Marianne Harding spiller for Vest Agder - her fra oppgjøret mot Tor Eivind Grude og Vestfold i 2016. Foto: Nils Kvangraven.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Nå braker det løs i toppdivisjonen

Totalt er det nesten 2000 bridgespillere som deltar i det norske divisjonssystemet i bridge. Å spille på det øverste av fire nivåer henger høyt.

Norsk Bridgeforbund står for årlige norgesmesterskap og seriemesterskap for bridgespillere i Norge. Seriemesterskapet består av fire divisjoner med opp- og nedrykk.

Av 12 lag (ca. 60 spillere) i 1. divisjon har Vest-Agder ett hvor vi finner spillerne Helge og Roald Mæsel, Geir Brekka, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding. Laget har massevis av erfaring og lykkes de kan det bli medaljekamp på dyktige sørlendinger.

Les flere Lokalsporten-innlegg om bridge her 

Følg resultatene live på denne linken. Spillingen begynner fredag kl 19:00.

Vest-Agder har lange tradisjoner i norsk elitebridge, høydepunktet var i 1983 hvor det ble gull med Øystein Jensen, Per Henrik Drangsholt, Erik Dahl, Helge og Roald Mæsel.

Faksimile: Fædrelandsvennen 1983.

Mellom alle mesterskap og turneringer har kretsens klubber sine ukentlige spillekvelder. Ta gjerne et besøk på kretsens egen hjemmeside hvor du kan lese om både krets og klubbenes aktivitet.

Søms Jorunn og Roy Olsen i kamp mot Tom Høiland – Helge Stornes fra Kristiansand BK i årets KM LAG. Foto: Nils Kvangraven.

I dag tar vi en nærmer titt på Søm Bridgeklubb. Klubben har et aktivt miljø og spiller hver onsdag på Randesund Bydelshus. Klubben ble stiftet i 1974 og har ett godt sett med rutinerte spillere i kombinasjon med de som er fornøyd med en spillekveld i uken.

Forrige ukes bridgekveld ble vunnet av Jorun Roald – Jan R Hansen tett fulgt av Wiggo Nordskag – Terje Moen.

Dette spillet inneholdt flere posisjoner:

Fordelingshender gir ofte rare resultater, men i på SØM denne kvelden spilte flest sparkontrakt NS med 12 stikk.

La oss si meldingene gikk som dette:

SYD blir altså spillefører i 5♠ og vest starter naturlig med singleton hjerter i utspill. Kongen vinner stikket og spar knekt løper rundt til vests konge. Nå komme spillets første poeng

La oss si vest prøver å spille kløver for å treffe makker med et direkte inntak med kløver ess slik at han kan få stjelingen sin i hjerter.

Nå skal spillefører legge LAVT fra nord. Eneste sjanse for å unngå taper i kløver er at vest har spilt fra tieren. Ber du om liten fra nord må øst på med kongen for ikke å gi deg stikk for åtteren. Legger han lavt kan du ta ut trumfen, gå inn på hjerter ess og spille kløver dame fra nord som løser fargen uten taper!

Vest ønsker ikke å «åpne» kløverfargen og fortsetter med ruter ess

Nå har spillefører i teorien bare 11 stikk, han kan vel ikke unngå å tape ett stikk i kløver?

Etter å ha trumfet ruter ess går syd over til hjerter ess og ber om kløver dame. Mange har hørt om «honnør på honnør» og det er ett naturlig påspill av øst å dekke damen med kongen. Men se hva som da skjer. Syd vinner med esset og kan nå fortsette med kløver 9 og på den måten fange tieren hos vest i en finesse! Hvis øst derimot lar kløverdame beholde det første stikket kommer ikke samme posisjon!

Instruktivt og spennende, to fine spillepoeng på ett spill!

Les mer om SØM Bridgeklubb, her er du hjertelig velkommen i fine sosiale rammer.