De to tidligere landslagstrenerne i orientering, Frode Øverøyen Balchen (t.v.) og Jarle Ausland, har fortsatt treneransvar for mange av de norske VM-løperne. Foto: Tor Mjaaland.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Oddersjaa-trenere med VM-ansvar

Fem av VM-løperne på det norske orienteringslandslaget trenes av Oddersjaa-profiler. Flere av dem har medaljesjanser.

Jarle Ausland og Frode Øverøyen Balchen har begge vært ansatt som landslagstrenere i orientering. Etter at de overlot ansvaret til andre, er det flere av de norske o-toppene som fortsatt ønsker å benytte seg av kompetansen til de to Oddersjaa-trenerne.

– Veldig gøy det, et treneransvar for en svært selvstendig orienteringsløper er ikke som å trene et fotballag der treneren må være til stede hele tiden. I vårt forhold til løperne går det på planlegging, jobbing med mentale prosesser, oppfølging og samtaler, sier Frode Balchen, nå banksjef i Danske Bank i Kristiansand, tidligere både junior- og seniortrener for det norske o-landslaget.

Medaljer
Kollega Jarle Ausland, rektor ved Haumyrheia skole i Kristiansand, har også hatt treneransvar for det norske seniorlandslaget i orientering. Nå trener han Marianne Andersen, østlendingen som har flyttet til Kristiansand og representerer Kristiansand Orienteringsklubb. Hun har hatt et formidabelt come back etter en lengre skadeperiode, og er blant løperne som bør kunne lukte på medaljer i årets verdensmesterskap som arrangeres i Estland i juli.

Marianne Andersen fra Kristiansand Orienteringsklubb har løpt meget solid hittil i sesongen. Foto: Privat.

Gull
Frode Balchens «disipler» er absolutt også i favorittsjiktet i VM. Olav Lundanes fra Ålesund har flyttet til Finland for å være best mulig forberedt til mesterskapet. Etter to gull og en sølvmedalje i fjorårets VM må Lundanes finne seg i å være blant favorittene også i år.

– Han er absolutt en gullkandidat, men vi er litt usikre etter en sykdomsperiode, sier Balchen som også har treneransvar for veteranen og en av de store i norske orientering i mange år, Anne Margrethe Hausken Norberg, som definitivt bør ha medaljesjanser. I tillegg trener han Silje Ekroll Jahren, samboer med VM-favoritt Lundanes, også hun bosatt i Finland, og Ida Marie Bjørgul fra Romeriks-klubben Raumar.

Olav Lundanes med gullmedaljen etter målgången i langdistanse under orienterings-VM i Strömstad, Sverige i fjor. Foto: NTB Scanpix

Terrenget
Balchen peker på at de gjennom ansvar for enkeltløpere beholder kontakten med elitemiljøet i norsk orientering.

– Vi må selvsagt skjerpe oss, for dette er løpere som selv om de er svært selvstendige, har behov for jevnlig å diskutere treningsopplegg og planlegging inn mot konkurransene, sier Frode Balchen som ikke selv skal til Estland når VM arrangeres i juli.

Anne Margrete Hausen fra et løp i Holmenkollstafetten i Oslo for noen år siden. Foto: NTB Scanpix

Han har tro på at de norske løperne vil beherske terrenget i Estland.

– Kanskje ikke maksimalt godt terreng ut fra norske o-løperes erfaringer, men absolutt brukbart, sier Balchen som forteller at de norske løperne gjennomfører en treningsleir i Estland i disse dager for å være best mulig forberedt.

Leder i Oddersjaa, Nils Vidar Stray, er selvsagt stolt over at klubben har trenere med ansvar for flere av VM-løperne i år.

– Det viser at vi har ettertraktede ressurser i klubben. Ressurser som vi håper å kunne benytte enda sterkere i årene fremover også i egen klubb, sier Stray.