Vågsbygd Karate Klubb stilte med 14 utøvere og to dommere i helgens karate-NM i Bærum. Bak f.v.: Henrik Mangseth, Rikke Årdal, Marte Lundal, Martin Verås, Hans Olav Goncalves, Yves Eik, Olai Skivik, Terje Årdal, Olav Ødegaard, Hans Madsen, Rolf Dignes, Finn Terje Verås og Svein Ødegaard. Foran f.v.: Lea Hauge, Storm Skivik, Amin Martin Berge, Sander Sletten, Sonja Thrana, Didrik Drøsdal og Didrik Mangseth. Foto: Bjørn Lundal.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Medaljeskred til Vågsbygd i karate-NM

Denne gjengen klinket til med fire sølvmedaljer og seks bronsemedaljer i helgas norgesmesterskap.

Stevnet gikk over to dager, hvorpå samtlige kataøvelser og senior kumite-klasser ble avviklet lørdag.

Felles innmarsj og oppstilling før kampdelen av norgesmesterskapet settes i gang. Foto: Bjørn Lundal

Vågsbygd Karateklubb har ikke hatt utøvere som satser på kata på flere år, men denne gangen var det to ungdommer som ønsket å prøve. Det endte ikke helt uventet uten plassering, da treningsarbeidet for denne konkurranseformen ikke har hatt høyeste prioritet. Det var allikevel ikke avskrekkende langt frem til finaleplasser også her, så de vurderes å ta opp igjen satsingen på kata, om utøverne fremdeles har lyst.

Henrik Mangseth har gjort store fremskritt denne sesongen og det var derfor knyttet visse forventninger til hans innsats i kanskje den tøffeste klassen i NM, herrer – 84 kg. Det begynte bra med seier over rutinerte Halvor Grønvold fra Tiger Karate Klubb, og neste motstander var da Jørn Over Hansen, utøveren med flest NM-titler og kongepokaler i historien.

Henrik gikk en veldig god kamp, men så ut til å ha litt for mye respekt for sin meritterte motstander, og da vinner man ikke slike kamper. I stedet ble det en skade i foten, som hemmet ham såpass i rekvalifiseringen at han i realiteten var sjanseløs på videre avansement til bronsefinalen. Jørn Over ble vinner av klassen og dermed også årets kongepokalvinner, og står nå alene med rekord i antall kongepokaler med hele sju stykker.

Sonja Thrana stilte opp i fullkontakt delen av NM i karate, noe som egentlig er en stilartskonkurranse for Kyukushinkai utøvere, og ikke noe hun trener på til daglig. Allikevel klarte hun seg meget bra og kunne ta med seg en velfortjent sølvmedalje hjem i bagasjen.

Sonja Thrana (t.v.) i fullkontaktskamp mot utøver fra Ringerrike. Foto: Bjørn Lundal.

Den tidligere Vågsbygd jenta Ariana Alic, som grunnet studier nå konkurrerer for Mizuchi Karate Klubb i Oslo, ble også i år norgesmester i dameklassen – 55 kg, hvor hun for øvrig slo Kirsten Loven fra Tyholmen KK i finalen. Kirsten ble søndag imidlertid norgesmester i klassen U21.

Søndagen var holdt av for ungdom 12-14 år, kadett 14-16 år, junior 16-18 år og U21-klassene. Didrik Mangseth hadde vanskelig trekning i juniorklassen hvor han allerede i første kamp møtte Adrian Lopez Salas, som har ti NM titler allerede, og 40 internasjonale medaljer.

Didrik (t.v.) kjempet bra, og satte inn noen fine poeng mot Adrian. Foto: Bjørn Lundal.

Didrik kjempet veldig bra, men da sluttsignalet gikk, viste tavlene 6-4 i fordel Adrian. Grunnet trekningen kunne det da ikke bli bedre enn tredjeplass på Didrik som likevel viste at han nok er Norges nest beste junior for tiden, og det er skuffende av landslagsledelsen at han ikke blir tatt med til nordisk mesterskap om 14 dager.

Klubben hadde også forhåpninger til toppresultat i junior klassen + 76 kg, men da Olav Ødegaard måtte stå over mesterskapet grunnet skade, og med Hans Olav Goncalves fullstendig ute av form, ble det mindre rutinerte Didrik Drøsdal som heldigvis klarte å sikre en bronsemedalje. Her ble det sølv til Aleksander Confesor fra Tyholmen KK.

Martin Verås, kadett – 63 kg. Kom helt til finalen, hvor han måtte se seg slått av Henrik Rydstrøm fra Sarpsborg KK, og tidligere år har en slik plassering gitt billett til nordisk, men altså ikke år. Yves Eik tok en sterk tredjeplass i klassen.

Martin Verås t.v. og Yves Eik lengst t.h.. Foto: Bjørn Lundal.

Olai Skivik fikk tredjeplass i kadettklassen – 70 kg. Storm Skivik og Lea Hauge, var førstegangs deltakere i NM, i ungdomsklassen, hhv. gutter -51 kg og j jenter -49 kg.

Begge kom til finalen, og Lea ledet sin helt til det gjenstod sekunder av kampen, men så gjorde hun en feil som kostet henne gullet. Storm gikk også en god finale, men ble slått av en bedre motstander.

Lea imponerte stort i sitt første NM, her var det kun rutine som fratok henne NM-tittelen. Foto: Bjørn Lundal.

Også Julie Fjugstad,  Sander Sletten og Amin Martin Berge var førstegangsdeltakere i NM. Sander gikk i klassen ungdom + 51 kg, hvor det var mange gode deltakere, og flere som allerede har internasjonale plasseringer. Sterkt som debutant å komme hjem med tredjeplass fra denne gruppen. Julie fikk også med seg bronsemedalje og masse selvtillit fra klassen -43 kg. Amin gikk veldig bra, men møtte en motstander som var litt for god denne gangen.

Storm kjempet iherdig og ledet klart, men var uoppmerksom mot slutten av kampen og motstander fikk inn en 3-poenger i kampens siste sekunder. Det kostet ham NM-tittelen. Foto: Bjørn Lundal.

Marte Lundal fikk ikke medalje denne gangen, men deltok i en knallhard gruppe med utøvere som holder veldig god internasjonal standard. Det er små marginer og 5. plass her er ikke dårlig, selv om Marte neppe er fornøyd med å ikke komme hjem med medalje.

Alt i alt et helt greit mesterskap for klubben, med fire sølv og seks bronsemedaljer, men uten en eneste norgesmester kan vi ikke si oss helt fornøyd.