Kristiansanderen Luis Ohnstad (22) trener seks dager i uka for å bli den beste styrkeløfteren i Norge i sin vektklasse, 74 kilo. Foto: Tom Hogstøl.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Slik skal jeg bli Norges sterkeste

Jeg er den typen som spesialiserer. Som har stor lidenskap og glød for den sporten jeg driver med. Nøkkelordene er mental trening, dedikasjon og innsats.

Hvis jeg ikke har en indre motivasjon for det jeg driver med, holder jeg ikke på lenge. Jeg går all in, og vil bli best.

For meg så handler trening om å utfordre seg selv, pushe grenser, jobbe knallhardt for å nå målene man har satt seg, samtidig som man nyter prosessen. «Prestasjon» er et hett ord om dagen, og mange mener nok at man må slutte å stille så høye krav, og si til seg selv at «Jeg er bra nok». Det er jeg for så vidt enig i. Samtidig mener jeg det blir veldig feil å skulle slutte å «jage» etter resultater og suksess. Det er jaget etter resultater som har gjort meg til den fighteren jeg mener jeg er i dag. For jeg har ikke alltid vært det.

Godt fornøyd med dette knebøyet (video):

Det startet da jeg begynte å trene crossfit i 2011. Jeg fikk øynene opp for idrettsutøvere med noen utrolige prestasjoner, og brukte mye tid på å lære meg å kjenne sporten, og jeg brukte timesvis på å lære meg teknikkene på de mest krevende øvelsene. Men den store lidenskapen var ikke der. Ikke i så stor grad som jeg kanskje skulle ønske. Men crossfit fikk meg til å få opp øynene, fordi jeg ble introdusert for både vektløfting og styrkeløft samtidig.

Det tok ikke lang tid før jeg skled mer og mer over til vektløfting og styrkeløft. Nå er det mitt største fokus. Etter hvert som jeg ble varm i trøya og hadde trent en stund, begynte jeg å studere de beste. Verdenseliten i de forskjellige idrettene. Jeg så ikke bare på prestasjonene, men jeg var nysgjerrig på hva som skilte de beste, fra de nest beste. Hvilke faktorer spilte inn? Hva var oppskriften? Og vipps så ble jeg kjent med et annet tema: Mental trening.

Fra 2011 til 2016 har jeg utviklet meg mye som person og som utøver. Jeg har hele tiden søkt etter det som jeg virkelig brenner for. Nå er det styrketrening, der styrkeløft er hovedfokuset. Jeg har også fullført en utdanning som mentaltrener/coach, og bruker det i hverdagen for å optimalisere prestasjonene. Jeg har en stor tro på at god struktur i forhold til det fysiske arbeidet, og en stor bevissthet rundt det som går på det mentale, vil gjøre at jeg går til topps, og blir Norges sterkeste styrkeløfter i min vektklasse.

Jeg har lært meg å pushe meg til det ytterste, og ha riktig fokus på trening, ha god tilstandskontroll, og en god visualiseringsevne før, under og etter trening. Jeg har også forstått verdien av å sette seg gode konkrete mål, og jobbe hardt og smart for å nå dem. Dette trener jeg på daglig, det å ha hodet med seg, og det har gjort meg til en fighter. For meg handler det ikke om talent. Det handler om å forstå at du alltid kan ta det til neste nivå, og at du må være villig til å jobbe hardere enn alle de rundt deg. Ikke bare på samme gym som deg, men alle.

Jeg holder mange foredrag om mental trening, her er et fra Kristen VGS Vennesla. Foto: Privat.
Jeg holder mange foredrag om mental trening, her er et fra Kristen VGS Vennesla. Foto: Privat.

Nå er det NM til høsten og neste vår, i tillegg til noen klubbstevner i Kristiansand før den tid, og jeg har en klar plan på hvordan jeg skal være i så god form som mulig når det er NM. Jeg har et lite team rundt meg, som hjelper meg på de områdene jeg ikke har kunnskap på. Jeg knytter til meg kloke mennesker.

Min gode venn Jahn Espen styrer kostholdet mitt, naprapat Kennet Gard sørger for at kroppen er i god stand hele veien, så er jeg omringet av gode utøvere og personer på CrossFit Kvadraturen, der vi har et fantastisk miljø der alle støtter hverandre. Uavhengig om du driver med styrkeløft, vektløfting, gymnastics, eller crossfit. Så jeg kunne ikke hatt det bedre. Jeg trener seks ganger i uken nå, noen ganger to ganger om dagen. Det er mye periodisering, så treningsmengden varierer.

Jahn Espen Nakkestad er en ypperlig motivator! (video)

Når jeg skal i NM, er øvelsene knebøy, benkpress og markløft de jeg skal testes i. Jeg stiller i 74-kilosklassen. Mine personlige rekorder i de øvelsene er 180 kg i knebøy, 120 kg i benkpress, og 200 kg i markløft.

Nå er det knallhardt arbeid som gjelder. En klar plan og et klart mål, så er det bare å gi bånn gass. Jeg skal bli Norges sterkeste, uansett hvor mye det krever, og ingen skal få lov til å jobbe hardere enn meg. Jeg er en «jager», en som har balanse i form av at jeg nyter prosessen, men jeg er aldri helt fornøyd. Jeg skal bestige fjellet, og når det er gjort, så finner jeg et høyere fjell og går til topps der også. Alt sitter i hodet. Du vil bli sjokkert over hvor mye som bor i deg, og potensialet ditt, når du begynner å undersøke. Sørg for at det du gjør i dag, tar deg mot målet ditt på sikt.