Alt som har med kroppsholdning å gjøre, starter i bunnen, nemlig føttene. Derfor skal dere trene vrista jevnlig, oppfordrer Uglem, og så viser hun hvordan de skal vippe foten opp og ned.

– Små bevegelser på stedet, nesten som jogging på stedet, eller dere kan gjøre tåhev. Vrista er lett utsatt for skader. Og dette er enkle øvelser som dere kan gjøre når dere står og ser på Dagsrevyen.

– Står?

– Ja, mange blir skadet i vrista. Legg dette inn i hverdagen, enten dere pusser tennene, venter på bussen eller ser på tv.

Damene står på stedet hvil, mens vrista bøyes gjentatte ganger.

– Sånn ja. Flott! Og så opp og fram med hofta. Det er viktig. Vær stolte!

Nesten umiddelbart er damene rankere og rettere i holdninga.

– Bra! Nå kan dere kalle dere løpere snart.

– Og nå skal vi trene hofta vår! Jeg har tegnet en strek i grusen. Løp til den, og gå rolig tilbake.

Damene trener mot TriQuart, men først er det løpeteknikk som gjelder. Her fra «skiftesonen» foran Christiansholm, under veiledning fra Kari Uglem. Fra venstre; Anne Moland Johannessen, Stefania Helgadottir, Irene Sørli og Edda Rykken

De fire damene løper forsiktig mot streken i grusen mens de løfter knærne. Det går sånn passe.

– Ikke løft knærne for høyt, formaner Uglem.

– Da faller dere bare bakover. Løft dem så høyt dere klarer, samtidig som dere løper med rak rygg og verdighet.

Damene vender tilbake til startstreken. I slutten av juli er det skiftesonen til TriQuart som ligger her. I dag er det mer en ekserserplass, om enn i en hyggelig tone.

– Fantastisk! Dette var mye bedre. Og siden dere var så flinke, skal dere få lov til å gjøre øvelsen én gang til.

– Bruk kreftene riktig. Skulderen er et kuleledd, forklarer Kari Uglem.

Til vanlig er Kari Uglem generalsekretær i Norges Triatlonforbund, men hun er også en svært erfaren løper. Dessuten har hun skrevet boka ”Løpe”, om hvordan du kan bli en bedre løper.

Hun er i Kristiansand i forbindelse med en treningssamling som Norges Triatlonforbund arrangerer. Inne på Aquarama trener et tyvetalls supermosjonister mot EM i Herning og VM i Rotterdam. Men hun har også takket ja til å være «gjesteinstruktør» for fire damer fra Team Sofagris.

Og nå løper fire damer fram og tilbake mens de sparker seg selv i bakenden.

– Haha. Endelig er det fordel med stor rumpe, sier Anne Moland Johannessen.

De andre damene ler høyt.

– Jeg kommer til å være stiv i morgen. Og resten av uka, sier Irene Sørli.

Damene løper fram og tilbake i Tresse. I dag det det bare måker og forhutrede sørlendinger her, som spaserer langsmed den populære Strandpromenaden. Samt fire selverklærte sofagriser og én generalsekretær.

– Dette gikk jo veldig bra, sier Uglem.

Hun oppfordrer dem til å ikke se for mye på hverandre.

– Gjør det i ditt tempo, og på din måte!

Kneløft er én enkel måte å trene styrke, slik at løpsteknikken blir bedre. Fra venstre Edda Rykken, Irene Sørli og Stefania Helgadottir.

Damene løper nok en gang fram mot streken. På sidelinja står det noen turgåere og kaster undrende blikk. Plutselig føler de seg litt ukomfortable.

– Er dette vanlig? Å gjøre sånne ”rare” øvelser?

– Ja, alle løpere legger inn drills. Noen gjør det i forkant av hver intervalløkt, noen legger det inn i løpet av en langtur, og noen trener spesifikt på dette én – to ganger i uka. Poenget er at løp i stor grad handler om styrke, i de store muskelgruppene og i kjernemuskulaturen, forteller Uglem.

– Tren mage og rygg hele året. Da løper du lettere med en rak holdning. Og så er det selvfølgelig viktig å trene de virkelig store muskelgruppene, som lår og rumpe. Spark bak og høye kneløft. Det er gode øvelser for å bli en bedre løper.

– Tren kjernemuskulaturen: Mage og rygg. Hele året! Da får du en fin linje i vannet når du svømmer. Og da er det lettere å være rak i ryggen, og du unngår å falle sammen som en potetsekk på slutten.

– Slapp av når dere løper! Mange er anspent, og det setter seg i skuldrene og nakken, forklarer Kari Uglem.

Uglem ser mot de andre damene. For tre måneder siden var de riktige sofagriser. Nå har det skjedd store forandringer i kroppen. Men det er ikke alt de ser selv. Da er det lett å miste motivasjonen.

– Det er veldig mye bra løping blant dere, i bevegelsesmønsteret deres! Gjør øvelsene som du har lært, så kommer kondisen etter hvert.

– Tenk mentalt! Ord som «ikke» og «nei, det får jeg ikke til» gjør mer skade enn du tror! Det høres banalt ut, men det er så viktig.

Drills bør være like naturlig å legge inn på banen eller i terrenget som de drillsene vi gjør i svømmebassenget. Kari Uglem fra Norges Triatlonforbund instruerer Irene Sørli i hvordan gjøre høye kneløft.

Damene kikker i bakken, nesten sjenert.

– Å, tenk å kunne spurte i mål, sier Edda Rykken, og tenker på TriQuart som er siste søndag i juli.

Det blir 49-åringens aller første triatlon. Fortsatt virker det langt unna. Men i en travel hverdag kommer dagene lett ramlende på.

– Det går fint, beroliger Uglem.

– Spar litt krefter til slutten. Og tenk på hofta og vrista di mens du løper. Da beveger du deg som en dronning.

– Men ja, det vil være vondt når du gjør en innsats. Men det er ikke farlig. Vær optimister og tenk positivt!