Her er jeg sammen med Erik Berglihn (t.h.), som også er medlem av Flekkerøy Brettseilerklubb. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Oppsving for Flekkerøy Brettseilerklubb

I forrige uke ble Flekkerøy Brettseilerklubb ønsket hjertelig velkommen som medlem av Norges Seilforbund. Et par dager etterpå fikk vi den gledelige nyheten at Gjensidigestiftelsen gjennom Norges Seilforbund gir oss 5 flunkende nye komplette seilbrettpakker. Hurra! Og i forgårs fikk vi det gledelige budskap om pengegave fra Sparebankstiftelsen SR-Bank til innkjøp av nødvendig utstyr til kurs og opplæring på Barnas Øy. Hipp, hipp hurra. For en fin sesongstart! I sommer blir det for Flekkerøy Brettseilerklubb et fast opplegg for barn og unge på Barnas Øy, Bragdøya. Det blir i tillegg seiling fra Åshavn brygge på Flekkerøy i vest til Hamresanden i øst, hvor strand og grunne forhold frister, og gjør starten på verdens herligste sport for begynnere så mye enklere.

GratulererJa, for har du først fått smaken på windsurfing, så vil du aldri holde opp. På en infostand vi hadde sist lørdag på Torvet, traff vi gamle kjente, som kunne fortelle, at de startet med brettseiling allerede på midten av 70-tallet. Jeg ble oppmerksom på windsurfing i 1977. Det var et svart/hvitt fotografi i et engelsk båtblad. Jeg husker ennå hvor utrolig kult det så ut, og umiddelbart tenkte jeg, at dette skal jeg få tak i. Way back in time, før ordet internett i det hele tatt eksisterte, postordre bransjen slet med et frynsete rykte og var forbeholdt salg av varer man helst ikke kjøpte over disk, ble løsningen selvbygging!

Finerplater, isopor, aktuelle utgaver av Fædrelandsvennen, glassfiberduk, herder, gel- og topcoat. Garasjen hjemme på Gimlevang ble til shaperverksted, og mens Taunusen måtte friste utendørstilværelsen holdt jeg på å lage mitt første seilbrett. Prototypen ble sjøsatt ett par måneder senere i Kvåsefjorden. Uredd og totalt uten windsurfing kompetanse ble det ingen stor suksess. Det ble aldri serieproduksjon ut av det, for å si det sånn, men det tente en lidenskap, som aldri har slukket.  Historien til windsurfing går helt tilbake til 1948 og startet med amerikaneren Newman Darby, som plasserte et seil på en slags katamaranflåte. Men det var først i 1964 da samme mannen monterte finne og kjøl, satte på et slags drakeformet seil og kalte det sailboarding, at det begynte å ligne på det som Jim Drake og Hoyle Schweitzer videreutviklet og patenterte i 1970 som ”the windsurfer”. Jim Drake hadde ikke noe stor tro på markedsmulighetene til denne nyskapingen, så han solgte sine rettigheter for 36.000 dollar til Hoyle Schweitzer, som startet firmaet Windsurfing International, som skulle bli begynnelsen på windsurfingeventyret.

Sporten hadde sin storhetstid på midten av åttitallet, hvor det lå lange brett og svære trekanta seil med lange bommer på brygger og bak skibbuer. Deretter ble brettene bare mindre og mindre, og seiling i svakere vind enn kuling var ikke mulig. Selvsagt gjorde dette noe med interessen, som avtok i takt med stadig mindre volum og oppdrift. Det var på 2000-tallet arendalitten og worldcup surferen Svein Rasmussen, som med sitt eget firma Starboard skulle bli pioneren i en ny epoke i windsurfingsporten. Med nye shapes, mer volum og lettere materialer bidro han til at verdens herligste sport igjen ble gjort tilgjengelig for flere. Og der er vi nå! Så gratulerer med dagen.

Vi ses på brett i sommer!