Første kamp mot Delaware State. Vi vant 32-13. Jeg har nummer 78 på brystet. Foto: Cathy Fox.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Lever fotballdrømmen i USA

Etter mye mer trening enn jeg er vant med fra Norge, er jeg raskere og sterkere enn noensinne. Det trengs mot veldig gode motstandere i amerikansk collegefotball.

I januar reiste jeg til USA for å spille 1. divisjon FCS collegefotball på Liberty university. 1 divisjon i USA har to ligaer, FBS og FCS. FBS er den beste ligaen. Da jeg kom, ble jeg møtt av to flotte damer som ga meg forskjellige klær og mat som jeg kunne ha i mitt nye hjem. Ei uke etter jeg hadde landet begynte off season-treningene. De som driver med idrett vet at off season-treninger er de tyngste treningene du har i året og det var tungt! Vi trente bare fire ganger i uken, men det var tungt både mentalt og fysisk. En typisk dag var slik: Opp klokken 06.30 for og gjøre seg klar for skole og frokost, skole fra 07.40 til 12.30, spise litt igjen før trening fra 13.45 til 17.45.  Spise igjen etter det, og så studere og gjøre lekser til rundt 23 før man la seg ned i senga i fosterstilling og sovnet.

Her ser du ca. 1/5 av treningsrommet vårt. Ikke noe å utsette på fasilitetene. Foto: Privat.
Her ser du ca. 1/5 av treningsrommet vårt. Ikke noe å utsette på fasilitetene. Foto: Privat.

Etter de to første månedene begynte jeg å merke hvor mye raskere og sterkere jeg var blitt og det viste seg på fotballbanen også. Fysisk har jeg samme mål som i fjor, 202 centimeter høy og 140 kilo i kroppsvekt. Da vi begynte med vårtreningene i mars/april spilte jeg raskere og mer fysisk enn noen gang før, men det var fortsatt ikke like raskt og fysisk som det amerikanerne gjorde. De var store, raske, sterke og smarte på fotball banen. På min første trening ble jeg satt opp mot vår beste defensive spiller, jeg ante ingen fare og tenkte han bare var en rookie slik som jeg var. Jeg ble møtt av en vegg, for å si det slik.

Etter høsttreningene dro jeg hjem til Norge i fire uker. Det var flott å feire 17 mai og se hele familien igjen. Da jeg reiste tilbake til USA 6 juni, var det rett på sommertreningen med fem økter i uken. De var ikke like tunge som offseason-treningene fordi det var mer fokus på kondisjon og komme i kampform. Det var lange dager hvor det var skole fra 08 til 12 og trening fra 13.45 til 17.45 igjen. Dette gjorde vi hver ukedag fra 8. juni til 2. august.

God stemning da vi slo slo Montana, ranket som nummer åtte i USA, 31-21. Foto: Privat.
God stemning med over 20.000 tilskuere på vår hjemmebane da vi slo slo Montana, ranket som nummer åtte i USA, 31-21. Foto: Privat.

5. august startet camp, som er tre uker med bare fotball. Dagen startet 06 og sluttet 21 hver dag. Det eneste vi gjorde var fotball og trening. Det var min første camp, så dagene gikk veldig tregt. De tre ukene føltes som to måneder. Man tenkte ikke over hvilken dag det var fordi alt føltes helt likt. Etter camp begynte kampene som også foregår nå. Vi har tre seirer og tre tap hittil. Det er viktig for oss å vinne vår conference fordi da har vi 100 prosent sikkert plass i sluttspillet. Hvis vi ikke vinner vår conference, er det opp til andre om vi får en plass i sluttspillet eller ikke.

Som nybegynner/rookie rookiesa er jeg dette første året blitt «redshirtet». Det betyr at jeg trener og gjør alt sammen med laget, men jeg får ikke spille kampene før i oktober neste år. Dermed får jeg et år ekstra å utvikle meg på.

Den største forandringen jeg har opplevd i USA så langt må være skolesystemet og treningene. Vi nordmenn har mye å lære av hvordan de driver idrett her i USA, man kan aldri trene for lite! Og USA har mye å lære av skolesystemet i Norge, f.eks av prøver og lekser. Så og si alle prøvene er multiple choice,  som betyr at man har fire svaralternativer. Dermed pugger mer man mer på å huske hva svaret er enn virkelig å lære stoffet.