Tvillingsøstrene Julie (32 år, t.v.) og Kathrine Hansson fra Kristiansand arbeider til vanlig i New York og er ambassadører for JBF Worldwide. De tidligere europamestrene i turn har nå satt i gang en pengeinnsamling til barnehjem i Haiti. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Opplevelser som setter livet i perspektiv

Besøket på et barnehjemmet i Haitis hovedstad har gjort varig inntrykk på oss.

Vi er tidligere norgesmestere, nordiske mestere og europeiske mestere i turn, og dette har gitt oss mange opplevelser og erfaringer som vi har hatt stor nytte av. Vi har vært representert i FN ved flere anledninger, hvor vi også hadde æren av å holde tale ved FNs «58th commission on the status of women». Tema var lik rettighet til sport og fysisk aktivitet. Vi er også blitt ambassadører sammen med andre nåværende og tidligere profesjonelle idrettsutøvere for veldedighetsorganisasjonen JBF Worldwide. Denne organisasjonen bruker sport som katalysator for å promotere fred og å hjelpe vanskeligstilte mennesker i mange av verdens fattigste land.

a
Barna tigger etter mat og penger.

Vi var nylig i Haiti sammen med andre ambassadører fra JBF Worldwide for å hjelpe fattige barn og unge. Dette er vårt andre besøk til det hardt rammede og underprivilegerte landet. Vi besøkte blant annet et barnehjem i Cite de Soleli i hovedstaden Port Au Prince. Denne bydelen er ansett som en av verdens farligste og fattigste bydeler.

Her donerte vi senger, klær, leker og godteri. Vi startet med å dele ut lekene utenfor barnehjemmet, men det ble raskt kaos og ville tilstander, siden barna ikke eier noen ting og dermed ikke vet hvordan man deler. Barna har nemlig en «survival of the fittest»-mentalitet, noe vi fikk opplevd på nært hold. Det endte med at vi måtte ta bagen med lekene på hodet og gå inn på barnehjemmet hvor det var roligere tilstander.

a6
Til venstre i bildet, det karibiske hav. Dette kunne vært et flott feriested for turister.

Vi ble også vist rundt i Cite de Soleli, noe som var et ubeskrivelig syn. Alle bodde i skur med søppel overalt, ingen elektrisitet, kloakksystem og rennende vann. På tross av disse tilstandene ble vi møtt med store smil og en beundrende kjærlighet. Barna tok hendene våre, klatret opp i våre armer og ville ikke gi slipp. Julie opplevde at en mor ville gi henne spedbarnet sitt, og Kathrine opplevde at en liten gutt som hadde fulgt henne rundt hele slummen, tryglet henne om å bli med på bussen da vi skulle returnere. Det var utrolig trist å måtte dra fra disse barna.

a4
Her lever griser sammen med befolkningen. Det er søppel over alt, ettersom det ikke er noe sanitærsystem her.

På bussen tilbake til hotellet begynte inntrykkene å synke inn. Å oppleve en slik ekstrem fattigdom og slike desperate barn på nært hold setter ting i perspektiv. Å sitte på en buss uten aircondition i 35 graders varme var ikke så ille lengre. Tanken på at disse barnas daglige kamp er å overleve er hjerteknusende. Det får deg til å være takknemlig for de minste ting, og vi innser hvor heldige vi er som har bodd og oppvokst i Norge.

a3
Gatene i Cite Soleli.

Etter vår retur fra Haiti har vi satt i gang en pengeinnsamling hvor bidragene skal gå til barnehjemmet slik at alle barna skal få en seng, og til å reparere rørsystemet slik at de kan få rennende vann.

Vi har samlet inn 2000 dollar og fortsetter videre. Behovet for mer penger er enormt.

julie
Her er Julie sammen med mange barn som kom for å lære baseball og for å få sportsklær vi hadde med til dem. Dette var ikke i bydelen Cite Soleli, men på Haitis olympiske station utenfor hovedstaden.

Arbeidet vi gjør er utrolig givende og vi føler oss virkelig heldige som har fått muligheten til å være en del av en så bra sak.

FAKTA:

– Haiti ligger i det Karibiske hav øst for Cuba. 

– Haiti var opprinnelig en fransk  koloni, men etter et i utgangspunktet vellykket slaveopprør i kjølvannet av den  franske revolusjonen i 1789,  erklærte landet seg uavhengig fra Frankrike i 1804.

– Et kraftig  jordskjelv rammet Haiti 12.  januar 2010. Hovedstaded  Port Au Prince ble svært hardt rammet. Offisielt antar man at omtrent 316.000 mennesker omkom i skjelvet og det er dermed en av de største enkeltkatastrofer i historien. Omtrent 1,2 millioner ble husløse og mange av dem har måttet bo i teltleir siden.

– Ett av fem barn dør før en alder av fem år

– Det er over 400.000 foreldreløse barn

– Arbeidsledigheten er 90 prosent

– 80 prosent lever i ekstrem fattigdom

– Gjennomsnittlig lønn per dag er to dollar

– Mer enn 80 prosent har ikke adgang til rent drikkevann

Denne videoen gir deg et innblikk i Haiti Global Ambassadors Tour 2015